25. února 2014 6:15 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jednoduché, zdravé a rychlé. Zkuste saláty podle šéfkuchařů

Pralinky z červené řepy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pralinky z červené řepy | foto: Muži sobě

Pokud večer nestíháte, nemáte čas ani chuť na těžké omáčky či se nechcete odbýt chlebem s máslem, zkuste si připravit salát. variací se nabízí nespočet. Pro ty, kteří se rádi spolehnout na vyzkoušené recepty, přinášíme tři tipy od šéfkuchařů. Nechte se inspirovat.

Pralinky z červené řepy s kozím sýrem (recept podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni)

Ingredience: 2 větší červené řepy, 200 g čerstvého kozího sýra, 100 ml olivového oleje, 3 lžíce sherry octu, 2 lžíce medu, 1 lžíce cukru, 2 větvičky tymiánu, lístky řepy nebo bylinky na ozdobu

Řepu oloupej a nakrájej na co nejtenčí plátky. Kulatým vykrajovátkem z plátků vykrájej kolečka, aby se pralinky lépe tvarovaly. Metličkou rozmíchej olej s octem, medem, cukrem a tymiánem, až vznikne marináda. Nalož do ní kolečka řepy a nech 2 dny marinovat, aby řepa změkla. Z potravinové folie (fresh folie) si nařež čtverce asi 15 x 15 cm. Doprostřed vyskládej plátky řepy, aby vzniklo kolečko o průměru asi 7 cm. Na něj polož kousek kozího sýra, s pomocí folie zabal do tvaru kuličky a zakroucením folie utáhni. Totéž zopakuj se zbytkem řepy a sýra. Hotové pralinky vybal z folie, polož na talíř a ozdob bylinkami nebo řepnými lístky a lehce pokapej zbytkem marinády z řepy.

ČTĚTE TAKÉ:

Čekankový salát s medem a modrým sýrem (recept podle šéfkuchaře Romana Pauluse)

Co budete potřebovat? 2 hlávky čekanky, 2 hrušky, 10 dkg gorgonzoly (nebo jiného výraznějšího sýra s modrou plísní), asi 5 dkg vlašských ořechů, ořechový olej, ocet (jablečný, vinný), med, sůl, pepř

Lístky čekanky natrháme na větší kusy, hrušky nakrájíme na kostičky, sýr rozkrájíme nebo rozdrolíme na malé kousky. V misce si smícháme ocet s ořechovým olejem a medem, ochutíme solí a pepřem. V salátové míse promícháme natrhanou čekanku s polovinou dresinku a vmícháme kostičky hrušek a sýra. Ořechy nasekáme nahrubo a salát jimi posypeme. Na závěr zakapeme zbytkem dresinku. Pak pár kapek citronové šťávy a trochu vody, to aby se naředila majonéza. Vymixujeme, ale ne úplně najemno – česnek a ančovičky mohou zůstat hrubší, aby je v zálivce bylo trochu cítit. Opatrně se solí – majonéza i ančovičky už jsou slané, přidáme trochu pepře z mlýnku.

Čekankový salát s medem a modrým sýrem.

Pak už jen římské listy, které se zálivkou ochutí, a samozřejmě opečené kostičky bílého chleba. Můžeme dozdobit hoblinkami parmazánu a kapary, přidat lze i kousek masa – kuře, slaninu nebo třeba grilovaného tuňáka.

Salát ze slanečků s červenou řepou (recept podle šéfkuchaře Romana Pauluse)

Ingredience: 200 g slanečků bez kostí, 1 jablko, 200 g červené řepy, 1 malá červená cibule, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce jogurtu, jablečný ocet, kopr, křen, černý pepř z mlýnku

Ryba a sůl patří k sobě. Kromě marinování (nahoře salát ze slanečků) však můžete rybu v soli taky upéct. Nemusíte se bát, že by byla přesolená - na povrchu masa se vytvoří krusta, kterou poté, co lehce popraská, jednoduše odstraníte

Červenou řepu uvaříme ve slané vodě doměkka. Nebo ji můžeme upéct v troubě: buď jen tak, naskládanou do pekáčku, pokapanou olivovým olejem, osolenou a opepřenou, nebo v soli. V tom případě pekáč solí řádně vysypeme, vložíme na ni celé, umyté, ale neloupané bulvy a ty solí znovu zasypeme. Při cca 180 stupních se bude řepa péct asi půl až tři čtvrtě hodiny - záleží na její velikosti. Hotová je ve chvíli, kdy jde nožem lehce rozkrojit. Uvařenou či upečenou řepu oloupeme, necháme důkladně vychladit a nakrájíme na kostky. Podobně nakrájíme i ryby a jablko, cibulku nasekáme najemno. V misce vše smícháme a salát ochutíme čerstvě mletým pepřem, nastrouhaným křenem, jablečným octem a jemně nasekaným koprem. Nakonec vmícháme smetanu a jogurt a podáváme - nejlépe s celozrnným pečivem, jako příloha se však hodí i vařený brambor.

apeAlena Pecháčková