Pokud ještě nemáte pro svého partnera dárek ke svatému Valentýnu, zkuste se inspirovat speciálními degustacemi v rámci Grand Restaurant Festivalu 2013. Některé restaurace servírují festivalové menu právě i na 14. února. Udělali jsme pro vás malý předvýběr.
ČTĚTE TAKÉ: |
V Praze můžete svoji drahou polovičku pozvat třeba do restaurace Amade, kde vládne známý šéfkuchař Radek Šubrt, kterého znají lidé jako porotce televizní show MasterChef a kde bude na svatého Valentýna festivalové menu doplněno welcome drinkem Fragolino (Prosecco s lesními jahodami). Restaurace Kavala v Praze, která se zaměřuje na řeckou kuchyni, nabízí každému, kdo si objedná tříchodovou degustaci, porci domácí zmrzliny s příchutí pryskyřice Masticha ze stromu, který roste pouze na ostrově Chios.
Marriott hotel, Midtown Grill nabízí ke každému dvouchodovému a tříchodovému menu tvarohový dort s kávou - jako dárek a navíc ještě na začátek - amuse bouche - Uzené krevety s americkou coctailovou omáčkou. Další restaurací, která v rámci festivalu nabízí menu 14.února je podnik AvantGarde.
Kde objednat?Rezervace na www.grandrestaurantfestival.cz. Ceny degustací od 200 do 600 korun. |
V Krnově v Moravskoslezském kraji ve vyhlášené restauraci Cvilín hotel vám při objednání dvou tříchodových degustací nabídnou možnost strávit noc ve dvoulůžkovém pokoji s 20% slevou a k ubytování pozornost podniku – láhev vína.
V romantické Litomyšli nabízí Aplaus hotel, Bohém tři chody - hovězí líčka na víně, pečené kotlety z mléčného selete a grilované filety z litomyšlského pstruha. V Plzni si můžete na 14. února udělat rezervaci například v podniku Budino.
Festival má velký úspěchFestival zaznamenal festival přes 23 100 rezervací. Motto festivalu "Nejezte blbě!" se návštěvníkům líbí a je vidět, že Čechům přestává být jedno, co si dávají do pusy! |
V Olomouci v Moravské restauraci nabízí ke každé degustaci jako dárek tzv. "tupeskou keramiku", což je ručně vyráběná lidová keramika z obce Tupesy na Moravě. V podniku Vista hotel, Buena Vista v Ostravě při příležitosti svátku sv. Valentýna podávají ke každému degustačnímu menu jako přípitek sklenici sektu. A to není vše. Jako pozornost šéfkuchaře pro každého hosta domácí huspenina se srnčím masem a kořenovou zeleninou, domácí chléb. Ke každému kompletnímu tříchodovému menu si hosté vychutnají bylinkový čaj s lístky čerstvé máty a nabízí slevu na ubytování ve výši 40% v době festivalu.
Festivalové menu můžete také ochutnat ve Zlínském kraji v restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna (Velké Karlovice), který je zapojen v projektu Czech Specials - agentury CzechTourism. Host, který spojí degustaci s noclehem (platí pro dny neděle – čtvrtek) obdrží na toto ubytování 15 % slevu.
Zkuste si recept od šéfkuchaře Pavla Václavíka restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna.Jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy Recept: Kotletky ponecháme vcelku, osolíme je, opepříme a opečeme na oleji ze všech stran. Poté potřeme dijonskou hořčicí a obalíme v krustě (lískové oříšky rozmixované se strouhankou, trochou soli a oleje). Vložíme do trouby vyhřáté na 185°C a pečeme dle potřeby cca 10 minut. Po vytažení z trouby necháme před krájením 2 minuty "odpočinout". Nakrájenou šalotku orestujeme na oleji, přidáme nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a restujeme doměkka. Uvařené brambory rozmačkáme a přidáme rozmixovanou červenou řepu (předem buď uvaříme nebo upečeme v alobalu v troubě), smetanu a máslo. |