Pátek 24. září 2021, svátek má Jaromír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jako první v Paříži mají na jídelníčku hmyz. Restaurace slaví úspěch

Jídlo

  6:48
PAŘÍŽ - V Paříži označované za jedno z center světové gastronomie budí nyní novou pozornost zavedená restaurace Le Festin Nu, která od října nabízí ve svém běžném jídelníčku i různě upravený hmyz či jiné členovce. Podle webu časopisu Marie Claire je o tuto první podobnou nabídku ve francouzské metropoli až překvapivě velký zájem.

Na jídelníčku je tak například obří škorpion na černém korejském česneku s paprikami, kobylky na takzvaných ústřičných listech (listech plícněnky) a křepelčích vajíčkách, červi mezi kolečky avokád a speciálních brambor. foto: Reuters

Restaurace-bar na proslulém Montmartru dosud lákala hlavně na různé tapas. Od poloviny října si zde lze objednat k jídlu i speciality, u kterých kuchař využil různý hmyz. Šéf provozovny Elie Daviron se přitom rozhodl, že nebude dělat jen nějaké obyčejné degustace hmyzu, ale skutečné plnohodnotné pokrmy.

Na jídelníčku je tak například obří škorpion na černém korejském česneku s paprikami, kobylky na takzvaných ústřičných listech (listech plícněnky) a křepelčích vajíčkách, červi mezi kolečky avokád a speciálních brambor či jiný druh červů servírovaný na listech salátu a knedlíčkách z fety na estragonu.

"Zákazníci se vracejí, mají to rádi"

Zatímco slovo hmyz u lidí zpravidla vzbuzuje spíše odpor, tak nový jídelníček v Le Festin Nu slaví úspěch. "Počet klientů se brzy zdvojnásobil. Úspěch byl takový, že nám došly zásoby škorpionů. Někteří lidé jsou velmi nadšení, jiní trochu zklamaní, když zjistí, že je to tak snadné jíst. Někteří jsou jen zvědaví, jiní se vracejí, protože to mají rádi," cituje list Davirona.

Šéf provozovny Elie Daviron se přitom rozhodl, že nebude dělat jen nějaké obyčejné degustace hmyzu, ale skutečné plnohodnotné pokrmy.

Šéf provozovny Elie Daviron se přitom rozhodl, že nebude dělat jen nějaké obyčejné degustace hmyzu, ale skutečné plnohodnotné pokrmy.

"O tento zdroj proteinů, které jsou ekologičtější než maso či ryba, ale stále tabu, jsem uvažoval již několik let. K rozhodujícímu kroku mně pomohla květnová zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která podpořila tento druh potravy," vysvětlil 26letý šéf restaurace, který vystudoval střední potravinářskou školu.

Svá malá zvířátka ke konzumaci objednává v Thajsku u distributora s autorizací Amerického úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA), upřesnil web deníku Le Monde. Za kilogram hmyzu prý Daviron zaplatí 500 eur (13.600 korun).

Autoři: ,

Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

„Očkovat sa nechcu, je v tom sajrajt.“ Reportáž z obce, kde odmítají vakcínu

Premium Vyškovec je obec, kde se nejméně lidí z celé země nechalo očkovat proti koronaviru – jen necelých sedmnáct procent. V...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...