Kapr nadívaný chlebovou nádivkou
- 2kg kapra
- 0,2 kg mrkve
- 0,2 kg petržele
- 0,2 kg pórku
- 0,2 kg celeru
- 1 sklenička mléka
- 200 gramů staršího chlebu
- 50 g mraženého hrášku
- 3 lžíce másla
- 2 vajíčka
- 100 g šalotky
- 3 kusy bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 100 g anglické slaniny
- kudrnka
Rybu vykuchejte, očistěte od šupin, žáber a umyjte. Vyřízneme opatrně páteř a zbavíme břišních kostí, hlavu a ocasní ploutev necháme. Rybu nasolíme a dáme do lednice cca na 2 hodiny odležet.
Mezitím si připravíme nádivku. Chleba nakrájíme na kostičky a zprudka opečeme, na másle zpěníme šalotku a plátky česneku, přidáme chléb, sekanou petrželku, hrášek, mléko rozmíchané se žloutky a smícháme s chlebovou směsí, vyšleháme bílky do sněhu a lehce vmícháme do nádivky. Podle chuti dosolíme a opepříme.
Rozložíme plátky slaniny na ně dáme váleček z nádivky a zarolujeme, vložíme do kapra, kterého z vrchu trochu dosolíme a opatrně zabalíme s nádivkou do alobalu potřeného olejem, vložíme do pekáčku a přidáme na kolečka krájenou zeleninu, koření, lehce podlijeme vodou a pečeme cca 50 min. na 180 stupňů. Pak kapra vyndáme a opatrně odstraníme alobal a vložíme zpět a dopečeme cca 15 min se zeleninou, lehce přeléváme. Kapra servírujeme v celku. Můžeme servírovat s vařeným bramborem, ale i s bramborovým salátem.