Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

K podzimu a zimě prostě patří. Dejte si dýňovou polévku s kokosovým mlékem

Jídlo

  5:00aktualizováno  6:58
Dýně je královnou podzimu a zimy. Hledáte po dnech plných hojnosti zdravý, chutný a přitom dietní pokrm, který vás zasytí a zahřeje? Vyzkoušejte dýňovou polévku trochu jinak - s kokosovým mlékem.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem foto: Jak jíme zdravě v zimě

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

  • 100 g bílé cibule (oloupané) 
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky olivového oleje 
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 600 g dýně hokkaidó (očištěné a nakrájené na kostky o velikosti 1 cm)
  • 100 g černé čočky (neboli čočky beluga) v suchém stavu
  •  800 ml zeleninového vývaru 
  • 120 g červené papriky (očištěné) 
  • 100 ml kokosového mléka 
  • 2 lžičky kari koření 
  • 2 lžičky kajenského pepře 
  • 60 g balkánského sýru 
  • 4 lžíce jarní cibulky (nakrájené najemno) 
  • sůl 
  • pepř

Postup: Nejprve si připravte bílou cibuli a česnek a obojí nakrájejte najemno. Poté si ve větším hrnci rozpalte 2 lžičky olivového oleje, přidejte nakrájenou bílou cibuli i česnek a vše opékejte 2 minuty na středním plameni. Následně do hrnce přidejte rajčatový protlak a nakrájenou dýni a opékejte další 3–4 minuty; mezitím si pod studenou vodou properte čočku.

Po uvedené době do hrnce přidejte propranou čočku, zeleninový vývar, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit 20–22 minut do změknutí dýně i čočky. Mezitím si nakrájejte očištěnou červenou papriku na drobné kostičky o velikosti cca 0,5 cm, které přemístěte do misky a dejte zatím stranou (nejlépe do lednice).

Až v hrnci změkne dýně i čočka, přidejte do hrnce nakrájenou červenou papriku, kokosové mléko, kari koření a kajenský pepř, hrnec již nezakrývejte a jeho obsah nechte ještě 2–3 minuty provařit na mírném plameni. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a do každé porce rozdrobte balkánský sýr. Nakonec každou porci polévky posypte 1 lžící nakrájené jarní cibulky a podávejte.

Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...