Čtvrtek 10. října 2024, svátek má Marina
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Kapustu s omáčkou a plátky sušené panenky doplňte ořechy a lichořeřišnicí, radí šéfkuchař

Křupavá kapusta foto: Pavel Drdel

Recept
Výrazná chuť a vůně kapusty nemusí sedět každému. Zprudka opečená na pánvi nebo na grilu, doplněná o sýrovou omáčku a doma připravený „pršut“ z vepřové panenky ale chutná nebesky a v ničem nepřipomíná lepivou kaši ze školní jídelny.
  5:00

Kdo by neměl rád italské prosciutto, španělský jamón ibérico či balkánský „pršut“? Tenounké plátky sušeného masa se, jsou-li správně připravené, rozplývají na jazyku a chutnají skvěle nejen v kombinaci se sladkým melounem, štiplavou rukolou nebo plátkem křupavého chleba, ale i jen tak samotné. Už výčet svrchu zmíněných zemí napovídá, že oblíbené jsou hlavně na jihu Evropy, kde bylo nakládání do soli a následné sušení odpradávna jednou z nejjistějších cest, jak maso zpracovat, aby se nekazilo.

Naproti tomu kapusta patří do úplně jiného ranku. Hlavně ta dušená se pravidelně umisťuje mezi nejmíň oblíbenými jídly dětí i dospělých. „A není divu,“ potvrzuje Pavel Drdel, „klasická školní šedozelená kaše není na pohled právě lákavé jídlo. Kapusta má kromě toho dost výraznou chuť, která nemusí sedět každému.“

Pavel Drdel

Strakonický rodák a šéfkuchař populární restaurace Sůl a řepa propojuje gastronomii s přírodou. Vaří z lokálních a čerstvých surovin, spolupracuje s místními dodavateli. Nakládá, fermentuje, suší a snaží se pracovat šetrně a beze zbytku. 

Pavel Drdel

Jeho dnešní recept se proto kromě jiného snaží její nevalnou pověst napravit. Ne že by dokřupava opečená na pánvi a doplněná o svěží sýrovou omáčku rázem atakovala oblibu prosciutta. Nalehko bez lepivé, moučné jíšky a spousty česneku ale chutná úplně jinak, než jak ji většinou známe: je příjemně nasládlá, křehká a křupavá jako listový salát a přitom pořád nezaměnitelně voňavá. „Prudké opečení na pánvi anebo na grilu její chuť vystřelí až do nebe, přitom je v mžiku hotová a hlavně jde pořád o kapustu, jeden z nejdostupnějších druhů zeleniny,“ shrnuje šéfkuchař.

Protože hlávky kapusty připravuje de facto nasucho, doprovází je právě omáčka, nejlíp z čerstvého sýra. „My používáme ten z rodinné farmy z Chrášťovic. Sáhnout se ale samozřejmě dá po jakémkoli čerstvém sýru.“ Nevylekejte se, pokud se sýr během varu nedokáže zcela rozpustit – u některých druhů se to stává. V tom případě je možné omáčku na závěr nejen rozmixovat, ale taky propasírovat přes jemné sítko.

Aby měla výraznější chuť, přidává se do ní kromě soli a pepře také trocha octa a cideru, kvašeného jablečného moštu. Druhou možností je využít k dochucení lák, který zbyl ve sklenici s naloženou zeleninou a nejspíš by jiné uplatnění nenašel: v obou případech je do omáčky přilévejte až v závěru, aby se mléčný základ nesrazil.

Prosciutto z panenky

Už tohle spojení, tedy kolečka křupavé kapusty zalitá jemnou omáčkou, vydá za lehký plnohodnotný oběd nebo večeři. Pár plátků doma připraveného „pršutu“ z něj ale udělá jedno z nejnápaditějších jídel, jaká jste kdy jedli – nehledě na to, že jeho jednotlivé složky je samozřejmě možné připravit zvlášť a kombinovat podle vlastních chutí a preferencí s čímkoli jiným.

Základem hravě snadné variace na italské prosciutto je vepřová panenka (kupte raději rovnou dvě), hrubší cukr a obyčejná sůl. A taky čas, který v této úpravě, v kombinaci právě s cukrem a solí, zajistí jedinou „tepelnou“ úpravu masa: panenka se totiž předtím ani potom nijak nevaří, jen je potřeba ji v sypké sladko-slané směsi potřeba ponechat rovný týden (počítejte s tím, než se do receptu pustíte). Po sedmi dnech v chladu, cukru a soli změní svou chuť a strukturu natolik, že je možné ji, nakrájenou na tenké plátky, rovnou jíst.

GRILOVANÁ KAPUSTA SE SUŠENOU PANENKOU

Ingredience

Kapusta

■ 2 menší kapusty

■ libovolný tuk na pečení

■ sůl, mletý pepř

■ 0,1 l starší kombuchy (nebo octa)

■ libovolný bylinkový olej

■ lístky lichořeřišnice

Sýrová omáčka

■ 150 g čerstvého kravského sýra

■ 1 cibulka

■ 50 g másla

■ 200 ml cideru

■ 250 ml mléka

■ 3 lžíce jablečného octa (nebo 0,1 l nálevu z libovolné naložené zeleniny)

■ sůl, mletý pepř

Sušená panenka

■ 2 menší vepřové panenky

■ 300 g cukru

■ 150 g soli

■ sušené bylinky (majoránka, tymián, saturejka)

1. Z kapusty otrháme volnější listy a odkrojíme tvrdou spodní část kolem košťálu i měkké vršky (můžeme použít např. do polévky). Pak hlávky překrojíme. V hrnci přivedeme k varu osolenou a okyselenou vodu a kapustu v ní krátce spaříme. Necháme vykapat, přendáme na rozpálenou pánev a z obou stran dozlatova opečeme. Osolíme a opepříme.

2. Cibulku pokrájíme nadrobno a necháme na másle zesklovatět. Podlijeme ciderem a varem zredukujeme na polovinu. Přilijeme mléko, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Poté přidáme nadrobený sýr a mícháme do zhoustnutí. Nakonec přilijeme nálev nebo ocet, aby se mléko nesrazilo, krátce provaříme a dohladka rozmixujeme. Pokud je to třeba, propasírujeme ještě přes jemné sítko.

3. Panenku důkladně očistíme. Veškeré sypké suroviny promícháme a část nasypeme do misky (abychom pokryli dno), vložíme na ně maso a zasypeme zbytkem směsi. Maso musí být zcela zakryté. Mísu přikryjeme např. fólií a dáme do lednice na 7 dnů marinovat.

Poté maso vyjmeme, opláchneme pod studenou vodou, osušíme a krájíme na tenké plátky, popř. zabalíme do fólie či zavakuujeme. Takto vydrží i pár týdnů.

4. Kapustu podáváme doplněnou o plátky natenko nakrájené panenky a listy lichořeřišnice, vše zalijeme horkou sýrovou omáčkou a zakápneme bylinkovým olejem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!