Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Karbanátky se zelím a houbami. Stačí přidat nové koření a specialita je na světě

Jídlo

  11:10
Hrát si s ochucením masových karbanátků mě ohromně baví. Existuje tolik možností a variant! Stačí přidat trošku jiné koření, nastrouhanou zeleninu, houby a hned máte na stole jídlo, u kterého se nikdy nebudete nudit. Navíc, dá se připravit ve větším množství, snadno zamrazit, chutná skvěle i studené, velmi lehce se balí s sebou na cesty. Na které jiné jídlo ještě existuje tolik superlativů?

Karbanátky se zelím a houbami foto: Lucie Grusová

Karbanátky se zelím a houbami

KARBANÁTKY

  • 80 g cibule
  • 20 g sádla
  • 120 g čerstvých žampiónů nebo hrst sušených hub
  • 200 g kysaného zelí (po vymačkání cca 120 g)
  • 500 g mletého vepřového masa
  • mletý kmín
  • sůl
  • pepř

PŘÍLOHA

  • 800 g dýně Hokaido nebo máslové
  • 20 g olivového oleje

OCHUCENÁ MAJONÉZA

  • 80 g domácí majonézy
  • 40 g hořčice
  • 40 g šalotky

KARBANÁTKY

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Cibuli si nakrájejte nadrobno a orestujte ji na sádle dorůžova. Do pánve přidejte na malé kostičky nakrájené žampióny, nebo předem namočené a pak dobře vymačkané sušené houby. Směs osolte. Bez podlévání nechte za častého promíchání houby na střední teplotu pustit šťávu a tu vyvařte. Tohle je opravdu hodně důležité, ať pak nemáte směs moc vodovatou.

Z kysaného zelí vymačkejte co nejlépe nálev, nakrájejte ho na malé kousíčky a ty přimíchejte do houbové směsi. Nechte vše 5-10 minut prohřát. Občas promíchejte. Pak pánev odstavte a směs nechte vychladnout.

Do mletého masa přimíchejte vychladlé orestované zelí s houbami, sůl, pepř a mletý kmín. Ze směsi vypracujte karbanátky (2 na porci), naskládejte je na další plech vyložený papírem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 20 minut.

PŘÍLOHA
Omytou dýni Hokaido nebo oloupanou máslovou dýni zbavte pomocí lžíce měkkého středu se semínky a nakrájejte ji na klínky. Jemně je pokapejte olivovým olejem, promíchejte a rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Nesolte. Dejte ji péct spolu s karbanátky na přibližně 15-20 minut podle toho, na jak silné plátky jste ji nakrájeli.

OCHUCENÁ MAJONÉZA
Majonézu smíchejte s hořčicí a drobounce nakrájenou šalotkou. Podle chuti opepřete a dejte vychladit, než se upečou karbanátky s dýní.

Upečené karbanátky podávejte spolu s dýní (tu před podáváním osolte) a hořčičnou majonézou. Na talíři můžete vše doplnit ještě směsí listového salátu jemně pokapaného octem a olivovým olejem.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč