Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kam v Praze vyrazit za pravou italskou pizzou

Jídlo

  16:42
PRAHA - V Česku je nejvíc pizzerií na kilometr čtvereční na celém světě - tolik jich není dokonce ani v samotné Itálii. Tam ji ale - na rozdíl od nás - ve většině podniků umějí připravit: vypracovat správně těsto, vyválet ho, vhodně obložit a upéct. Lze takovou lahůdku ochutnat i u nás? A kde?
Riccardo Lucque
majitel a šéfkuchař italské restaurace Aromi

Jak má vypadat?
Italská pizza je v každém regionu jiná. Na severu ji dělají velmi tenkou, na jihu naopak velmi tlustou. Co je však ve všech oblastech stejné, je obloha.

Čím je obložená?
Původně se těsto pokládalo kousky rajčat a bazalkou nebo se pouze ochutilo olivovým olejem, mořskou solí a rozmarýnem. Moderní doba s sebou přinesla další oblohy, i když některé jedí pouze turisté. Většina Italů si objednává pizzu Margheritu -s rajčaty, mozzarellou a čerstvou bazalkou.

Kam na ni jít?
Fantastickou pizzu dělá můj známý Maurizio v Pepe Nero (Bílkova 132/4, Praha 1).



Renata Krbcová
lektorka italštiny, zná italskou komunitu v Praze a do Itálie jezdí jako domů


Jak má vypadat?
Správná italská pizza je z tenkého křupavého těsta a nemusí být moc obložená, neměla by však chybět rajčatová omáčka -sugo. Stále vzpomínám na pizzu na Liparských ostrovech, která výškou korpusu připomínala spíše francouzský quiche. Obloha z čerstvé zeleniny a buvolí mozzarelly zůstala dodnes živou vzpomínkou.

Čím je obložená?
Dávám přednost zeleninové obloze, mým favoritem je pizza s cuketami a lilkem, eventuálně s artyčoky či velkým množstvím černých oliv. Velmi zajímavou chuť má i pizza s čekankou či posypaná čerstvou rukolou, ale ty si zatím bohužel není možné v Praze dopřát. V naší rodině je dlouholetou favoritkou bramborová pizza -alle patate - obložená tence nakrájenými bramborami. Kdykoliv ji při návštěvě italské pizzerie nabídnu některému z českých přátel, je po počáteční skepsi velmi spokojen. V Itálii u moře chutná výborně pizza frutti di mare - s plody moře, ale domnívám se, že opravdu pouze v Itálii.

Kam na ni jít?
Oproti minulosti se úroveň pizzerií v Praze výrazně zvýšila, není problém najít pizzerii s pravou italskou pizzou. Již 15 let jsem věrná Rugantinu (Dušní 4, Klimentská 40, Praha 1). Přestože podnik několikrát změnil majitele, v menu zůstává pizza dello chef, recept bývalého majitele Roberta. Velmi ráda chodím do Pepe Nero (Bílkova 132/4, Praha 1). Jejich pizza je pravá neapolská, od ostatních se odlišuje lehce silnějším korpusem a má vždy velmi kvalitní oblohu. V La Rocca (Vinohradská 32, Praha 2) si na báječné pizze pochutnáte v pravém italském prostředí, vyzkoušet můžete i oblíbené karaoke. S mými italskými kolegy chodíme rádi do Pizza Nuova od Ambiente (Revoluční 1/655, Praha 1). Jasným důkazem kvality je stálá italská klientela. Levnější dobrá pizzerie je i Del Corso (Trojská 632, Praha 7).



Fabio Pigliapoco
velvyslanec Italské republiky v ČR

Jak má vypadat?
Musí být dostatečně velká, výška není rozhodující. Někdo má raději těsto tenčí, jiný silnější. Okraj by ale měl být vždy vyšší než zbytek pizzy. Rajčata musejí být jasně červená.

Čím je obložená?
Pizzu můžete obložit nejrůznějšími ingrediencemi - šunkou, sýrem, zeleninou, salámem či mořskými plody. Záleží na vaší chuti. Základem je vždy rajčatový protlak, mozzarella a bazalka, tedy „pizza margherita“.

Kam na ni jít?
Nejlepší pizza je z pece, v níž se topí dřevem. A takových je v Praze a vůbec v České republice dost a dost.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!