130 let
Chřest

Chřest | foto: Shutterstock

Recept

Jde to i na sladko. Připravte si chřestový koláč podle cukráře

Jídlo
  •   5:59
Chřestová sezona stále ještě neskončila, pokud si chcete dopřát ještě jeden neobvyklý pokrm z královské zeleniny, zkuste chřestový koláč od cukráře Lukáše Skály.

Chřestový koláč

Suroviny na těsto

  • 200 g másla
  • 100 g cukr moučka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 5 g kypřícího prášku
  • 4 g soli

Suroviny na náplň

  • 600 g chřestu hrubé váhy
  • 300 ml pomerančové vymačkané šťávy
  • 200 g cukr krupice
  • 1 ks 8 cm dlouhé skořice
  • snítku meduňky
  • 1/2 vanilkového lusku

Suroviny na zálivku

  • 250 g krém fresh
  • 100 ml čerstvé smetany
  • 140 g třtinového cukru
  • kůra z jedné limetky
  • 4 žloutky
  • 1 vejce

Suroviny na ozdobu

  • 4 bílky
  • 200 g cukr krupice

Postup: Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Poté ho vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Přidáme rovnou celé vejce, následně prosetou mouku s kypřícím práškem a solí. Těsto necháme do druhého dne v lednici odležet.

Vezmeme bílý chřest a očistíme ho. Připravíme si z cukru světlý karamel, který zalejeme šťávou z pomerančů. Přidáme celou skořici, rozkrojený vanilkový lusk. Poté necháme vystydnout na 50 °C. Přidáme meduňku. Chřest dáme do vakuovacího sáčku, zalejeme rozvarem z karamelu a koření, zavakuujem a necháme vařit na 50°C na 40 min, aby chřest do sebe natáhl všechny chutě z rozvaru. Chřest necháme do druhého dne v sáčku s rozvarem vychladnout.

Druhý den rozválíme těsto, vyložíme koláčovou formu a pečeme v peci předehřáté na 170 stupňů 7min. Po upečení vyndáme, okrájíme přebytečné těsto z okrajů a dáme dopéct na 4 minuty. Po vychladnutí narovnáme chřest na těsto a připravíme zálivku.

Všechny ingredience na zálivku zamícháme a necháme stát přibližně 30 min, než se nám rozpustí cukr. Po rozpuštění cukru dáme zálivku na chřest a pečeme na 160 stupňů přibližně 30 minut. Po uplynutí této doby koláč vyndáme a necháme ho vychladnout. Než nám koláč vychladne, připravíme si z bílků a cukru sníh, kterým ozdobíme koláč dle své fantazie. 

Autor: Lidovky.cz
Témata: Chřest, Koláč, cukr, Chřest