Čtvrtek 29. října 2020svátek má Silvie 6 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jako snack nebo chuťovka, která doplní jídla. Zkuste hlívové škvarky

Hlívové škvarky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hlívové škvarky | foto: Lucie Grusová

Milujete škvarky? Tak tenhle recept je přímo pro vás! Nebo naopak - všichni básní o škvarkách a vy jim nemůžete přijít na chuť? Pak vyzkoušejte ty z hlívy. Hodí se jako zajímavý snack, nebo úžasně chuťově doplní různá jídla - od vařených batátů, přes květákovou rýži či pyré, až po míchaná vejce.

Hlívové škvarky

2 porce

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 100 g hřbetního vepřového sádla (popřípadě libovolného tuku)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl

Postup přípravy: Hlívu zbavte tvrdých nožiček a trsy nakrájejte na proužky, hřbetní sádlo na kostičky (1 x 1 cm). Pokud hřbetní sádlo neseženete nebo ho nemáte rádi, můžete vynechat krok s vepřovými škvarky a hlívu usmažit na větším množství ghí.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Na plotýnce si rozpalte nasucho velkou pánev. Jakmile je dostatečně nahřátá, teplotu plotýnky stáhněte na nižší střední stupeň a na pánvi si nechte za častého promíchání vypéct kostičky sádla. Hotové škvarky odeberte pomocí sítka a nechte okapat na papírové utěrce. Vodítkem, dokdy máte sádlo škvařit, vám může být syčení škvarků - dokud výrazně syčí a prskají, ještě pokračujte. Jakmile se budou blížit do svého „dokonalého stavu“, jejich zvukové projevy se ztiší.

Pod pánví, ve které vám zbyl čistý tuk, zvedněte teplotu (na sedmý až osmý stupeň z devíti). Vhoďte do ní dvě hrsti nakrájené hlívy. Potřebujeme, aby se houby smažily a ne dusily, proto jich do pánve nedávejte příliš velké množství najednou.

Za častého míchání nechte houby zbavit veškeré tekutiny a vypéct se dokřupava. Po usmažení je opět pomocí sítka vyberte z pánve a nechte oschnout na papírové utěrce, která odsaje přebytečný tuk. Takto pokračujte i se zbytkem nakrájených hub.

Usmažené vepřové i hlívové škvarky po okapání smíchejte dohromady a ochuťte solí a mletým kmínem.

Hlívové škvarky konzumujte nejlépe hned, po pár hodinách ztrácí svojí křupavost. Dají se použít jako zajímavý snack, nebo ještě lépe jako posypka na různé saláty, pečené batáty, volská oka či míchaná vejce. Osobně jsem si je zamilovala smíchané s kostičkami uvařených batátů, hrstí polníčku a doplněné ztraceným vejcem.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu
Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu

Když se řekne Sunar, co se vám jako první vybaví? Chutné sušené mléko? Není se čemu divit. Sunar a jeho kojenecká výživa tu je pro naše miminka už...