Středa 23. září 2020svátek má Berta 22 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kam na nejlepší pizzu v Praze? Přinášíme pět tipů

Pizza - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pizza - ilustrační foto | foto: Shutterstock

Čerstvé suroviny a křupavé tenké těsto. Tradiční italské jídlo není placka, kterou si rychle zaplníte žaludek. Ačkoli je příprava v podstatě jednoduchá a rychlá, i pizzu mohou kuchaři zkazit. Server Lidovky.cz přináší tipy na místa, kde si v Praze dáte nejlepší pizzu.

Pokud si dáte pizzu v Itálii, naservírují vám ji vařící. Host by si měl totiž podle Italů při prvním kousnutí spálit v ideálním případě horní patro. To, aby chuť pizzy cítil déle. Pizza je ale jedním z nejoblíbenějších pokrmů i v Česku - Češi totiž ročně spořádají až 31 milionů pizz. Středomořská kuchyně se obecně těší oblibě. Pizza se ale stále drží na vrcholu.

Pizzerie Grosseto

Díky pizzerii v Dejvicích se Češi naučili, jak pravá italská pizza chutná. Do té doby byli schopni konzumovat pizzu jakékoli kvality a ani se nad tím nepozastavit. Ať přijdete do restaurace, která je otevřená od roku 1996, v jakoukoli denní dobu, budete máte štěstí, když si sednete. Těsto pizzy z Grosseta je tenké, ale nepříliš křupavé a vyznačuje se nenapodobitelnou příchutí kouře, kterou dokáže vyrobit jedině kvalitní pec na dřevo. Více čtěte ZDE.

Pizza Nuova

Pokud prahnete ochutnat pizzu takovou, jak ji připravují v Neapoli, musíte navštívit pizzerii Nuova na Náměstí republiky. Právě tady ji totiž pečou na bukovém dřevu v peci z Neapole, s pravou buvolí mozzarellou a tmavými vyfoukými okraji. Restaurace je navíc krásně a stylově zařízená. A rodiče potěší, že v ní najdou i dětský koutek.

Pizza Napoletana.

Pizzerie Alforno

Jednu z vyhlášených italských restaurací najdete na Petrském náměstí. Už když do ní vejdete, dýchne na vás středomořské klima a pohoda. Stejně tak jako může stát pizzerie v centru Prahy, mohla by být také na okraji Říma či na italském venkově. Nabízí totiž atmosféru pravé italské focaccerie a autentickou italskou kuchyni.

La Trattoria Turbanti

Ačkoli je pizzerie trochu z ruky - najdete ji v Horních Počernicích, vyplatí se vám udělat si výlet. Už objekt, který původně sloužil jako kovárna a patřil k hospodářským stavením Chvalského zámku, stojí za vidění. Restaurace je vybavena pecí, kterou postavil Gianfranco Turbanti z toskánského Grosseta. Navíc, jak se dočtete na stránkách pizzerie, pec nevyhasla ode dne, kdy byla restaurace otevřená.

Pizzerie Palermo

Italská atmosféra, křupavá pizza a bezvadná dostupnost. V restauraci podávají nejen vyhlášenou pizzu pečenou v peci na dřevě, ale také vynikající těstoviny. Uvnitř restaurace vás okouzlí italská atmosféra. Je pro vás připravena zimní zahrada, kde je možné jíst ve kteroukoliv roční dobu.

Pizza

Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na něž se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat, a tím vlastně vznikla pizza v podobě, jak ji známe dnes. Placky z mouky však připravovali mnohem dříve i starověcí Egypťané. Ti vytvářeli jakési koláče a teprve od nich je převzali Římané.

Slavné období pizzy začalo až v 18. století, kdy se v Itálii začala pěstovat rajská jablka, jež společně s bramborami Španělé zavedli v Evropě po objevení Ameriky. Dnešní pizza se zrodila pod Vesuvem. Právě v úrodné nížině severně od Neapole se pěstuje San Marzano, podlouhlá odrůda rajčat, ze kterých se vyrábí ta nejlepší rajská šťáva doprovázející nejen pizzu, ale i špagety a řadu dalších italských jídel.

Kolem Neapole uvidíte početná stáda buvolů, z jejichž mléka se vyrábí další základní součást pizzy, a sice měkký sýr mozzarella. Buvolí mléko je velmi tučné a drahé. Proto se v drtivé většině případů mozzarella dělá z mléka kravského, ale není pochyb o tom, že sýr z buvolího mléka je mnohem chutnější.

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...