Neděle 29. března 2020svátek má Taťána 10 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jednoduché marshmallows podle Josefa Maršálka

Jednoduché marshmallows podle Josefa Maršálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jednoduché marshmallows podle Josefa Maršálka | foto: Moderní česká cukrařina

O marshmallows si všichni myslíme, že se jedná o typicky americkou sladkost. Nemusí tomu tak být, protože téměř v každé zemi na světě najdeme nějakou její obdobu: bílkový sníh takovým či makovým způsobem zpevněný želatinou či uvařeným škrobem a po ztuhnutí obalený ve směsi cukru a škrobu. Moje varianta spojuje jednoduchost a flexibilitu.

Máte před sebou recept, který můžete donekonečna obměňovat. Je jedním z nejjednodušších, které znám. Marshmallows prý milují hlavně děti. Z vlastní praxe ovšem vím, že ani dospělí jimi nepohrdnou.

Na marshmallows:

  • 325 g cukru krupice
  • 145 g cukru moučky
  • 30 g želatiny
  • 100 glukozového sirupu
  • 150 ml vody
  • 80 g pomerančového džusu
  • 35 g vody z pomerančových květů
  • 4 g kyseliny citronové

Želatinu smícháme s vodou a necháme asi 20 minut bobtnat. V hrnci přivedeme k varu džus, vodu z pomerančových květů, glukózu, cukr a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Nalijeme na želatinu, přidáme kyselinu, cukr moučku a vyšleháme dotuha a dovlažna. Rozetřeme do ráfku na olejem potřený pečicí papír a necháme přes noc v chladničce zaschnout.

Na dokončení:

  • 400 g cukru krupice
  • jednlé metalické barvy
  • 50 g rostlinného oleje

Postup: Uvařenou směs nalijeme na předem namočenou želatinu a metlou rozšleháme. Přidáme cukr a šleháme, dokud nedosáhneme objemu a textury jako při přípravě bílkového sněhu. Skvěle nám poslouží ruční elektrický mixér.

Vyšlehanou hmotu ihned nalijeme do ráfku, který jsme umístili na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřeli olejem. Dá se použít i hluboký plech. Vždy platí – spodní část dobře vymazat olejem. Metalické barvy rozmícháme s cukrem krupicí nebo krystalem. Zatuhlou hmotu krájíme na malé kostičky a obalíme ve směsi cukru a barvy.

Recept pochází z kuchařky Josefa Maršálka Moderní česká cukrařina.

Premium

ANALÝZA: Ekonomika se hroutí, lidé chudnou

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Koronavirus je jen posledním článkem v řetězu. Od finanční krize totiž centrální banky umetají trhům cestičku a iluze...

Premium

Šéf BIS: V akci zemřelo několik našich důstojníků, znal jsem je osobně

Michal Koudelka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co ho zlákalo ke službě u zpravodajců? Proč dostal cenu George Teneta v CIA? A jaká jsou současná rizika v oblasti...

Premium

Ojetý vůz s DSG. Zjišťovali jsme jaké závady hrozí a kolik stojí oprava

Grzegorz Polkowski - SAMKO – servis samočinných převodovek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rok od roku se zvyšuje poptávka po ojetých autech se samočinnými převodovkami. Je to jednoznačně důsledek jejich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz