3. srpna 2019 5:51 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kapusta je chuťově jedinečná, jen to s ní musíte umět. Zkuste bílou polévku

Bílá kapustová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bílá kapustová polévka | foto: Lucie Grusová

Kapusta nepatří zrovna mezi nejoblíbenější zeleninu. A to je taková škoda! Když se totiž dobře připraví, je chuťově naprosto jedinečná. Navíc se jedná o surovinu, kterou seženete levně i během zimního období, kdy se cena ostatních druhů dovážené zeleniny šplhá do závratných výšek. O výživových hodnotách ani nemluvě - i tady místní kapusta vyhrává na celé čáře.

Bílá kapustová polévka

4-6 porcí

  • 300 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce sádla
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g hlávkové kapusty
  • 1500 ml vody
  • 250 g batátů
  • 40 g nesolenýc h nepražených kešú
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Nejprve si minimálně 2 hodiny předem namočte kešú ořechy do vlažné vody. Před samotným použití je slijte a propláchněte čerstvou vodou. Tenhle krok můžete přeskočit, ale díky němu se stanou kešú lépe stravitelné. Na výslednou chuť to ale vliv nemá.

Smíchejte mleté maso s hořčicí, troškou soli a pepře. Dobře propracujte. Z hmoty vytvořte malé kuličky (5 ks na 1 porci) a dejte je zatím stranou.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Na sádle si nechte na střední teplotu zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zprůhlední, přidejte k ní masové kuličky, mírně zvyšte teplotu a kuličky osmahněte ze všech stran. Použijte co nejširší hrnec, aby byly kuličky v jedné vrstvě. Nepoužívejte nic na promíchávání, mohli byste kuličky nechtěně rozdrobit (čím více vepřového masa obsahují, tím jsou křehčí, na druhou stranu budou ale o to šťavnatější). Stačí když hrncem občas zatřesete, aby se kuličky pootočily.

Až se kuličky opečou ze všech stran dozlatova, přidejte do hrnce rozdrcený česnek a mletý kmín a nechte je rozvonět. Přisypte na tenké nudličky nakrájenou kapustu, ze které jste odstranili košťál a tuhé žebrování. Obsah hrnce osolte, opepřete, promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem. Nechte vařit přibližně 20 minut, dokud kapusta nezačne měknout. Pak přidejte na kostičky nakrájené oloupané batáty a vařte dalších 5 minut.

Jakmile jsou batáty i kapusta měkké, odeberte z hrnce část polévky (včetně zeleniny, ale bez masových kuliček) a rozmixujte ji naprosto dohladka spolu s opláchnutými kešú ořechy. Směs nalijte zpět do polévky a krátce prohřejte. Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem.

Najdete na Lidovky.cz