Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kam vyrazit v létě za jídlem? Přinášíme tipy

Jídlo

  6:19
Borůvky, staročeské hody, jehněčí maso a jiné speciality. I na to lákají letní gastronomické festivaly milovníky dobrého jídla. Kam se za pochoutkami vypravit, a které akce navštívit?

Gastronomický festival Jídlo z blízka už potřetí startuje v Brně foto: Aja Voráčková

Staročeské hody
Co pili a jedli naši předci? To můžete vyzkoušet v Lysé nad Labem. Uprostřed července budou mít možnost hosté festivalu ochutnat staročeská jídla. Kromě gastronomie láká festival také na starobylá řemesla, která si budou moci zájemci vyzkoušet. Akce probíhá v Historickém centru a v přilehlých zahradách. Celá slavnost se uskuteční pod širým nebem.

Borůvky - ilustrační foto

Borůvkobraní
Borůvkové dobroty, borůvkové soutěže, borůvkový jarmark, ale také divadlo, folklor a koncerty čekají návštěvníky desátého ročníku Borůvkobraní v Borovanech na Českobudějovicku. Konat se bude o druhém červencovém víkendu. Kulinářských zážitků ale organizátoři návštěvníkům jižních Čech letos nabízejí dvě desítky. Festival skončí silvestrovským Pomazánkobraním v Českých Budějovicích.

Buchtobraní i Mrkvobraní
Hned po Borůvkobraní bude následovat Buchtobraní a koláčobraní v kulisách jihočeského baroka v Holašovicích. Zájemci mohou přijet o prázdninách také na Slavnosti chleba do šumavské Lenory, na Kozí slavnosti na Helfenburk či na Mrkvobraní ve Zlivi.

V záři se chystájí slavnosti jablek

Zářijový program potom zahájí Houbobraní v Třeboni, bude také Peckobraní, Medobraní a slavnosti jablek, brambor, jitrnic, knedlíků a křížal. Festival kulinářských zážitků skončí soutěží o nejlepší silvestrovskou pomazánku na českobudějovickém náměstí.

Jídlo z blízka
O jednu mimobrněnskou restauraci se rozšíří červencový gastronomický festival Jídlo z blízka. Chce upozornit na gastronomické speciality vyráběné z regionálních potravin. Letos se do festivalu od 7. do 31. července zapojí devět restaurací. Akce se koná počtvrté. Gurmáni v nabídce najdou čerstvé pstruhy z Moravského krasu, králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo jihomoravskou zvěřinu.

Kde koupit čerstvé pstruhy? Podívejte se na tipy šéfkuchařů

Festival má také doprovodný program. Lidé se setkají přímo se sedláky, vinaři malovýrobci delikates nebo šéfkuchaři. Podrobnosti k festivalu organizátoři zveřejňují na webu www.jidlozblizka.cz.

Autoři: ,