2. dubna 2017 6:07 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jarní očista. Vyzkoušejte léčivou chřestovou polévku

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Chřestová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chřestová polévka | foto: Tajemství dobrého vývaru

V tomto receptu můžete použít jakýkoli vývar z kostí nebo drůbeže anebo vývar ze zeleniny. Nejenže chutná báječně, je také nesmírně léčivý. Má protizánětlivé účinky, chrání před rakovinou a podporuje metabolismus a zažívání.

Léčivá chřestová polévka

  • 2 polévkové lžíce másla, přepuštěného másla nebo másla
  • 1 čajová lžička černého pepře
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 namletý stroužek česneku
  • 3 šálky vývaru nebo bujonu
  • 2 šálky nasekaného chřestu
  • 1 čajová lžička mořské soli

Vložte máslo do třílitrového rendlíku a dejte nad mírný plamen. Rozpusťte máslo a přidejte do něj černý pepř, kurkumu a mletý římský kmín. Zlehka ohřívejte 2 minuty, abyste uvolnili vůni a léčivé vlastnosti koření. Přidejte namletý česnek a ohřívejte další 2 minuty.

Přilijte vývar, zvyšte teplotu a přiveďte ho k varu. Jakmile začne vařit, přidejte chřest a stáhněte plamen. Nechejte probublávat 5 minut, nebo až je chřest měkký. Nyní přidejte sůl a polévku rozmixujte. Můžete to udělat pomocí ponorného ručního mixéru nebo v kuchyňském robotu. Lze také k rozmačkání chřestu použít šťouchadlo na brambory. Mixujte dohladka. Nalijte do misek a podávejte. Přidejte mořskou sůl, pepř, máslo, sezamový olej nebo avokádo nakrájené na menší kousky.

Chřest.

Recept vyšel v kuchařce Tajemství dobrého vývaru od autorky Louise L. Hayové, kterou vydalo nakladateství Pragma.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse




Najdete na Lidovky.cz