Neděle 25. července 2021, svátek má Jakub
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Jak z manga vydolovat lahodnou dužinu? Jděte na to jako detektiv Hercule Poirot

Mango (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium
Bez manga se neobejdou letní sorbety, smoothie, pikantní mangová čatní, hodí se i do BBQ marinád, salátů a koktejlů. Jeho chuť je návyková. Jak mango vybírat a jak z něj vydolovat lahodnou dužinu?

Hlavně nejezte nemyté ovoce, nabádal knižní průvodce po Srí Lance, kterou jsem kdysi brázdila. Jenže když jedete vyprahlou zemí z výletu a u cesty k vám ušmudlaný klučina natáhne ruku s čerstvě rozkrájeným mangem, nemůžete si pomoct. Na tu slastnou chuť kořeněnou provinilostí nikdy nezapomenu.

Naštěstí si dobře uzrálé mango můžeme vychutnat i u nás, kde si ho lze i umýt. Exotické ovoce s oranžovo-žlutou, sladce opojnou aromatickou šťavnatou dužinou, které má uvnitř velkou placatou dřevnatou pecku, je chuťovou rozkoší. Neroste na palmách, ale statných listnatých stromech – mangovnících – dorůstajících do výšky až dvacet metrů. Mango je považováno za páté nejvíce konzumované ovoce na světě po citrusech, banánech, hroznech a jablkách. Původně pochází z jihovýchodní Asie a dnes se pěstuje ve všech tropických oblastech světa. 

Přečtěte si celý článek a veškerý další obsah na Lidovky.cz s iDNES Premium

Akční nabídka první měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné? Přihlaste se a čtěte dál.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!