Kanadské kuchyni ale jen stěží porozumíme, neboť se inspirovala vlivy po sobě následujících vln imigrace. Šéfkuchař Marc Miron se vydal na pouť proti času a zjistil, že slavný mořeplavec a otec Nové Francie tam přinesl hrachovou polévku vařenou po kanadsku na bázi sušeného hrachu, sušeného vepřového a aromatických bylinek.
"Když připluli do Kanady, nevěděli, co je tam čeká, a tak měly koráby plné sušených fazolí, uzenin, solených ryb a dalších potravin, které se snadno skladují," říká Miron. "Právě to utvářelo počátky kanadské kuchyně spolu se silným francouzským vlivem," dodává.
Kanadskou kuchyni však ovlivnily také přátelské vztahy, které mořeplavec navázal s Indiány. "Lidé, s nimiž se setkal, rovněž ovlivnili to, co jedl," zdůrazňuje šéfkuchař, který dvacet let pracoval jako šéf kuchyně hotelového řetězce Four Seasons. V roce 2007 se vrátil do rodného města, otevřel si tam obchod a dává rovněž lekce vaření.
Jakmile Samuel de Champlain přijel do Kanady, nahradil sušené ryby zvěřinou, zajícem či sobem. "Na lov musel chodit s místním obyvatelstvem," soudí Miron. Původní obyvatelé tehdy také jedli bobule všeho druhu, což podle Mirona vysvětluje původ mandlového dortu s ovocem, který je v Kanadě velmi rozšířený.
Zvláštnosti gastronomie ze 17. století
Před šéfkuchařem, který se chtěl svým způsobem zúčastnit oslav výročí Champlainova připlutí, tak stál těžký úkol: pátrat po zvláštnostech gastronomie ze 17. století.
"Moderní francouzská kuchyně ve skutečnosti začala kolem roku 1800 díky takovým kuchařům, jako byl Marie-Antoine Car?me (Talleyrandův kuchař), Auguste Escoffier a další, kdy všichni velcí kuchaři začali své recepty zaznamenávat. Je obtížné najít nějaké recepty z doby předtím," prohlašuje Miron.
Marc Miron se ponořil do historické literatury, aby odsud mohl čerpat všechny odkazy týkající se starých pokrmů a pak je srovnávat s recepty předávanými z generace na generaci.
Kuchyně tvoří silné pojítko se starými časy, ale je také fantastickým průvodcem po cizích kulturách. "Když cestujete, dozvíte se víc o místní kultuře na tržištích, než byste se dozvěděli v supermarketech," poznamenal Miron.