Zvítězily v konkurenci tuctu profesionálních kuchařů z celé republiky.
Předsedou poroty byl prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Její členové hodnotili vzhled, konzistenci, vůni, chuť i celkový dojem uvařeného díla. Podle autora soutěže Zdeňka Reimanna by správný houskový knedlík "měl vzbudit blaho v ústech, být chutný a sytý". Už proto, že kdysi býval hlavním jídlem.
Můžou za to Dienstbierovy knedlíkySoutěž založila manželka někdejšího ministra zahraničních věcí Jiřího Dienstbiera (1937-2011) Jiřina jako připomínku jeho zaujetí pro vaření. Jeho specialitou prý totiž byly právě houskové knedlíky, které zadělával podmáslím a servíroval doma zahraničním diplomatům. |
Současně se uskutečnila soutěž o nejlepší znojemskou omáčku. V té zvítězila restaurace Avantgarde z Prahy 6. Omáčku a regionální jídla hodnotili návštěvníci z řad veřejnosti, pro něž byla připravena prezentace masných a mléčných výrobků, vína, piva, pekařských výrobků a čokolád.
Mimo soutěž připravili kuchaři pro zájemce z řad veřejnosti knedlíky na všechny způsoby: vídeňské, bavorské i karlovarské.
První písemné zmínky o knedlíku jsou už ze sedmého století, ale je docela možné, že vznikl už dříve. Kdysi se podával i samotný, politý škvarkovým sádlem či máslem, případně doplněný kapustou, zelím nebo vajíčkem jako hlavní chod. Postupně vznikaly různé varianty, náplně a tvary, rodily se i typické národní pokrmy.