Úterý 31. března 2020svátek má Kvido -3 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jednoduché marshmallows podle Josefa Maršálka

Jednoduché marshmallows podle Josefa Maršálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jednoduché marshmallows podle Josefa Maršálka | foto: Moderní česká cukrařina

O marshmallows si všichni myslíme, že se jedná o typicky americkou sladkost. Nemusí tomu tak být, protože téměř v každé zemi na světě najdeme nějakou její obdobu: bílkový sníh takovým či makovým způsobem zpevněný želatinou či uvařeným škrobem a po ztuhnutí obalený ve směsi cukru a škrobu. Moje varianta spojuje jednoduchost a flexibilitu.

Máte před sebou recept, který můžete donekonečna obměňovat. Je jedním z nejjednodušších, které znám. Marshmallows prý milují hlavně děti. Z vlastní praxe ovšem vím, že ani dospělí jimi nepohrdnou.

Na marshmallows:

  • 325 g cukru krupice
  • 145 g cukru moučky
  • 30 g želatiny
  • 100 glukozového sirupu
  • 150 ml vody
  • 80 g pomerančového džusu
  • 35 g vody z pomerančových květů
  • 4 g kyseliny citronové

Želatinu smícháme s vodou a necháme asi 20 minut bobtnat. V hrnci přivedeme k varu džus, vodu z pomerančových květů, glukózu, cukr a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Nalijeme na želatinu, přidáme kyselinu, cukr moučku a vyšleháme dotuha a dovlažna. Rozetřeme do ráfku na olejem potřený pečicí papír a necháme přes noc v chladničce zaschnout.

Na dokončení:

  • 400 g cukru krupice
  • jednlé metalické barvy
  • 50 g rostlinného oleje

Postup: Uvařenou směs nalijeme na předem namočenou želatinu a metlou rozšleháme. Přidáme cukr a šleháme, dokud nedosáhneme objemu a textury jako při přípravě bílkového sněhu. Skvěle nám poslouží ruční elektrický mixér.

Vyšlehanou hmotu ihned nalijeme do ráfku, který jsme umístili na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřeli olejem. Dá se použít i hluboký plech. Vždy platí – spodní část dobře vymazat olejem. Metalické barvy rozmícháme s cukrem krupicí nebo krystalem. Zatuhlou hmotu krájíme na malé kostičky a obalíme ve směsi cukru a barvy.

Recept pochází z kuchařky Josefa Maršálka Moderní česká cukrařina.

Premium

ANALÝZA: Ekonomika se hroutí, lidé chudnou

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Koronavirus je jen posledním článkem v řetězu. Od finanční krize totiž centrální banky umetají trhům cestičku a iluze...

Premium

Šéf BIS: V akci zemřelo několik našich důstojníků, znal jsem je osobně

Michal Koudelka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co ho zlákalo ke službě u zpravodajců? Proč dostal cenu George Teneta v CIA? A jaká jsou současná rizika v oblasti...

Premium

Ojetý vůz s DSG. Zjišťovali jsme jaké závady hrozí a kolik stojí oprava

Grzegorz Polkowski - SAMKO – servis samočinných převodovek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rok od roku se zvyšuje poptávka po ojetých autech se samočinnými převodovkami. Je to jednoznačně důsledek jejich...