Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid 1 °C oblačno Předplatné LN
aktualizováno  Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Průměrný burger i hranolky. To je restaurace Palanda

Hranolky jsou krom toho posypané jakousi bylinkovou solí, po níž zůstává v ústech ohavná pachuť – no ano, starý dobrý glutaman, brr... Pečivo svírající „karbanátek“ je dosti nevalné – prostě nasládlá, postupem času bobtnající buchta posypaná sezamovými se | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hranolky jsou krom toho posypané jakousi bylinkovou solí, po níž zůstává v ústech ohavná pachuť – no ano, starý dobrý glutaman, brr... Pečivo svírající „karbanátek“ je dosti nevalné – prostě nasládlá, postupem času bobtnající buchta posypaná sezamovými se | foto: MAFRA - Tomáš Krist

Kuchyně kavárny a restaurace Palanda je postavena na americko-francouzských základech. A říká se, že tu mají jedny z nejlepších burgerů v hlavním městě. Zakládají se pověsti plné chvály na pravdě?

Navzdory všem doporučením si do restaurace nakonec musí najít člověk cestu sám. Nedávno jsme se o tom zase přesvědčily při návštěvě pražského Café restaurantu Palanda. Lákal už dlouho – prý tam připravují skvělé hamburgery a ani polední nabídka není k zahození... O té však nemůže být řeč, blíží se třetí hodina, a tak z toho kouká jakýsi pozdní oběd.

Jako v šantánu

Poměrně skromný prostor v úrovni chodníku je skutečně nastaven palandou čili dřevěným patrem, kde je naopakmísta víc než dost. Zatímco nábytek (dřevěné stoly, lavice a obložení) i osvětlení podniku („tovární“ lampy Ikea) jsou střízlivě moderní, okolní stěny se dekoratér rozhodl pokrýt odvážnými malbami ve stylu pařížských šantánů, které doplňují žertovné nápisy a narážky na zkázu Titaniku.

Toto rozverně-pochmurné ladění výzdoby má zřejmě hosty inspirovat k hojné konzumaci požitků (carpe diem!), respektive k zakousnutí se do některé z nabízených specialit. Poslušny této rady i doporučení přátel bez váhání objednáváme dvojici burgerů – Royal Bacon Cheese Burger (195,-) a Beef Curry Burger (199,-) a k zahnání prvotního hladu pórkovou polévku (49,-).

ČTĚTE TAKÉ:

Polévky je sympaticky velký talíř, jedná se o poměrně hustý, svěže zelený krém, jenž chutná přesně tak, jak má. Vyhovuje nám i jeho konzistence – obsahuje malé kousky zeleniny, zjemněný je tak akorát, smetana (možná ještě doplněná žloutkem) nepřetloukly původní chuť. Tohle vypadá na docela slibný začátek. Netrvá dlouho a nesou se k nám i toužebně očekávané burgery, a to s kompletní výbavou.

V Palandě si hranolky nemusíte přiobjednávat zvlášť. Tohoto bonusu však okamžitě litujeme: hranolky jsou i v záři umělého osvětlení přesmažené (proboha jak se jim to v kuchyni povedlo a jak to, že je kuchař okamžitě nevyhodil?), takže až na pár světlejších exemplářů je necháváme v podstatě netčené.

Maso v nasládlé buchtě

Pohledem k okolním stolům ovšem zjišťujeme, že ostatní strávníci na tom nejsou lépe... Hranolky jsou krom toho posypané jakousi bylinkovou solí, po níž zůstává v ústech ohavná pachuť – no ano, starý dobrý glutaman, brr... Původně jsme nechtěly komentovat fakt, že brambory – navíc smažené – a houska k sobě podle našeho názoru od přírody nepatří, ale teď nám to nedá... (Skalní milovníci amerických burgerů teď jistě ostře nesouhlasí.) Pečivo svírající „karbanátek“ je navíc slabě řečeno nevalné – prostě nasládlá, postupem času bobtnající buchta posypaná sezamovými semínky. (Milovníci burgerů teď patrně namítnou, že tak to má být... dobré to ale není.)

Nepříjemně sladký vjem v ústech ostatně podtrhuje i smažená cibule. Slanina je však chutná, jakož i stěžejní protagonista celé kreace, uhnětený z kvalitního masa. Škoda jen, že z něj na talíř vytéká krvavá loužička – u tohoto pokrmu to vypadá dost odpudivě. Ještě že je tu minisalátek coleslaw ze strouhaného bílého zelí, nudliček mrkve a údajně i cibule (již vůbec necítíme - její výrazná chuť by přitom celému pokrmu jedině prospěla!) a smetany místo obvyklé majonézy. Místní varianta nás pravda příliš neoslnila, chutná jaksi „dětsky“, chybí jí potřebný říz.

Lépe se nám ovšem nevede ani s druhým burgerem, který slibuje chilli, koriandr, domácí curry pastu a další lákavě znějící ingredience. Sladká chuť se bohužel opakuje, a to jsme tedy od uvedených surovin věru nečekaly. Jediné, co opravdu chutná, je hlavní součást pokrmu, tedy maso, a křupavé nudličky římského salátu se sojovými klíčky.

Socialistické kari

Náš oblíbený koriandr zcela absentuje, místo něj kuchař použil pár snítek fenyklové nati. Po chilli a jeho šmrncovní chuti ani památky. Ona slavná „domácí“ curry pasta je ve skutečnosti hodně naředěný sladký kečup, smíchaný s kari (to prosím není překlep, chutná stejně nedobře jako socialistické Kari koření od Vitany). Navíc je tak řídký, že se houska za pár minut zcela rozbahní.

PSALI JSME:

Otrava na kvadrát, kdybychom chtěly sladký oběd, zašly jsme si někam na kynuté ovocné knedlíky. Oběd zakončujeme ničím se nevyznačující kávou z pražírny Doubleshot (hrdě inzerovanou, ale zas taková sláva to ve zdejším podání není). K ní náleží i kostka litého koláče se stopovým množstvím kakaa – milá to pozornost místo obligátní balené sušenky, chutná však – zase jen a pouze – sladce.

Na Palandě nás za dnešní pozdní oběd zkasírovali o 597 Kč. Měly jsme prostě jen smůlu, anebo to tu takhle vypadá pokaždé? Na úvod sice dobrá polévka, v závěsu však hned nepřijatelné hranolky, nedobré žemle, hodně nepřitažlivá „lžikari pasta“ (její pachuť se prosazuje ještě po několika hodinách) a převažující sladký dojem ze všeho snad včetně chování zdejšího číšníka. Není toho málo, a tak nás sem už žádný kamarád nedostane. Ten nás však ubezpečuje, že jindy to bývá úplně jiné... No dobře, můžete to vyzkoušet sami.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Problémy s početím má více než jedna pětina párů, říká nová vedoucí lékařka kliniky GENNET
Problémy s početím má více než jedna pětina párů, říká nová vedoucí lékařka kliniky GENNET

Kliniky GENNET se od roku 1996 specializují na komplexní péči v oboru lékařské genetiky, prenatální péče a léčbu poruchy neplodnosti.