5. července 2019 5:15 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kam na tapas či lososa v Praze aneb Co a kde jedí velvyslanci, když je přepadne stesk po národní kuchyni?

Losos (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Losos (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Hlad po domově v cizí zemi přepadne kdekoho. A jak to řeší ti, kteří žijí v Praze a zasteskne se jim po domově? Server Lidovky.cz oslovil rovnou velvyslance. Mnozí z nich se podělili o tipy na restaurace, na svá oblíbená jídla, ale i recepty. Zajímá vás, kam zajít na autentickou thajskou, italskou či severskou kuchyni?

Robert Kvile, velvyslanec Norska

1. Severská (norská) kuchyně je založena hlavně na rybách a mořských plodech. Byl jsem tedy příjemně překvapený, že ačkoli je Česká republika vnitrozemským státem, lze zde najít velké množství restaurací, kde servírují výborné čerstvé rybí pokrmy. V Praze jsem měl například skvělý vývar z pstruha. V Jižních Čechách jsem pak například ochutnal skvělého smaženého kapra na česneku. Mou nejoblíbenější rybou je však losos obecný, kterého zde servírují v mnoha restauracích, a je ho možné koupit i ve větších supermarketech. Pokud mám ale vybrat jeden jediný podnik, musím zvolit pražskou restauraci Kampa Park. Jejich losos je naprosto čerstvý, tamní kuchaři zastávají minimalistický přístup, který my Norové prostě milujeme, a rovněž umístění restaurace hned vedle Karlova mostu je naprosto bezkonkurenční.

Norsko

2. Obvykle si objednávám lososa. Skvělou volbou je pro mě i čerstvá treska se zeleninou.

3. Vím, že Češi považují přípravu ryb k večeři za příliš pracnou, ale je tomu právě naopak. Jde o mnohem jednodušší vaření než u jiných mas. Já miluji lososa se zeleninou, který je norským národním jídlem. Na přípravu tohoto receptu potřebujete očistit a nakrájet zeleninu, kterou dáte do zapékacího skla. Smícháte si rozpuštěné máslo s rozmačkaným česnekem, přidáte nasekanou petržel a koření. Můžete přimíchat i sýr. Směsí poté polijete zeleninu a dáte zapéct na 225 stupňů na 20 minut. Poté osolené a opepřené filety lososa položte na pečenou zeleninu a nechte v troubě dalších přibližně 10 minut. Na závěr smícháte crème fraîche (zakysaná smetana francouzského typu s vyšším obsahem tuku) s bylinkovým pestem a pepřem. Na chvíli vyndejte zapákací mísu z trouby a na skoro hotového lososa dejte směs z crème fraîche a ještě na cca 5 minut vraťte do trouby.

Uzený losos (ilustrační foto)
Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNICAL WRITER

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 45 000 Kč