Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

K huse patří rohlíčky. Zkuste je připravit s ořechovou nádivkou

Jídlo

  4:17
Tradice a jídla s nimi spojená jsou vždy dobrým důvodem, proč se sejít s rodinou a přáteli u jednoho stolu. Krásnou ukázkou je svatomartinská husa upečená pěkně dozlatova a k ní sklenice dobrého vína. Jednou za rok si ji určitě můžeme dopřát bez výčitek, že přibereme.

Svatomartinská husa foto: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA

Receptů, jak ji připravit či vylepšit, je mnoho, ale přiznám se, že v tomto případě jsem konzervativní a nejraději mám husu pořádně nasolenou a provoněnou kmínem. Nejlepší je ta z domácího chovu, ideální je pěkně vykrmený čtyř- až pětikilový kus. 

Důležité je samozřejmě také pečení; bez velkého pekáče se neobejdete. Jestliže husa nejde přikrýt jeho vrchní částí (měla by se péct nejprve přikrytá, až posledních půlhodinku se odkrytá dopéká na barvu), pomozte si alobalem. Po celou dobu pečení by se měla husa přelévat jen výpekem. K huse patří zelí. Je na vás jestli zvolíte bílé, či červené.

Abyste tradicí potěšili i děti, vyzkoušejte upéct i něco sladkého. K huse totiž patří martinské rohlíčky plněné ořechovou náplní. Nejprve udělám ořechovou nádivku. 

Mléko (200 ml) přivedu těsně pod bod varu, vsypu 250 g ořechů a asi 5 minut prohřeji. Poté vmíchám 80 g mletých dětských piškotů, 70 g cukru krystal jemného, 300 g medu a dvě lžíce rumu a po 1 minutě odstavím z plotny a nechám vychladnout. Pak uhnětu těsto (450 g hladké mouky,1 prášek do pečiva, 80 g cukru, 250 g měkkého tvarohu, 7 lžic oleje, 7 lžic vody), které rozválím na větší trojúhelníky, doprostřed každého dám ořechovou náplň, umotám rohlíky, nechám je ještě pod utěrkou 40 minut a potom peču pomašlované bílkem při teplotě 180 st. C asi dvacet minut. Až je budete podávat ke kávě nebo dětem k čaji, uvidíte, jak půjdou na dračku.

Autor:
Témata: Husa

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!