Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jatka i výroba šunky. Co vlastně jíme? Vaněk má nový gastro pořad

Jídlo

  6:48
Z čeho a jak se vyrábí šunka? Kde a jak připravují maso, které si koupíte v supermarketu? Zajímají vás odpovědi? Dočkáte se v novém pořadu šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka Jídlo s.r.o., který startuje v půlce dubna.

Gastonomický expert Roman Vaněk ve svém království - Pražském kulinářském institutu. foto: Lidovky.cz

Od půlky dubna Vaněk diváky seznámí s tím, jak se doopravdy vyrábí například šunka a jak se liší jednotlivé druhy jakosti. "Chceme lidem ukázat, jak se potraviny vyrábí. Od úplného počátku až po formu, kdy se vám dostanou na stůl. Ukazujeme krok za krokem, jak to chodí ve výrobě. Sám cítím, že gastronomie v Česku přechází od monologu k dialogu," řekl Vaněk na tiskové konferenci.

Ministr dobrot v akci

S novým pořadem, jehož první díl mohou diváci vidět už 16. dubna, vychází také komiks. "Strašně rád si hraju. Z každého výstupu mám radost a vždycky se mu gebím. V komiksu vystupuje také Ministr dobrot, zelený sliz, Temná šmakuláda a Éčko," řekl Vaněk.

Ačkoli přiznává, že mnohdy nebylo jednoduché se k výrobcům potravin dostat, stálo to podle něj za námahu. "Pokládám ty lidi za malý hrdiny. Nebylo jednoduché je přesvědčit, ale když jsme vysvětlili koncept pořadu, bylo to snadnější," vysvětluje Vaněk.

Autor: