K tomu jsou nabité vitamíny a minerály, které posilují imunitu, snižují krevní tlak, a zlepšují tak činnost kardiovaskulárního systému. Tahle superpotravina najde v kuchyni mnoho různých uplatnění.
Jak jíst boby?
Můžete je třeba zobat jako oříšky - ať už se slupkou nebo oloupané. Hodí se také nadrcené do ranních kaší, jogurtů, cereálií a smoothies. Tak zůstane zachována jejich výživová hodnota. Trendem jsou také smoothie bowls, kdy vám kakaové boby do misky přinesou kromě chuti a živin i estetickou hodnotu.
Můžete si také vyrobit sladké křupavé domácí müsli z drcených kakaových bobů, spousty medu nebo datlového sirupu, sušeného ovoce a ořechů. Nebo zkuste kakaové boby nadrtit, smíchat s banánem, sirupem nebo třeba jogurtem, zmrazit a vyrobit si tak superzdravou zmrzlinu.
„Nadrcené kakaové boby jsou skvělé i ve slaných receptech, především v kombinaci s masem, kterému dodávají čokoládovou až lehce uzenou chuť. Pokud je jemně nadrtíte a obalíte v nich třeba vepřové kotlety nebo je přidáte do marinády, budete příjemně překvapení lahodnou exotickou chutí,“ říká Filip Teplý, zakladatel Ajala Chocolate.
Kakaové boby najdou využití i v polévkách jako křupavé a zdravé zdobení. Zkuste nasypat nadrcené boby třeba na dýňovou polévku a užijte si netradiční kombinaci přírodních chutí a příjemný pocit, že pro své tělo děláte něco superzdravého.