Pokud máte chuť na vepřové maso, kupte si krkovičku, kotletu, panenku nebo si maso nechte umlít. Nejlepší maso na steak je ze svíčkové nebo z roštěnce. Můžete však použít i maso z kýty, krk či hovězí pupek. Při výběru se neřiďte pouze barvou. Tmavé maso nemusí znamenat, že je zkažené. K tmavnutí dochází při zrání masa.
"Na steaky je nejlepší maso z hřbetu a zadní části zvířete - roštěnec, svíčková a zadní z masných plemen s výrazným tukovým mramorováním, " radí šéfkuchař pražské restaurace MOOD Jaroslav Zahálka.
Vidličku nechte stranou
Maso nikdy nenaklepávejte, ideální výška steaku je dva až tři centimetry. Pokud ho máte připravené v lednici, vyndejte ho dostatečně včas, aby mělo venkovní teplotu než skončí na grilu. Propečenost u steaku poznáte prstem - do masa nikdy nepíchejte vidličkou, v tu chvíli vám vyteče šťáva a steak bude vysušený. Zatlačte na maso. Pakliže je příliš měkké, steak je krvavý, je li tuhé, steak je hodně propečený.
A jak nakládat s marinádou? "Nejlepší je maso jen tak lehce namočit v olivovém oleji, do kterého přidáte čerstvý rozmarýn, česnek. Důležité ale je olej zahřát, aby se chutě promísily," říká gurmán a šéf pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. "Na konce je dobré steak zlehka pokapat šťávou z limetky," dodává.
Seriál "Jak a co nejlépe grilovat":Čemu se při grilování raději vyhnout? Jaké grily jsou nejlepší? Hodí se na gril všechny ryby? Jak si vybrat maso? Seriál serveru Lidovky.cz přináší tipy na grilování. |