Karbanátky se zelím a houbami
KARBANÁTKY
- 80 g cibule
- 20 g sádla
- 120 g čerstvých žampiónů nebo hrst sušených hub
- 200 g kysaného zelí (po vymačkání cca 120 g)
- 500 g mletého vepřového masa
- mletý kmín
- sůl
- pepř
PŘÍLOHA
- 800 g dýně Hokaido nebo máslové
- 20 g olivového oleje
OCHUCENÁ MAJONÉZA
- 80 g domácí majonézy
- 40 g hořčice
- 40 g šalotky
KARBANÁTKY
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |
Cibuli si nakrájejte nadrobno a orestujte ji na sádle dorůžova. Do pánve přidejte na malé kostičky nakrájené žampióny, nebo předem namočené a pak dobře vymačkané sušené houby. Směs osolte. Bez podlévání nechte za častého promíchání houby na střední teplotu pustit šťávu a tu vyvařte. Tohle je opravdu hodně důležité, ať pak nemáte směs moc vodovatou.
Z kysaného zelí vymačkejte co nejlépe nálev, nakrájejte ho na malé kousíčky a ty přimíchejte do houbové směsi. Nechte vše 5-10 minut prohřát. Občas promíchejte. Pak pánev odstavte a směs nechte vychladnout.
Do mletého masa přimíchejte vychladlé orestované zelí s houbami, sůl, pepř a mletý kmín. Ze směsi vypracujte karbanátky (2 na porci), naskládejte je na další plech vyložený papírem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 20 minut.
PŘÍLOHA
Omytou dýni Hokaido nebo oloupanou máslovou dýni zbavte pomocí lžíce měkkého středu se semínky a nakrájejte ji na klínky. Jemně je pokapejte olivovým olejem, promíchejte a rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Nesolte. Dejte ji péct spolu s karbanátky na přibližně 15-20 minut podle toho, na jak silné plátky jste ji nakrájeli.
OCHUCENÁ MAJONÉZA
Majonézu smíchejte s hořčicí a drobounce nakrájenou šalotkou. Podle chuti opepřete a dejte vychladit, než se upečou karbanátky s dýní.
Upečené karbanátky podávejte spolu s dýní (tu před podáváním osolte) a hořčičnou majonézou. Na talíři můžete vše doplnit ještě směsí listového salátu jemně pokapaného octem a olivovým olejem.