Dýňová polévka s kokosovým mlékem
- 100 g bílé cibule (oloupané)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 600 g dýně hokkaidó (očištěné a nakrájené na kostky o velikosti 1 cm)
- 100 g černé čočky (neboli čočky beluga) v suchém stavu
- 800 ml zeleninového vývaru
- 120 g červené papriky (očištěné)
- 100 ml kokosového mléka
- 2 lžičky kari koření
- 2 lžičky kajenského pepře
- 60 g balkánského sýru
- 4 lžíce jarní cibulky (nakrájené najemno)
- sůl
- pepř
Postup: Nejprve si připravte bílou cibuli a česnek a obojí nakrájejte najemno. Poté si ve větším hrnci rozpalte 2 lžičky olivového oleje, přidejte nakrájenou bílou cibuli i česnek a vše opékejte 2 minuty na středním plameni. Následně do hrnce přidejte rajčatový protlak a nakrájenou dýni a opékejte další 3–4 minuty; mezitím si pod studenou vodou properte čočku.
Po uvedené době do hrnce přidejte propranou čočku, zeleninový vývar, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit 20–22 minut do změknutí dýně i čočky. Mezitím si nakrájejte očištěnou červenou papriku na drobné kostičky o velikosti cca 0,5 cm, které přemístěte do misky a dejte zatím stranou (nejlépe do lednice).
Až v hrnci změkne dýně i čočka, přidejte do hrnce nakrájenou červenou papriku, kokosové mléko, kari koření a kajenský pepř, hrnec již nezakrývejte a jeho obsah nechte ještě 2–3 minuty provařit na mírném plameni. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a do každé porce rozdrobte balkánský sýr. Nakonec každou porci polévky posypte 1 lžící nakrájené jarní cibulky a podávejte.
Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.