Kdo by neměl rád italské prosciutto, španělský jamón ibérico či balkánský „pršut“? Tenounké plátky sušeného masa se, jsou-li správně připravené, rozplývají na jazyku a chutnají skvěle nejen v kombinaci se sladkým melounem, štiplavou rukolou nebo plátkem křupavého chleba, ale i jen tak samotné. Už výčet svrchu zmíněných zemí napovídá, že oblíbené jsou hlavně na jihu Evropy, kde bylo nakládání do soli a následné sušení odpradávna jednou z nejjistějších cest, jak maso zpracovat, aby se nekazilo.
Naproti tomu kapusta patří do úplně jiného ranku. Hlavně ta dušená se pravidelně umisťuje mezi nejmíň oblíbenými jídly dětí i dospělých. „A není divu,“ potvrzuje Pavel Drdel, „klasická školní šedozelená kaše není na pohled právě lákavé jídlo. Kapusta má kromě toho dost výraznou chuť, která nemusí sedět každému.“
Pavel Drdel |
Jeho dnešní recept se proto kromě jiného snaží její nevalnou pověst napravit. Ne že by dokřupava opečená na pánvi a doplněná o svěží sýrovou omáčku rázem atakovala oblibu prosciutta. Nalehko bez lepivé, moučné jíšky a spousty česneku ale chutná úplně jinak, než jak ji většinou známe: je příjemně nasládlá, křehká a křupavá jako listový salát a přitom pořád nezaměnitelně voňavá. „Prudké opečení na pánvi anebo na grilu její chuť vystřelí až do nebe, přitom je v mžiku hotová a hlavně jde pořád o kapustu, jeden z nejdostupnějších druhů zeleniny,“ shrnuje šéfkuchař.
Protože hlávky kapusty připravuje de facto nasucho, doprovází je právě omáčka, nejlíp z čerstvého sýra. „My používáme ten z rodinné farmy z Chrášťovic. Sáhnout se ale samozřejmě dá po jakémkoli čerstvém sýru.“ Nevylekejte se, pokud se sýr během varu nedokáže zcela rozpustit – u některých druhů se to stává. V tom případě je možné omáčku na závěr nejen rozmixovat, ale taky propasírovat přes jemné sítko.
Aby měla výraznější chuť, přidává se do ní kromě soli a pepře také trocha octa a cideru, kvašeného jablečného moštu. Druhou možností je využít k dochucení lák, který zbyl ve sklenici s naloženou zeleninou a nejspíš by jiné uplatnění nenašel: v obou případech je do omáčky přilévejte až v závěru, aby se mléčný základ nesrazil.
Prosciutto z panenky
Už tohle spojení, tedy kolečka křupavé kapusty zalitá jemnou omáčkou, vydá za lehký plnohodnotný oběd nebo večeři. Pár plátků doma připraveného „pršutu“ z něj ale udělá jedno z nejnápaditějších jídel, jaká jste kdy jedli – nehledě na to, že jeho jednotlivé složky je samozřejmě možné připravit zvlášť a kombinovat podle vlastních chutí a preferencí s čímkoli jiným.
Základem hravě snadné variace na italské prosciutto je vepřová panenka (kupte raději rovnou dvě), hrubší cukr a obyčejná sůl. A taky čas, který v této úpravě, v kombinaci právě s cukrem a solí, zajistí jedinou „tepelnou“ úpravu masa: panenka se totiž předtím ani potom nijak nevaří, jen je potřeba ji v sypké sladko-slané směsi potřeba ponechat rovný týden (počítejte s tím, než se do receptu pustíte). Po sedmi dnech v chladu, cukru a soli změní svou chuť a strukturu natolik, že je možné ji, nakrájenou na tenké plátky, rovnou jíst.
GRILOVANÁ KAPUSTA SE SUŠENOU PANENKOUIngredience Kapusta ■ 2 menší kapusty ■ libovolný tuk na pečení ■ sůl, mletý pepř ■ 0,1 l starší kombuchy (nebo octa) ■ libovolný bylinkový olej ■ lístky lichořeřišnice Sýrová omáčka ■ 150 g čerstvého kravského sýra ■ 1 cibulka ■ 50 g másla ■ 200 ml cideru ■ 250 ml mléka ■ 3 lžíce jablečného octa (nebo 0,1 l nálevu z libovolné naložené zeleniny) ■ sůl, mletý pepř Sušená panenka ■ 2 menší vepřové panenky ■ 300 g cukru ■ 150 g soli ■ sušené bylinky (majoránka, tymián, saturejka) 1. Z kapusty otrháme volnější listy a odkrojíme tvrdou spodní část kolem košťálu i měkké vršky (můžeme použít např. do polévky). Pak hlávky překrojíme. V hrnci přivedeme k varu osolenou a okyselenou vodu a kapustu v ní krátce spaříme. Necháme vykapat, přendáme na rozpálenou pánev a z obou stran dozlatova opečeme. Osolíme a opepříme. 2. Cibulku pokrájíme nadrobno a necháme na másle zesklovatět. Podlijeme ciderem a varem zredukujeme na polovinu. Přilijeme mléko, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Poté přidáme nadrobený sýr a mícháme do zhoustnutí. Nakonec přilijeme nálev nebo ocet, aby se mléko nesrazilo, krátce provaříme a dohladka rozmixujeme. Pokud je to třeba, propasírujeme ještě přes jemné sítko. 3. Panenku důkladně očistíme. Veškeré sypké suroviny promícháme a část nasypeme do misky (abychom pokryli dno), vložíme na ně maso a zasypeme zbytkem směsi. Maso musí být zcela zakryté. Mísu přikryjeme např. fólií a dáme do lednice na 7 dnů marinovat. Poté maso vyjmeme, opláchneme pod studenou vodou, osušíme a krájíme na tenké plátky, popř. zabalíme do fólie či zavakuujeme. Takto vydrží i pár týdnů. 4. Kapustu podáváme doplněnou o plátky natenko nakrájené panenky a listy lichořeřišnice, vše zalijeme horkou sýrovou omáčkou a zakápneme bylinkovým olejem. |