Velikonoční nádivka
- 8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
- 0,5 l mléka
- 5 vajec syrových a 4 vejce uvařené natvrdo
- 150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
- jarní cibulka (asi 3ks i se zelenými výhonky)
- 80 g másla
- 250g čerstvého špenátu
- 70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod..)
- petrželová nať
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku
Rohlíky nakrájejte, zalijte vlažným mlékem a nechejte chvíli odstát. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.
Ve velkém hrnci si poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste). Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem.
Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ty si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi). Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, a dejte do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečte v troubě předehřáté asi na 180°C přibližně hodinu. Podávejte studené či teplé.
Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu tinajedoma