Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kámasútra na talíři. Za indickou kuchyní v Británii

Jídlo

  6:40
Ve Velké Británii vaří v téměř každé druhé restauraci indickou kuchyni. Přesto jsme s přáteli vyrazili do 50 kilometrů vzdálené indické restaurace Curry Inn. Nechali jsme se unést doporučením, že tahle restaurace určitě stojí za návštěvu.

Jídlo v Curry Inn. foto: Dagmar Heřtová

Indické překvapení se mělo konat v jihovýchodní Anglii v hrabství Surrey, asi 30 km od Guildfordu, ve vesničce Cranleigh. Už při vystoupení z auta nás ovanula silná a příjemná vůně indického koření, a pak už jsme šli přímo za nosem. Prosklená, až příliš moderně vyhlížející restaurace nás nakonec docela překvapila, čekali jsme nějaký tradiční pub nebo zájezdní hostinec. Indové mají velmi rádi nové moderní, ale o Indii nic neříkající interiéry, ve kterých vévodí vždy červená barva, tady alespoň na obrazech.

Motýlí kreveta v omeletě.

Vstupujeme, vůně neustává, chvílemi i sílí, a potkáváme se s přáteli. Máme rezervovaný stůl. Než usedneme, přichází majitel Jubair Zaman v bělostné košili a perfektně padnoucím obleku. Zdravíme se, probíráme počasí i  jak se daří jemu a jeho podniku. Tato restaurace je jednou ze tří, které mu patří, a získala Cenu za nejlepší indickou restauraci roku 2013 v Británii, kromě dalších šesti ocenění z minulých let.

Tajemství podniku: Kámasútra!

Vybíráme z pestrého jídelníčku, objednáváme předkrmy, velké smažené motýlí krevety ve vaječné omeletě a zeleninové  samosy s bílým krabím masem a nezbytné papadams s čatní a omáčkami. Hlavní jídla jsou standardní, avšak tady jsou chytře rozdělena podle pikantnosti a druhů od nejjemnějších Dum Byriani a Korma, přes pálivější Madras, Bhuna, Dupiaza, Rogan Josh, Jhall- Frazi, Kozi- Korai, Pathia, Balti, což zahrnuje vlastně všechny druhy úprav kari, mořských plodů, ryb a kuřecích a jehněčích mas, typická jídla s čočkou Dansak, až po velmi, někdy až nestravitelně, ostrá Vindaloo. Zvláštní místo mají v jídelníčku nejlahodnější jídla z Bangladéše a oblasti Goa.

Kámasútra na talíři.

Pokud se cítíte v té změti názvů ztraceni, je nejlépe si vždy dát něco originálního, co doporučuje indický šéfkuchař, nebo požádat, aby vám něco připravil podle vašeho přání. I když se v indických jídlech docela orientujeme, okamžitě nám padne do oka kuřecí Kámasútra, tajemství podniku s vybraným kořením co by afrodisiakem. Neváháme ani chvilku, jen náš 15letý syn Petr si pro jistotu dává něco jiného.

ČTĚTE TAKÉ:

Jako pozornost podniku dostáváme láhev výborného červeného vína. Perfektní entrée, říkám si, a už máme na stole papadoms a omáčky. Papadoms jsou výborné, velmi tenké teplé křupavé placky se studenými a někdy i ostře pikantními omáčkami. Zde mají kromě tradičních čatní i kokosovo-ananasové a suchý mangovým prášek. Velmi chutná změna. Samosas (smažené taštičky z tenkého fillo těsta plněné zeleninou nebo masem) jsou úplně jiné, než jsme zvyklí, lahodné, luxusnější i jako jejich prezentace. Po chvilce obsluha přijíždí se servírovacím stolkem, přenášejí každému vysoký stojan s nahřívací svíčkou a s přikrytým tajemstvím Kámasútry. Marinované kousky kuřete s tmavě červené omáčce s  pomerančovou kůrou. Vše je nádherně ozdobené čerstvými lístky tmavě červených růží. Opravdu působivé, sexy a na chuť lahodně pálivé.

Omáčky k papadams.

Přílohou rýže nebo naan bread

I voňavá pilau rýže je nazdobená lístky a doplňuje přílohové naan bredy, což jsou kynuté tradiční placky s jogurtem, dělíme se a trháme je na menší kousky, abychom vymazali poslední zbytky omáčky. Ano, takhle se jí indická jídla, i v takovém podniku naan bread zásadně rukou! Restaurace je zaplněná do posledního místa, hučí to tady jak v úlu, stále další hosté si chodí pro jídlo s sebou a my dostáváme nabídku dezertů. V běžných indických restauracích jde většinou o kupované zmražené ovocné zmrzliny, tady nás lákají na tradiční domácí indické zmrzliny, my odmítáme, jsme příjemně ovínění Kámasútrou i vínem, ale Péťa si dává pomerančovou. Svým teenagerovským stylem jen tak prohodí: Tak tohle je ta nejlepší indická restaurace!

Zajet si několik desítek kilometrů nám pro toto nové poznání moderní indické kuchyně skutečně stálo. Pokud byste někdy projížděli hrabstvím Surrey, určitě v restauraci Curry Inn zastavte. Vřele doporučuji. Minimálně Kámasútra stojí za vyzkoušení.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...