Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -3 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kalifornští gurmáni se loučí s foie gras, od neděle je zakázané

Foie gras v Brasserii La Gare | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Foie gras v Brasserii La Gare | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

NEW YORK/LOS ANGELES Kalifornští gurmáni se musejí rozloučit s foie gras čili tučnými kachními nebo husími játry. Od neděle musí tato oblíbená pochoutka z jídelníčků a obchodů v nejlidnatějším americkém státě zmizet.

Kalifornie ji jako první stát v USA zakázala kvůli starosti o kachny a husy, které jsou kvůli foie gras násilně překrmovány a podle ochránců zvířat trpí. Informoval o tom deník The Los Angeles Times.

Televizní producent Sean Jordan o krutém vzniku svého zamilovaného pokrmu věděl. Před vstupem zákazu v platnost se jí ale přesto chystal sníst, co nejvíce to půjde. Během "játrové horečky" hodlal navštívit několik restaurací. Jednou z jeho naplánovaných zastávek byla hollywoodská restaurace Hatfield's, kde foie gras nabízeli jako předkrm za 25 dolarů (asi 500 korun). "Není času nazbyt," řekl Jordan.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

V Kalifornii přitom rozhodně není sám. Restaurace a fanoušci tučných husích či kachních jater po celém státě se podle losangeleského deníku loučí vášnivě. Restaurace jako Petrossian v západním Hollywoodu či Chaya Brasserie v Beverly Hills připravily opulentní několikachodová menu, ve kterých foie gras figuruje například i ve zmrzlině. Lidé pak podobně jako producent Jordan pořádají společná turné po podnicích nabízejících tuto pochoutku.

O tom, že blížící "játrová prohibice" zvýšila zájem o foie gras, svědčí i objednávky v restauraci Melisse v Santa Monice. Podnik za 185 dolarů (asi 3800 Kč) nabízí sedmichodové menu nazvané Foie pro všechny. Zavedl je před třemi měsíci, nyní si ho dává polovina hostů. "Nikdy během své kariéry jsem do kuchyně nekupoval tolik foie gras," uvedl šéfkuchař Ken Takayama.

K TÉMATU:


Francouzská specialita se většinou podává jako celý orgán anebo v podobě pěny či paštiky. Na pochoutce si ale pochutnávali už Řekové před dvěma tisíci lety. Oblíbená je kvůli bohaté, máslové chuti. Šéfkuchaři ji často označují za zásadní součást jejich repertoáru, která je na stejné úrovni jako kaviár či lanýže.

Ochránci zvířat ale dlouhodobě tvrdí, že kachny a husy při "výrobě" pochoutky trpí. Chovatelé jim při vykrmování zavádějí do krku trubici se zrním. Překrmovaní ptáci pak mají výrazně větší játra než obvykle. Někteří odborníci ale uvádějí, že vykrmovací metoda známá jako gavage husám a kachnám neškodí, protože nemají dávicí reflex.

Foie gras již zakázalo několik evropských zemí. O zákazu uvažuje i Evropská unie. V USA k němu dosud přikročilo pouze Chicago v roce 2008. Později ale opatření zrušilo.

,

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...