130 let
Kopřivy na kari s cizrnou a rajčaty

Kopřivy na kari s cizrnou a rajčaty | foto: LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA

Recept

Jarní síla rostlin a luštěnin. Vyzkoušejte kopřivy na kari s cizrnou a rajčaty

Jídlo
  •   5:26
Když na jaře začínají rašit kopřivy, bývá ještě trochu chladno. Proto jsem vybral recept, který díky dobrému koření a zázvoru příjemně zahřeje. A luštěninám to v kari omáčkách prostě svědčí. I když je recept poněkud „líný“, neboť cizrna je už uvařená, nějaký čas nám zabere trhání, mytí či příprava kopřiv.

Výsledek je však příjemný, navíc se podíváte do přírody a kousek si jí odnesete domů. Kopřiva dvoudomá je doslova nejž(a)havějším kandidátem na zpestření jarního jídelníčku, je nutričně velmi cenná a zároveň je živým důkazem, že veganská a zdravá strava nemusí zruinovat rodinný rozpočet.

Kopřivy na kari s cizrnou a rajčaty

  • 4 hrsti mladých kopřivových listů
  • 2 cibule
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého strouhaného zázvoru
  • 1 a ½ lžíce kari koření
  • 1 konzerva (400 g) drcených rajčat
  • 1 lžíce soli
  • 1 konzerva (400 g) uvařené cizrny
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 limetka
  • čerstvý koriandr
  • kokosové mléko podle chuti na zjemnění (nemusí být)

Postup: Natrháme kopřivy – hledáme je na čistém místě, tedy tam, kde se nevenčí psi ani nejezdí auta. Na trhání i na zpracování je vhodné použít rukavice. Natrhané kopřivy doma vložíme do vlažné vody, propláchneme a otrháme listy, které následně použijeme v receptu.

Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme do hrnce s rozehřátým olejem. Přidáme utřený česnek a zázvor a krátce orestujeme. Přisypeme kari a všechny kopřivové listy a restujeme, dokud listy nezavadnou. Zalijeme drcenými rajčaty a 150 ml vody, přidáme sůl a hnědý cukr a krátce podusíme.

Přisypeme scezenou cizrnu, zastříkneme šťávou z limetky a ještě krátce podusíme. Nakonec můžeme pokrm zjemnit kokosovým mlékem a posypat koriandrem.

Můj tip: Servírujeme s rýží, arabským chlebem nebo bílým jogurtem. Pro pikantnost můžeme přidat chilli.

Autor: