130 let

| foto: SmartPress

Jaro v kuchyni. Ředkvičkový salát nebo rebarborový krambl

Jídlo
  •   6:14
Jaro ťuká na dveře i na naše chuťové buňky. Saláty, lehké pomazánky nebo čerstvá rebarbora. Že je na ni brzy? V Anglii se však zářivě červené stonky rebarbory objevují běžně v obchodech již od ledna a čeká na ně mnoho příznivců dobrých chutí. Zkuste recepty kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové.

Pestrý salát s ředkvičkami
Na tomto salátu není zdánlivě nic překvapivého. Poslouží jako krásná součást jídelního stolu a potěší každého, kdo má aspoň trochu rád zeleninu. Na první pohled byste možná řekli, že kombinace zeleniny vypadá tuctově a zálivka také nepřináší nic nového. Finta ovšem spočívá v nakrájení zeleniny, ředkvičky i červená cibule musí být pokrájeny na velmi tenké plátky, jakých docílíte jen na mandolíně či V-kráječi.

  • 2 svazky ředkviček, celkem asi 15 kousků
  • 1 středně velká červená cibule
  • 4 rajčata
  • 2 salátové okurky
  • 1 žlutá a 1 zelená paprika
  • 30 ml červeného nebo bílého vinného octa
  • 60 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička sušených salátových nebo provensálských bylinek
  • 1/2 lžičky soli

Cibuli oloupejte, ředkvičkám odřežte kořínky a listy a důkladně je omyjte od zbytků hlíny. Pak cibuli i ředkvičky nakrájejte na tenké plátky na mandolíně. Papriky odjádřete, přepulte a vyčistěte i zevnitř. Rajčatům vyřízněte místo, kde do nich vrůstá tuhý konec stopky. Okurky oškrábejte. Společně s paprikami a rajčaty je umyjte ve vodě a nechte okapat. Každou půlku papriky překrojte podélně na 2 nebo 3 pruhy a ty pak ještě kolmo k tomuto řezu na proužky silné jen 1/2–1 cm. Rajčata nakrájejte na čtvrtky a pak na kousky silné necelý centimetr. Okurku rozdělte nožem podélně na poloviny a ty, stejně jako předchozí zeleninu, na půlcentimetrové plátky. Všechnu pokrájenou zeleninu důkladně promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a až do doby servírování uložte do lednice.

Ingredience na zálivku vložte do malého šejkru nebo skleničky se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepejte tak, aby se zálivka znovu nerozdělila na olej a tekutinu, trvá to asi 20 sekund. Také uložte do chladničky. Z misky sejměte fólii a zálivku ještě jednou krátce prošlehejte. Nalijte ji na salát, krátce, šetrně, ale důkladně promíchejte a ihned podávejte, jinak salát začne vodnatět.

Rebarborový krambl

  • 400 g očištěné rebarbory
  • 4 vrchovaté lžíce hnědého cukru
  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky

Rebarboru oloupejte pomocí malého nože: na konci jí lehce odřízněte kousek slupky, palcem přitlačte k nožíku a zatáhněte po celé délce stonku. U mladých stonků se tímto úkonem netrapte, u starších na pár místech loupání nejdřív vyzkoušejte a sami posuďte, jak moc je potřebné. Očištěné stonky pokrájejte na dvoucentimetrové špalíčky, nasypte je do zapékací misky. Vezměte misku tak velkou, aby rebarbora ležela ve vrstvě vysoké asi tři centimetry. Posypte hnědým cukrem a rukama promíchejte, aby se rebarbora cukrem obalila.

Rebarborový krambl

Troubu předehřejte na 200 °C. Studené máslo, cukr a mouku odměřte do misky a prsty utvořte drobenku. Tou posypte rebarboru v zapékací misce. Několikrát s ní klepněte o kuchyňskou linku, aby se drobenka trochu dostala mezi rebarboru, znovu už ale nepromíchávejte.

Zapékejte 30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Jezte tak horké, jak vám ústa dovolí. Pokud se nechcete dělit o jednu misku, při přípravě rozdělte krambl do  2 stejných samostatných. Zkuste někdy nahradit polovinu rebarbory čerstvými jahodami. O co méně se budete šklebit na svět, o to víc budete vrnět blahem.

Rozhuda

  • 1 vanička měkkého tvarohu (250 g)
  • 120 g másla (tedy 1/2 kostky)
  • 1 opravdu malá cibule
  • několik snítek pažitky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • špetka soli

Máslo nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby povolilo a šlo snadno rezetřít, trvá to asi 1/2 hodiny. Pak ho vložte do mísy a vařečkou trochu rozmíchejte. Z tvarohu vylijte uvolněnou tekutinu a pevný tvaroh přidejte k máslu. Poprašte kmínem, paprikou, lehce osolte a důkladně smíchejte.

Rozducha

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pažitku nastříhejte nůžkami na malé kousky (jde to takhle lépe než nožem) a jemně cibuli i pažitku vmíchejte do pomazánky. Pak už pomazánku jen namažte na pečivo (nenechte se zmást doporučením odjinud, že s tmavým chlebem chutná celá tahle záležitost nejlépe, i s rohlíkem je to fantazie) a přikusujte k tomu kousek šťavnaté kapie. Když k původním surovinám přidáte ještě několik stroužků rozetřeného česneku, dostanete rázem budapešťskou pomazánku.

Recepty pochází z Kuchařky pro dceru, kterou vydalo nakladatelství SmartPress.

Autor: ape