Pátek 22. ledna 2021svátek má Slavomír 6 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Přinášíme pár tipů

Ovocný sorbet - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ovocný sorbet - ilustrační foto | foto: Shutterstock

Oslovili jsme přední cukráře a zmrzlináře působící v České republice, aby čtenářům našeho magazínu poradili, jak si lze doma vyrobit co nejlepší zmrzlinu, sorbet nebo ovocnou dřeň, a to i v případě, že nemáte zmrzlinovač.

Zmrzlina, kterou koupíte v Angelatu na rohu pražské Rytířské a Melantrichovy ulice, je podle mnohých nejlepší v Praze. Pro domácí přípravu majitel Zlatko Kebakoski doporučuje držet se klasiky. K přípravě jeho domácí čokoládové zmrzliny s borůvkami nebudete potřebovat ani zmrzlinovač.

Domácí čokoládová zmrzlina s borůvkami

Potřebujeme: 150 ml smetany ke šlehání 50 g nerafinovaného cukru 100 g čokolády na vaření 100 g mléčné čokolády 285 ml plnotučného mléka 100 g borůvek

Postup: Mléko s cukrem přivedeme k varu a vmícháme do něj na kousky nalámanou čokoládu. Směs sejmeme z plotny a mícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme smetanu, vmícháme ji do zchladlého čokoládového krému a přidáme čerstvé borůvky. Poté vše vlijeme do nádoby a dáme zamrazit. Během mrazení je vhodné směs několikrát důkladně promíchat. Zhruba po pěti hodinách je zmrzlina připravená k servírování.

Mražený jahodový krém

Potřebujeme: 50 g cukru moučka
25 g bílků 25 g jahod

Postup: Bílky ušleháme s cukrem, přidáme rozmixované jahody a jednoduše necháme zamrazit. Není potřeba používat zmrzlinovač ani směs během mrazení pravidelně míchat.

Jahodový sorbet je oproti zmrzlině příjemnou změnou.

Ovocný sorbet

Potřebujeme: 550 g glukózo-fruktózového sirupu (litr tohoto sirupu vyrobíme svařením 450 g cukru, 450 g vody, 60 g glukózy a 40 g fruktózy) 80 g vody 360 g jahod (či jiného sezonního ovoce) 10 g citronové šťávy

Postup: Nejprve si z cukru, stejného dílu vody, glukózy a fruktózy uvaříme sirup a necháme jej vychladit. Poté přidáme zbytek vody, čerstvé rozmixované ovoce a citronovou šťávu a necháme mrazit a šlehat ve zmrzlinovacím stroji.

Jak připravit domácí vanilkovou zmrzlinu?

Smetanová vanilková zmrzlina

Potřebujeme: 180 g cukru 18 g dextrózy 46 g sušeného mléka 567 g mléka 166 g smetany 22 g žloutků 1/2 vanilkového lusku

Postup: Vše se smíchá a pasteruje na 85 °C (a to včetně vanilky – před mrazením nezapomeňte vyndat). Následně se směs nechá zchladit a vloží se do zmrzlinovače – bez něj tento recept raději nezkoušejte, hotový produkt by spíše než zmrzlinu připomínal ledovou cihlu.

Jahodový "mrož"

Potřebujeme: 0,5 kg jahod asi 5 lžic medu (podle chuti) šťávu z půlky citronu 0,25 kg tvarohu nebo mascarpone (toho trochu méně) dřeň z vanilky (nemusí být)

Postup: Vše řádně promixujeme a naplníme do připravených kelímků (například od jogurtu apod.). Pokud máte šikovné formičky vhodné do mrazáku, můžete použít i ty. Pokud přidáte silnější napichovátko nebo malou lžičku, můžete mít své domácí nanuky – namočené do rozpuštěné čokolády budou chutnat ještě líp.

Domácí ice tea s mátou a pomerančem

I z tak jednoduché záležitosti, jako je ledový čaj, se dá vykouzlit dokonalé letní osvěžení. Oblíbený broskvový ice tea se dá vylepšit a ozvláštnit ledovými kostkami z předem připraveného silného mátového čaje. Prodávají se i různě tvarovaná tvořítka na led, a tak i banální ledové "kostky" můžou mít tvary tyček, srdíček, atd. Pak už stačí jen plátky citronu a stonek máty do džbánu.

Z vychlazené perlivé minerálky, trochy pomerančového džusu, několika plátků pomeranče a limetky a ledových kostek připravených z dobrého Earl Grey čaje oslazeného medem lze zase vytvořit domácí oranžádu.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!