Středa 20. ledna 2021svátek má Ilona 4 °C oblačno Předplatné LN
aktualizováno  Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

K podzimu a zimě prostě patří. Dejte si dýňovou polévku s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňová polévka s kokosovým mlékem | foto: Jak jíme zdravě v zimě

Dýně je královnou podzimu a zimy. Hledáte po dnech plných hojnosti zdravý, chutný a přitom dietní pokrm, který vás zasytí a zahřeje? Vyzkoušejte dýňovou polévku trochu jinak - s kokosovým mlékem.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

  • 100 g bílé cibule (oloupané) 
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky olivového oleje 
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 600 g dýně hokkaidó (očištěné a nakrájené na kostky o velikosti 1 cm)
  • 100 g černé čočky (neboli čočky beluga) v suchém stavu
  •  800 ml zeleninového vývaru 
  • 120 g červené papriky (očištěné) 
  • 100 ml kokosového mléka 
  • 2 lžičky kari koření 
  • 2 lžičky kajenského pepře 
  • 60 g balkánského sýru 
  • 4 lžíce jarní cibulky (nakrájené najemno) 
  • sůl 
  • pepř

Postup: Nejprve si připravte bílou cibuli a česnek a obojí nakrájejte najemno. Poté si ve větším hrnci rozpalte 2 lžičky olivového oleje, přidejte nakrájenou bílou cibuli i česnek a vše opékejte 2 minuty na středním plameni. Následně do hrnce přidejte rajčatový protlak a nakrájenou dýni a opékejte další 3–4 minuty; mezitím si pod studenou vodou properte čočku.

Po uvedené době do hrnce přidejte propranou čočku, zeleninový vývar, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit 20–22 minut do změknutí dýně i čočky. Mezitím si nakrájejte očištěnou červenou papriku na drobné kostičky o velikosti cca 0,5 cm, které přemístěte do misky a dejte zatím stranou (nejlépe do lednice).

Až v hrnci změkne dýně i čočka, přidejte do hrnce nakrájenou červenou papriku, kokosové mléko, kari koření a kajenský pepř, hrnec již nezakrývejte a jeho obsah nechte ještě 2–3 minuty provařit na mírném plameni. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a do každé porce rozdrobte balkánský sýr. Nakonec každou porci polévky posypte 1 lžící nakrájené jarní cibulky a podávejte.

Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nádory slinivky bývají odolné vůči ozáření, říká gastroenterolog Novotný

Ivo Novotný | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Slinivka je mimořádně důležitou součástí našeho těla. Když se porouchá, přestane produkovat inzulin. A bez něj visí náš...

Test vaječných likérů: I šest kostek cukru v panáku. Hlavně zakrýt aroma lihu

Vaječné koňaky v testu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Některé jsou bledé jako zimní ráno, jiné září jako italské slunce, většina vaječných likérů však udělá adventní...

Velký horoskop pro rok 2021: Čeká nás klidnější rok, který poodhalí budoucnost

Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Po výjimečném roce 2020, kdy se na nebi setkali všichni velcí astrologičtí hráči jako Pluto, Saturn a Jupiter ve...

Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek
Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek

V redakci jsme měli možnost otestovat dva nové chleby Odkolek. Mají vysoký podíl žitné mouky a nádherně propečenou kůrku, která láká k ochutnání už...