Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -4 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jednoduché, zdravé a rychlé. Zkuste saláty podle šéfkuchařů

Pralinky z červené řepy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pralinky z červené řepy | foto: Muži sobě

Pokud večer nestíháte, nemáte čas ani chuť na těžké omáčky či se nechcete odbýt chlebem s máslem, zkuste si připravit salát. variací se nabízí nespočet. Pro ty, kteří se rádi spolehnout na vyzkoušené recepty, přinášíme tři tipy od šéfkuchařů. Nechte se inspirovat.

Pralinky z červené řepy s kozím sýrem (recept podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni)

Ingredience: 2 větší červené řepy, 200 g čerstvého kozího sýra, 100 ml olivového oleje, 3 lžíce sherry octu, 2 lžíce medu, 1 lžíce cukru, 2 větvičky tymiánu, lístky řepy nebo bylinky na ozdobu

Řepu oloupej a nakrájej na co nejtenčí plátky. Kulatým vykrajovátkem z plátků vykrájej kolečka, aby se pralinky lépe tvarovaly. Metličkou rozmíchej olej s octem, medem, cukrem a tymiánem, až vznikne marináda. Nalož do ní kolečka řepy a nech 2 dny marinovat, aby řepa změkla. Z potravinové folie (fresh folie) si nařež čtverce asi 15 x 15 cm. Doprostřed vyskládej plátky řepy, aby vzniklo kolečko o průměru asi 7 cm. Na něj polož kousek kozího sýra, s pomocí folie zabal do tvaru kuličky a zakroucením folie utáhni. Totéž zopakuj se zbytkem řepy a sýra. Hotové pralinky vybal z folie, polož na talíř a ozdob bylinkami nebo řepnými lístky a lehce pokapej zbytkem marinády z řepy.

ČTĚTE TAKÉ:

Čekankový salát s medem a modrým sýrem (recept podle šéfkuchaře Romana Pauluse)

Co budete potřebovat? 2 hlávky čekanky, 2 hrušky, 10 dkg gorgonzoly (nebo jiného výraznějšího sýra s modrou plísní), asi 5 dkg vlašských ořechů, ořechový olej, ocet (jablečný, vinný), med, sůl, pepř

Lístky čekanky natrháme na větší kusy, hrušky nakrájíme na kostičky, sýr rozkrájíme nebo rozdrolíme na malé kousky. V misce si smícháme ocet s ořechovým olejem a medem, ochutíme solí a pepřem. V salátové míse promícháme natrhanou čekanku s polovinou dresinku a vmícháme kostičky hrušek a sýra. Ořechy nasekáme nahrubo a salát jimi posypeme. Na závěr zakapeme zbytkem dresinku. Pak pár kapek citronové šťávy a trochu vody, to aby se naředila majonéza. Vymixujeme, ale ne úplně najemno – česnek a ančovičky mohou zůstat hrubší, aby je v zálivce bylo trochu cítit. Opatrně se solí – majonéza i ančovičky už jsou slané, přidáme trochu pepře z mlýnku.

Čekankový salát s medem a modrým sýrem.

Pak už jen římské listy, které se zálivkou ochutí, a samozřejmě opečené kostičky bílého chleba. Můžeme dozdobit hoblinkami parmazánu a kapary, přidat lze i kousek masa – kuře, slaninu nebo třeba grilovaného tuňáka.

Salát ze slanečků s červenou řepou (recept podle šéfkuchaře Romana Pauluse)

Ingredience: 200 g slanečků bez kostí, 1 jablko, 200 g červené řepy, 1 malá červená cibule, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce jogurtu, jablečný ocet, kopr, křen, černý pepř z mlýnku

Ryba a sůl patří k sobě. Kromě marinování (nahoře salát ze slanečků) však můžete rybu v soli taky upéct. Nemusíte se bát, že by byla přesolená - na povrchu masa se vytvoří krusta, kterou poté, co lehce popraská, jednoduše odstraníte

Červenou řepu uvaříme ve slané vodě doměkka. Nebo ji můžeme upéct v troubě: buď jen tak, naskládanou do pekáčku, pokapanou olivovým olejem, osolenou a opepřenou, nebo v soli. V tom případě pekáč solí řádně vysypeme, vložíme na ni celé, umyté, ale neloupané bulvy a ty solí znovu zasypeme. Při cca 180 stupních se bude řepa péct asi půl až tři čtvrtě hodiny - záleží na její velikosti. Hotová je ve chvíli, kdy jde nožem lehce rozkrojit. Uvařenou či upečenou řepu oloupeme, necháme důkladně vychladit a nakrájíme na kostky. Podobně nakrájíme i ryby a jablko, cibulku nasekáme najemno. V misce vše smícháme a salát ochutíme čerstvě mletým pepřem, nastrouhaným křenem, jablečným octem a jemně nasekaným koprem. Nakonec vmícháme smetanu a jogurt a podáváme - nejlépe s celozrnným pečivem, jako příloha se však hodí i vařený brambor.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Hledáme 50 rodin, které s námi otestují hotové polévky SALVEST Prestó
Hledáme 50 rodin, které s námi otestují hotové polévky SALVEST Prestó

Ochutnejte s námi lahodné polévky Prestó. Stačí je jen otevřít a ohřát, takže jsou na stole raz dva. Přihlaste se do velkého testování a poznejte...