Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Návrat ke kořenům. Kanadský šéfkuchař objevuje kouzlo tamní kuchyně

Jídlo

  14:00
OTTAWA - Jeden šéfkuchař z kanadské provincie Québec, který ovšem žije v Ottawě, se pustil do odhalování kořenů kanadské kuchyně a populární hrachové polévky. Přispívá tak svým dílem k oslavám roku francouzského objevitele Samuela de Champlaina, který před 400 lety připlul se zásobami potravin v podpalubí svých korábů k řece des Outaouais, jejíž anglické jméno Ottawa je rovněž jménem kanadské metropole.
Luštěniny - ilustrační foto.

Luštěniny - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Kanadské kuchyni ale jen stěží porozumíme, neboť se inspirovala vlivy po sobě následujících vln imigrace. Šéfkuchař Marc Miron se vydal na pouť proti času a zjistil, že slavný mořeplavec a otec Nové Francie tam přinesl hrachovou polévku vařenou po kanadsku na bázi sušeného hrachu, sušeného vepřového a aromatických bylinek.

"Když připluli do Kanady, nevěděli, co je tam čeká, a tak měly koráby plné sušených fazolí, uzenin, solených ryb a dalších potravin, které se snadno skladují," říká Miron. "Právě to utvářelo počátky kanadské kuchyně spolu se silným francouzským vlivem," dodává.

Kanadskou kuchyni však ovlivnily také přátelské vztahy, které mořeplavec navázal s Indiány. "Lidé, s nimiž se setkal, rovněž ovlivnili to, co jedl," zdůrazňuje šéfkuchař, který dvacet let pracoval jako šéf kuchyně hotelového řetězce Four Seasons. V roce 2007 se vrátil do rodného města, otevřel si tam obchod a dává rovněž lekce vaření.

Jakmile Samuel de Champlain přijel do Kanady, nahradil sušené ryby zvěřinou, zajícem či sobem. "Na lov musel chodit s místním obyvatelstvem," soudí Miron. Původní obyvatelé tehdy také jedli bobule všeho druhu, což podle Mirona vysvětluje původ mandlového dortu s ovocem, který je v Kanadě velmi rozšířený.

Zvláštnosti gastronomie ze 17. století

Před šéfkuchařem, který se chtěl svým způsobem zúčastnit oslav výročí Champlainova připlutí, tak stál těžký úkol: pátrat po zvláštnostech gastronomie ze 17. století.

"Moderní francouzská kuchyně ve skutečnosti začala kolem roku 1800 díky takovým kuchařům, jako byl Marie-Antoine Car?me (Talleyrandův kuchař), Auguste Escoffier a další, kdy všichni velcí kuchaři začali své recepty zaznamenávat. Je obtížné najít nějaké recepty z doby předtím," prohlašuje Miron.

Marc Miron se ponořil do historické literatury, aby odsud mohl čerpat všechny odkazy týkající se starých pokrmů a pak je srovnávat s recepty předávanými z generace na generaci.

Kuchyně tvoří silné pojítko se starými časy, ale je také fantastickým průvodcem po cizích kulturách. "Když cestujete, dozvíte se víc o místní kultuře na tržištích, než byste se dozvěděli v supermarketech," poznamenal Miron.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!