Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Je snazší koupit čerstvého lososa než pstruha z Šumavy, říká šéfkuchař

Jídlo

  6:00
Pracoval v Alcronu a se světově proslulými kuchaři než zakotvil v Českém Krumlově, kde hostům, připravuje převážně sladkovodní ryby. A co si myslí o české gastronomii? „Naštěstí přibývá restaurací s kvalitní gastronomií a servisem na vysoké úrovni,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Jiří Houška foto: Archiv Jiřího Houšky

Lidovky.cz: Češi prý jedí málo ryb, především sladkovodních. Myslíte si, že je to pravda?
Tak určitě to pravda bude. Myslím si, že v Česku není zcela tradiční jíst ryby, tedy mimo Vánoc. Ale bude to také o nabídce. Daleko snáz koupíte ryby mořské čerstvé v každém supermarketu než třeba třeboňského kapra.

Lidovky.cz: Proč jste si vybral právě ryby jako dominantní surovinu?
Restaurace Jakub je pojmenována podle známého rybníkáře Jakuba Krčína a tudíž v naší nabídce převládají především pokrmy z čerstvých ryb.

Jiří Houška

Šéfkuchař Jiří Houška svou kariéru zahájil již ve třinácti letech v jihočeském Purkarci. Pomáhal svým rodičům v jejich hostinci. Po ukončení SOU v Českých Budějovicích, se seznámil se špičkovými českými kuchaři Davidem Šaškem a Tomášem Stehlíkem, kteří ho doporučili k panu šéfkuchaři Pohlreichovi do hotelu Alcron v Praze. Po odchodu sbíral zkušenosti v zahraničí, kde pracoval pod šéfkuchaři jako Gordon Ramsey (Maze Restaurant, Londýn), Robbie Webster (Ballynahinch Castle hotel, Irsko), Pierre Gagnaire (Londýn), Andre Chiang (Singapore), Sebastian le Gall (Mauritius).

Lidovky.cz: S jakými rybami nejraději pracujete a proč?
To se dá jen stěží říct. Pro mě je důležité, aby byla čerstvá a kvalitní. S nevymraženou rybou se pak pracuje daleko snáze a o to se více snažím nepřebít chuť masa.

Lidovky.cz: Podle průzkumů mají Češi nejraději lososa či tresku. Čím si myslíte, že by to mohlo být?
Myslím si, že ohledně tresky to bude asi o ceně. A jak už jsem se zmiňoval. V dnešní době koupíte čerstvého lososa daleko snáze než třeba pstruha ze Šumavy.

Lidovky.cz: Jednu dobu jste pracoval v Alcronu, proč jste odešel do Českého Krumlova?
Na dobu v hotelu Alcron rád vzpomínám, byla to velká škola a příležitost se připravit na svou kuchařskou kariéru v zahraničí, kde jsem strávil 10 let. Pocházím z jižních Čech a když jsem se vrátil ze zahraničí, neváhal jsem odmítnout novou pracovní příležitost v Českém Krumlově, kde se mohu realizovat a být součástí nového projektu zaměřeného na kvalitní gastronomii.

Lidovky.cz: Myslíte si, že se česká gastronomie lepší?
Česká gastronomie je na velkém vzestupu.

Lidovky.cz: Jsou Češi ochotní připlatit si za kvalitní jídlo?
V dnešní době přibývá restaurací s kvalitní gastronomií a servisem na vysoké úrovni, které jsou ve vyšší cenové relaci a i přesto mají vyšší návštěvnost hostů.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!