12. srpna 2018 6:29 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak využít kakaové boby v kuchyni? Tady je pár tipů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kakaové boby | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kakaové boby | foto: Ajala

Kakaové boby jsou semena podobná větším fazolím, ukrytá v plodu kakaovníku pravého, který dorůstá velikosti cca žlutého melounu. Obsahují hromadu antioxidantů (20x víc než zelený čaj), díky theobrominu pomáhají se soustředěním a další látky zase pomáhají s vylučováním serotoninu, hormonu dobré nálady.

K tomu jsou nabité vitamíny a minerály, které posilují imunitu, snižují krevní tlak, a zlepšují tak činnost kardiovaskulárního systému. Tahle superpotravina najde v kuchyni mnoho různých uplatnění.

Jak jíst boby?

Můžete je třeba zobat jako oříšky - ať už se slupkou nebo oloupané. Hodí se také nadrcené do ranních kaší, jogurtů, cereálií a smoothies. Tak zůstane zachována jejich výživová hodnota. Trendem jsou také smoothie bowls, kdy vám kakaové boby do misky přinesou kromě chuti a živin i estetickou hodnotu.

Můžete si také vyrobit sladké křupavé domácí müsli z drcených kakaových bobů, spousty medu nebo datlového sirupu, sušeného ovoce a ořechů. Nebo zkuste kakaové boby nadrtit, smíchat s banánem, sirupem nebo třeba jogurtem, zmrazit a vyrobit si tak superzdravou zmrzlinu.

Kakaové boby v čokoládovně Ajala v Brně. Drobní brněnští výrobci čokolády razí systém "bean to bar",

„Nadrcené kakaové boby jsou skvělé i ve slaných receptech, především v kombinaci s masem, kterému dodávají čokoládovou až lehce uzenou chuť. Pokud je jemně nadrtíte a obalíte v nich třeba vepřové kotlety nebo je přidáte do marinády, budete příjemně překvapení lahodnou exotickou chutí,“ říká Filip Teplý, zakladatel Ajala Chocolate.

Kakaové boby najdou využití i v polévkách jako křupavé a zdravé zdobení. Zkuste nasypat nadrcené boby třeba na dýňovou polévku a užijte si netradiční kombinaci přírodních chutí a příjemný pocit, že pro své tělo děláte něco superzdravého.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse