Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Levná a chuťově jedinečná. Tři recepty z kapusty podle šéfkuchaře Radka Davida

Ilustrační fotografie foto: Profimedia.cz

Recept
Kapusta nepatří zrovna mezi nejoblíbenější zeleninu, což je velká škoda. Připraví-li se dobře, je chuťově zcela jedinečná. Navíc ji v zimě seženete relativně levně. Šéfkuchař Radek David, kreativní šéfkuchař Aramarku, pro server Lidovky.cz připravil tři recepty.
  5:00

Smetanová kapusta s anglickou slaninou a zeleninou

  • 0,8 kg kapusty
  • 40 ml slunečnicového oleje
  • 150 g anglické slaniny
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 200 g cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 dcl zeleninového vývaru
  • 2 dcl smetany 33%
  • sůl
  • černý pepř

Kapustu nakrájejte na kostky 1x1 cm a povařte 1 minutu ve vroucí, osolené vodě. Po uvaření zchlaďte ve vodě s ledem.

Na slunečnicovém oleji orestujte anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, pak přidejte mrkev a celer na drobné kostičky, orestujte a přidejte cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Cibuli zpěňte a zalijte bílým vínem. Víno vyvařte a podlijte zeleninovým vývarem. Zredukujte na polovičku, přidejte kapustu a smetanu. Pomalu povařte do zhoustnutí.

Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.

Podávejte s bramborovými šiškami, bramborovými gnocchi nebo opečenými bramborami.

Salát z kapusty, granátového jablka, ořechů a jablka

  • 600 g kapusty
  • sůl
  • ½ ks granátové jablko
  • 40 g opražených vlašských nebo lískových ořechů
  • 1 ks jablko Gala
  • 1 ks jablko Granny Smith
  • 20 ml jablečného octa
  • 20 ml dijonské hořčice
  • 20 g javorového sirupu nebo medu
  • 50 g olivového oleje

Kapustu nakrájejte na kostky 1x1 cm a povařte 1 minutu ve vroucí, osolené vodě. Po uvaření zchlaďte ve vodě s ledem. Granátové jablko opatrně nařízněte a vyberte ze třetiny semínka. Jablka nakrájejte na nudličky.

Opražené ořechy můžete přesekat nebo rozdrtit.

V misce smíchejte jablečný ocet, dijonskou hořčici a javorový sirup nebo med. Prošlehejte metličkou a pomalu přilévejte olivový olej. Do hotového dresingu přidejte sblanšírovanou a okapanou kapustu, semínka granátového jablka, nasekané vlašské ořechy a nakrájená jablka. Opatrně promíchejte a podávejte.

ilustrační snímek

Kapustňáky s libečkem a šunkou

  • 500 g kapusty
  • 30 g vepřového sádla
  • 60 g cibule
  • 100 g šunky od kosti
  • 4 ks vajec
  • 250 g syrových brambor
  • sůl
  • černý pepř
  • 1 stroužek česnek
  • 100 g strouhanky
  • libeček
  • slunečnicový olej nebo vepřové sádlo

Kapustu nakrájejte na tenké nudličky a povařte 1 minutu ve vroucí, osolené vodě. Po uvaření zchlaďte ve vodě s ledem. Vyndejte a nechte pořádně vykapat.

Na vepřovém sádle zpěňte cibuli nakrájenou na jemno a pak přidejte šunku nakrájenou na kostičky a krátce orestujte. Poté nechte lehce vychladnout a přidejte do misky k vykapané sblanšírované kapustě. Do misky přidejte brambory a česnek nastrouhané na jemno, vejce, strouhanku, sůl, černý pepř a nasekaný libeček. Pořádně promíchejte.

Do rozpáleného oleje nebo sádla dejte polévkovou lžící hmoty. Lžící rozetřete tak, aby placky byly silné 8 mm až 1 cm. Opečte do zlatova, poté otočte a z druhé strany opečte rovněž do zlatova a křupava.