Chřestový koláč
Suroviny na těsto
- 200 g másla
- 100 g cukr moučka
- 300 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 5 g kypřícího prášku
- 4 g soli
Suroviny na náplň
- 600 g chřestu hrubé váhy
- 300 ml pomerančové vymačkané šťávy
- 200 g cukr krupice
- 1 ks 8 cm dlouhé skořice
- snítku meduňky
- 1/2 vanilkového lusku
Suroviny na zálivku
- 250 g krém fresh
- 100 ml čerstvé smetany
- 140 g třtinového cukru
- kůra z jedné limetky
- 4 žloutky
- 1 vejce
Suroviny na ozdobu
- 4 bílky
- 200 g cukr krupice
Postup: Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Poté ho vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Přidáme rovnou celé vejce, následně prosetou mouku s kypřícím práškem a solí. Těsto necháme do druhého dne v lednici odležet.
Vezmeme bílý chřest a očistíme ho. Připravíme si z cukru světlý karamel, který zalejeme šťávou z pomerančů. Přidáme celou skořici, rozkrojený vanilkový lusk. Poté necháme vystydnout na 50 °C. Přidáme meduňku. Chřest dáme do vakuovacího sáčku, zalejeme rozvarem z karamelu a koření, zavakuujem a necháme vařit na 50°C na 40 min, aby chřest do sebe natáhl všechny chutě z rozvaru. Chřest necháme do druhého dne v sáčku s rozvarem vychladnout.
Druhý den rozválíme těsto, vyložíme koláčovou formu a pečeme v peci předehřáté na 170 stupňů 7min. Po upečení vyndáme, okrájíme přebytečné těsto z okrajů a dáme dopéct na 4 minuty. Po vychladnutí narovnáme chřest na těsto a připravíme zálivku.
Všechny ingredience na zálivku zamícháme a necháme stát přibližně 30 min, než se nám rozpustí cukr. Po rozpuštění cukru dáme zálivku na chřest a pečeme na 160 stupňů přibližně 30 minut. Po uplynutí této doby koláč vyndáme a necháme ho vychladnout. Než nám koláč vychladne, připravíme si z bílků a cukru sníh, kterým ozdobíme koláč dle své fantazie.