Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jednoduchá polévka, která zasytí. Zkuste vývar s vejci

Jídlo

  6:24
Vejce na všemožné způsoby přidávají do polévek všechny kultury. Ať už ztracené, míchané nebo natvrdo, lidé vejce v polévce milují. A my taky! Když přidáte do vývaru vejce, jednoduše získáte lehké jídlo, které vás zasytí i uspokojí. Tuto polévku si klidně udělejte tak, jak vám chutná, protože zde můžete použít jakýkoli typ vývaru.

Polévka s vejci foto: Tajemství dobrého vývaru

Polévka s vejcem

  • 1,5 šálku vývaru z kostí nebo masa (chuťově výrazný nebo neutrální)

Volitelné koření: Všechny následující druhy jdou dohromady, takže je klidně použijte všechny, nebo v jakékoli kombinaci. Používáte-li vývar ochucený, napřed ho ochutnejte, abyste zjistili, co potřebuje. Někdy nebudete muset přidávat nic nebo jen trošku mořské soli a mletého pepře. Následující koření jde dobře s neutrálním nebo lehce chuťově výrazným vývarem, třeba slepičím:

  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 lžička mořské soli
  • 4–6 vajec

Ve středně velkém rendlíku smíchejte vývar (nebo bujon) s kořením, které jste si vybrali. Nechejte pár minut probublat na středním plamenu. Ztlumte plamen a přidejte vejce. Tento recept je na 2 porce, takže přidejte tolik vajec, kolik budete potřebovat. Jak vejce připravíte, je na vás. Můžete je udělat ztracená, nebo je do polévky zamíchat rovnou jako kapání. Někdo si vejce předem udělá jako míchaná a až pak je přidá do vývaru. Druzí si zase vytáhnou vejce natvrdo z chladničky a rozkrojí je na půl. Je to zcela na vás a na tom, co zrovna máte po ruce!

Pokud si chcete udělat ztracená vejce, nechejte vývar lehce probublávat a opatrně do něj vejce rozbijte, aby žloutek zůstal v celku. Vařte na mírném plamenu, dokud se neuvaří bílky a žloutky nejsou tak, jak je máte rádi (my je milujeme ještě trochu měkké). Pokud chcete, klidně je vařte, dokud žloutky nebudou zcela hotové.

Máte-li rádi polévku s vaječným kapáním, pár minut míchejte vejce ve vývaru. Polévka bude hotová, když bílky zcela zbělají.

Jak podávat

Nalijte polévku do šálků a vychutnejte si ji! Můžete si k ní dát kvašenou zeleninu jako kysané zelí nebo kimči. Podávejte s přílohou ze své oblíbené zeleniny, se šťouchaným celerem nebo s dýňovým pyré.

Recept vyšel v kuchařce Tajemství dobrého vývaru od autorky Louise L. Hayové, kterou vydalo nakladateství Pragma.

Autor:
Témata: vejce, vývar, polévka

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...