Smetanová kapusta s anglickou slaninou a zeleninou
- 0,8 kg kapusty
- 40 ml slunečnicového oleje
- 150 g anglické slaniny
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 200 g cibule
- 1 dcl bílého vína
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 2 dcl smetany 33%
- sůl
- černý pepř
Kapustu nakrájejte na kostky 1x1 cm a povařte 1 minutu ve vroucí, osolené vodě. Po uvaření zchlaďte ve vodě s ledem.
Na slunečnicovém oleji orestujte anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, pak přidejte mrkev a celer na drobné kostičky, orestujte a přidejte cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Cibuli zpěňte a zalijte bílým vínem. Víno vyvařte a podlijte zeleninovým vývarem. Zredukujte na polovičku, přidejte kapustu a smetanu. Pomalu povařte do zhoustnutí.
Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
Podávejte s bramborovými šiškami, bramborovými gnocchi nebo opečenými bramborami.
Salát z kapusty, granátového jablka, ořechů a jablka
- 600 g kapusty
- sůl
- ½ ks granátové jablko
- 40 g opražených vlašských nebo lískových ořechů
- 1 ks jablko Gala
- 1 ks jablko Granny Smith
- 20 ml jablečného octa
- 20 ml dijonské hořčice
- 20 g javorového sirupu nebo medu
- 50 g olivového oleje
Kapustu nakrájejte na kostky 1x1 cm a povařte 1 minutu ve vroucí, osolené vodě. Po uvaření zchlaďte ve vodě s ledem. Granátové jablko opatrně nařízněte a vyberte ze třetiny semínka. Jablka nakrájejte na nudličky.
Opražené ořechy můžete přesekat nebo rozdrtit.
V misce smíchejte jablečný ocet, dijonskou hořčici a javorový sirup nebo med. Prošlehejte metličkou a pomalu přilévejte olivový olej. Do hotového dresingu přidejte sblanšírovanou a okapanou kapustu, semínka granátového jablka, nasekané vlašské ořechy a nakrájená jablka. Opatrně promíchejte a podávejte.
Kapustňáky s libečkem a šunkou
- 500 g kapusty
- 30 g vepřového sádla
- 60 g cibule
- 100 g šunky od kosti
- 4 ks vajec
- 250 g syrových brambor
- sůl
- černý pepř
- 1 stroužek česnek
- 100 g strouhanky
- libeček
- slunečnicový olej nebo vepřové sádlo
Kapustu nakrájejte na tenké nudličky a povařte 1 minutu ve vroucí, osolené vodě. Po uvaření zchlaďte ve vodě s ledem. Vyndejte a nechte pořádně vykapat.
Na vepřovém sádle zpěňte cibuli nakrájenou na jemno a pak přidejte šunku nakrájenou na kostičky a krátce orestujte. Poté nechte lehce vychladnout a přidejte do misky k vykapané sblanšírované kapustě. Do misky přidejte brambory a česnek nastrouhané na jemno, vejce, strouhanku, sůl, černý pepř a nasekaný libeček. Pořádně promíchejte.
Do rozpáleného oleje nebo sádla dejte polévkovou lžící hmoty. Lžící rozetřete tak, aby placky byly silné 8 mm až 1 cm. Opečte do zlatova, poté otočte a z druhé strany opečte rovněž do zlatova a křupava.