Čtvrtek 5. srpna 2021, svátek má Kristián
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jarní gastrotipy: knedlíkobraní, souboj michelinských šéfkuchařů a speciální ramen

Jídlo

  6:02
Souboj o nejlepší menu mezi michelinskými šéfkuchaři, znovuotevřený gastronomický market a týden netradičních polévek ramen. Co všechno vás čeká na jaře a kam vyrazit? Server Lidovky.cz přináší pár tipů na originální gastroakce.

Furikake Salmon foto: Sia

Star Wars - souboj michelinských šéfkuchařů

Od 9. do 13. dubna se v restauraci Bellevue utkají dva slavní šéfkuchaři, oba držitelé michelinské hvězdy. Dvojnásobný vítěz Star Wars v Bellevue Ital Massimiliano Musso bude vařit po boku neméně zkušeného francouzského soupeře Alana Geaama, který vlastní v Paříži čtyři restaurace. Souboj hvězdných válek spočívá v tom, že oba hostující šéfkuchaři uvaří stejné pětichodové menu. Hosté postupně vše ochutnají a poté budou nejen hádat, které jídlo je od kterého šéfkuchaře, ale jednotlivé pokrmy také oznámkují. Po týdnu se všechny body sečtou a menu vítěze se po nějakou dobu zařadí do stálé nabídky restaurace.

Massimiliano Musso

Massimiliano Musso

Ramen v restauraci Sia

Kuchařský tým restaurace Sia bude pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta servírovat v termínu 20. až 27. března čtyři druhy asijské pochoutky ramen. Základem budou rozdílné vývary doplněné o netradiční suroviny. Kdo na konci března ochutná všechny čtyři rameny, získá titul Ramen Master. 

Ramen je jeden z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších asijských pokrmů, jde o silný vývar s nudlemi. Vedle tradičního vývaru z vepřového masa může být ramen také z hovězího, z drůbeže, z ryb a mořských plodů nebo dokonce vegetariánský. „Nechceme se s nikým dohadovat, jak se má správný ramen vařit a jak má vypadat. Variant jsou stovky a každá restaurace má svůj tajný recept. Jeden z našich netradičních ramenů bude se soba nudlemi, podávaný s lososem, se shiitake houbami a vaječnou omeletou,“ popisuje šéfkuchař Jiří Štift.

Ramen v hlavní roli

Znovuotevřené Manifesto

Manifesto Market je dočasný gastronomický a kulturní market, který se nachází v centru Prahy a své brány znovu otevřel v polovině března. Skládá se z 27 kontejnerů, nabízejících unikátní gastronomické koncepty předních pražských restauratérů, uzpůsobené jako street food, a rovněž design, umění, kulturní a hudební zážitky i lekce. A na čem si zde můžete pochutnat? Na své si přijde opravdu každý. Vybírat můžete z asijské, italské, jihoamerické kuchyně. Ochutnat ale můžete také pravé americké barbeque i burgery, holandské lívance či havajské poké. 

Nejlepší hranolky v Česku od Faency Fries koupíte v Ostravě, Olomouci, Brně a...

Vedle šéfkuchaře Mattea de Carli, který vede podnik Ryba je ryba zaměřeným na ryby a mořské plody otevře své bistro Da Antonio Pizzeria Napoletana, která bude připravovat autentickou sicilskou pizzu a neapolské pouliční speciality dle rodové receptury mistra Antonia Di Filippo. Pravé mexické hovězí tacos s fazolovou rýží budou k dostání v Kukulkan Taquería. I asijská kuchyně dostane prostor: na výběr bude Pho Bar, Chu Yakitori šéfkuchaře Levitate Christiana Duy Chu, oblíbená fúze QQ Asian Kitchen a konečně to pravé místo pro vegetariány, Vege Punk od týmu Signature a najdete zde i mnoho dalších. A k dostaní zde budou i nadále nejlepší hranolky v Praze. 

Chu Yakitori šéfkuchaře Levitate Christiana Duy Chu

Chřestové menu

Obliba chřestu rok od roku roste, to ví šéfkuchař Štěpán Návrat. Pro hosty restaurace Benjamin proto přichystal na konec dubna nápadité chřestové menu, ve kterém nechybí ani králík s překvapením.

Králík s překvapením

Dim sum v Café Budha

Šéfkuchař Štěpán Návrat přichází s jarem s novým menu, které pojmenoval Back to Basic. A k čemu, že se to vrací? No přece nejlepším receptům, které v průběhu let nejvíce zaujaly hosty. Novinkou je asian tasting – malé porce určené na sharování. Navíc ke knedlíčkům, závitkům a nudlím si hosté mpohou vybrat ze 12 signature dresingů a omáček, které se párují k pokrmům na přání.

Čínské dim sum knedlíčky (ilustrační foto)

Festival chutí

Už po páté mohou Pražané ochutnat tradiční i netradiční pokrmy z různých koutů světa u Novoměstské radnice. A na co se můžete těšit? Na havajské poke, vitamíny nadopované Buddha bowls z Bali, čínské dim sum knedlíčky, speciality z avokáda, kozí a ovčí produkty z české farmy, čerstvé mořské plody z pobřeží Chorvatska, pořádný dřevem navoněný kus masa z grilu a mnoho dalších chuťovek. 

Budha Bowls (ilustrační foto)

Knedlíkový víkend

Na začátek dubna připravil pro své šéfkuchař průhonické restaurace Babiččina zahrada Michal Šorf „knedlíkovou“ akci. Od pátku do neděle (5. až 7. dubna) bude servírovat kvarteto knedlíkových specialit, k jejichž přípravě ho inspirovala tradiční česká, rakouská a bavorská kuchyně. Českou kuchyni bude reprezentovat kreativní podoba plněného bramborového knedlíku podávaného s kysaným zelím a smaženou cibulkou. 

Plněné knedlíky (ilustrační foto)

V Karlíně se v novém otevírá Jan Paukert Bistro

Na Rohánském nábřeží v pražském Karlíně se pod vedením šéfkuchaře a lektora Gourmet Academy Gianfranca Coizzy v novém otevírá podnik Jan Paukert Bistro. Moderní bistro si zakládá na tradici rodiny Paukertů a můžete v něm kromě tradičních Paukertových chlebíčků ochutnat i speciality české a mezinárodní kuchyně. Díky spolupráci s českými farmáři můžete vybírat z bohatých snídaní, stálé nabídky teplých jídel nebo z poledního menu, ve kterém najdete nejen české klasiky. 

V Karlíně se v novém otevírá Jan Paukert Bistro
Autor:

Mohlo by vás zajímat