Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -11 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jde to i na sladko. Připravte si chřestový koláč podle cukráře

Chřest | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chřest | foto: Shutterstock

Chřestová sezona stále ještě neskončila, pokud si chcete dopřát ještě jeden neobvyklý pokrm z královské zeleniny, zkuste chřestový koláč od cukráře Lukáše Skály.

Chřestový koláč

Suroviny na těsto

  • 200 g másla
  • 100 g cukr moučka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 5 g kypřícího prášku
  • 4 g soli

Suroviny na náplň

  • 600 g chřestu hrubé váhy
  • 300 ml pomerančové vymačkané šťávy
  • 200 g cukr krupice
  • 1 ks 8 cm dlouhé skořice
  • snítku meduňky
  • 1/2 vanilkového lusku

Suroviny na zálivku

  • 250 g krém fresh
  • 100 ml čerstvé smetany
  • 140 g třtinového cukru
  • kůra z jedné limetky
  • 4 žloutky
  • 1 vejce

Suroviny na ozdobu

  • 4 bílky
  • 200 g cukr krupice

Postup: Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Poté ho vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Přidáme rovnou celé vejce, následně prosetou mouku s kypřícím práškem a solí. Těsto necháme do druhého dne v lednici odležet.

Vezmeme bílý chřest a očistíme ho. Připravíme si z cukru světlý karamel, který zalejeme šťávou z pomerančů. Přidáme celou skořici, rozkrojený vanilkový lusk. Poté necháme vystydnout na 50 °C. Přidáme meduňku. Chřest dáme do vakuovacího sáčku, zalejeme rozvarem z karamelu a koření, zavakuujem a necháme vařit na 50°C na 40 min, aby chřest do sebe natáhl všechny chutě z rozvaru. Chřest necháme do druhého dne v sáčku s rozvarem vychladnout.

Druhý den rozválíme těsto, vyložíme koláčovou formu a pečeme v peci předehřáté na 170 stupňů 7min. Po upečení vyndáme, okrájíme přebytečné těsto z okrajů a dáme dopéct na 4 minuty. Po vychladnutí narovnáme chřest na těsto a připravíme zálivku.

Všechny ingredience na zálivku zamícháme a necháme stát přibližně 30 min, než se nám rozpustí cukr. Po rozpuštění cukru dáme zálivku na chřest a pečeme na 160 stupňů přibližně 30 minut. Po uplynutí této doby koláč vyndáme a necháme ho vychladnout. Než nám koláč vychladne, připravíme si z bílků a cukru sníh, kterým ozdobíme koláč dle své fantazie. 

Souboj českých stálic. Je větší octavia o tolik lepší než menší scala?

Srovnávací test Škody Octavie a Scaly | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na počátku byla temnota. Pak bůh řekl budiž octavia. A byla. A viděl, že octavia je dobrá... ale že by to chtělo ještě...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Kila půjdou dolů, sebevědomí nahoru. Zapojte se do Novoroční výzvy
Kila půjdou dolů, sebevědomí nahoru. Zapojte se do Novoroční výzvy

Shodit vánoční kila je přetěžký úkol, ale jde to. Dokonce i doma a tak, aby vás to bavilo. Stačí se zapojit do padesátidenní novoroční výzvy od...