Středa 12. srpna 2020svátek má Klára 29 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jídlo na čundr? Přibalte dvě vejce a připravte si outdoorový ramen

Outdoorový ramen | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Outdoorový ramen | foto: David Turecký/Smart Press

Zapomeňte na instantní polévky, těstoviny či dokonce kaše. Ani pod stanem na horách či pod širákem v lese nemusíte jíst nevábně vypadající a chutnající „hotovky“. Server Lidovky.cz vybral pár receptů z nové Outdoorové kuchařky Petry Pospěchové. Nechte se inspirovat a jezte i na čundru dobře.

Outdoorový ramen

Japonská polévka ramen je ve své domovině tak populární, že existují specializované ramenérie – restaurace, kde se nic jiného nepodává. Tak sofistikovanou pochoutku jako v proslulém tokijském podniku Takano na treku sice nepřipravíte, oproti obvyklým nudlovkám z pytlíku ale bude outdoorový ramen skutečným rolls-roycem. Když budete mít v batohu místo, přibalte ještě dvě vařená vejce, která do klasické verze ramenu patří, případně kousek pečeného masa, jež se do polévky nakrájí na plátky.

  • 150 g nudlí mie
  • 2 cm zázvoru
  • 1 mrkev
  • půl pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 10 plátků sušené hlívy ústřičné
  • 2 lžičky sušeného vývaru

Sušenou hlívu namočíme do vlažné vody na deset minut. Pórek a mrkev očistíme, mrkev nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Česnek oloupeme a nasekáme najemno, stejně tak zázvor. V ešusu krátce osmahneme pórek, pak přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše restujeme dvě až tři minuty.

Pak zalijeme vývarem rozmíchaným ve tři čtvrtě litru vody a dáme na deset minut vařit. Když uplynou, přihodíme nudle a houby a necháme ještě tři minuty probublávat. Nakonec dochutíme sójovou omáčkou. Jak připravit jiný než sušený vývar zjistíte v receptu v kuchařce.

Outdoorová kuchařka

Nepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.

Outdoorová kuchařka

Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!