Středa 25. května 2022, svátek má Viola
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jde to i na sladko. Připravte si chřestový koláč podle cukráře

Jídlo

  5:59
Chřestová sezona stále ještě neskončila, pokud si chcete dopřát ještě jeden neobvyklý pokrm z královské zeleniny, zkuste chřestový koláč od cukráře Lukáše Skály.

Chřestový koláč

Suroviny na těsto

  • 200 g másla
  • 100 g cukr moučka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 5 g kypřícího prášku
  • 4 g soli

Suroviny na náplň

  • 600 g chřestu hrubé váhy
  • 300 ml pomerančové vymačkané šťávy
  • 200 g cukr krupice
  • 1 ks 8 cm dlouhé skořice
  • snítku meduňky
  • 1/2 vanilkového lusku

Suroviny na zálivku

  • 250 g krém fresh
  • 100 ml čerstvé smetany
  • 140 g třtinového cukru
  • kůra z jedné limetky
  • 4 žloutky
  • 1 vejce

Suroviny na ozdobu

  • 4 bílky
  • 200 g cukr krupice

Postup: Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Poté ho vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Přidáme rovnou celé vejce, následně prosetou mouku s kypřícím práškem a solí. Těsto necháme do druhého dne v lednici odležet.

Vezmeme bílý chřest a očistíme ho. Připravíme si z cukru světlý karamel, který zalejeme šťávou z pomerančů. Přidáme celou skořici, rozkrojený vanilkový lusk. Poté necháme vystydnout na 50 °C. Přidáme meduňku. Chřest dáme do vakuovacího sáčku, zalejeme rozvarem z karamelu a koření, zavakuujem a necháme vařit na 50°C na 40 min, aby chřest do sebe natáhl všechny chutě z rozvaru. Chřest necháme do druhého dne v sáčku s rozvarem vychladnout.

Druhý den rozválíme těsto, vyložíme koláčovou formu a pečeme v peci předehřáté na 170 stupňů 7min. Po upečení vyndáme, okrájíme přebytečné těsto z okrajů a dáme dopéct na 4 minuty. Po vychladnutí narovnáme chřest na těsto a připravíme zálivku.

Všechny ingredience na zálivku zamícháme a necháme stát přibližně 30 min, než se nám rozpustí cukr. Po rozpuštění cukru dáme zálivku na chřest a pečeme na 160 stupňů přibližně 30 minut. Po uplynutí této doby koláč vyndáme a necháme ho vychladnout. Než nám koláč vychladne, připravíme si z bílků a cukru sníh, kterým ozdobíme koláč dle své fantazie. 

Autor:
Témata: Chřest, Koláč, cukr, Chřest

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!