Čtvrtek 1. října 2020svátek má Igor 15 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Karlínský Charleston. Nechte se pohltit světem třicátých let

I v době neustálých inovací si restaurace stále drží svou „jižanskou“ tvář.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy I v době neustálých inovací si restaurace stále drží svou „jižanskou“ tvář.... | foto: MAFRA - Milan Bureš

Jsou restaurace, kde vedle dobrého jídla dostanete nášupem ještě něco navíc. Restaurant Charleston vás zavede do světa dvacátých a třicátých let, do časů, kdy americkou hudební scénou hýbal ragtime. Podnik v této podobě běží už devatenáct let.

Na pražský Charleston narazíte, když jdete Křižíkovou ulicí po levé straně od Karlínského náměstí směrem k Libni. Vstup je přímo z ulice do lokálu s velkým centrálním barem s mosazným pultem a policemi. Interiér působí opulentním dojmem, nad okny, dveřmi i výklenky visí nařasené zlatavé atlasové draperie se střapci, nábytek je v podstatě starožitný, každé sezení z jiné soupravy, v celém tom balábile nepřekvapí ani kruhový skleněný stůl, jehož desku nesou tři dřevěné koňské hlavy.

Stěny tvoří zčásti cihlovo-opukové zdivo, klenební oblouky jsou polepeny tiskovinami a reklamními letáky z 30. let. Podlaha je dřevěná, višňově červená, stejně jako okna a parapetys mnoha živými květinami v květináčích.

Páv i hvězdy Hollywoodu

Kapkovitá stolní, stojací i nástěnná svítidla dávají tlumené světlo. Výzdoba hustě pokrývá stěny i zařízení, jsou tu zlacená zrcadla, modely plachetnic, hudební nástroje, klece na ptáky bez ptáků, vycpaný páv a především fotografie hollywoodských hvězd z éry černobílého filmu. Ve velké vitríně stojí modýlky aut, filmová klapka a sbírka nejrůznějších porcelánových tretek.

Pod stropem visí heligon, model dvouplošníku a bicykl. Také bar je zabydlený nejrůznějšími starými lahvemi, budíky a také prvorepublikovými plechovkami od hašlerek až po Mobil Oil. Přímo na baru trůní humidor s doutníky. Stropem se po krajích táhnou mědění hadi vzduchotechniky.

ČTĚTE TAKÉ:

Úzkou chodbičkou se dostanete k záchodům a schodům do suterénu, cestu si nelze splést, orientační systém v podobě hlavy Charlieho Chaplina ukazuje neomylně, na které straně je toaleta. Cestou po schodech dolů minete působivý výstav nabízených vín.
Přímo pod schody je bar, vpravo hudebnímístnost zařízená v podobném duchu jako horní lokál. Každý večer tu na pianino hraje klavírista světové i tuzemské hity 20. a 30. let. Doleva pak je nekuřácký salonek s koženými sedačkami jak z mafiánského filmu ze šedesátých let, stěny tvoří obnažené původní cihlovo-opukové zdivo.

Tato místnost má i své memento mori, uprostřed podlahy je zřejmě původní kruhová asi tři metry hluboká studna zakrytá pochozím sklem, ze které na vás kouká lidská kostra s trumpetou v ruce. Smysl si musí každý vyložit sám, já volil mezi výkladem: „Jazz je nesmrtelný“ a „Všichni nakonec zemřeme, i nekuřáci“. Rozsáhlou nabídku posezení rozšiřuje velká uliční zahrádka s markýzou a dvorní zahrádka s kioskem a grilem, která díky výšce okolních domů skýtá i v horkém létě stinné posezení.

Kuchyně je v některých internetových průvodcích pražskými restauracemi uvedena jako italská, dlužno dodat, že je česká, mezinárodní a také italská. Vedle těstovin a risotta tu na stálém jídelním lístku najdete i jídla jako česká bašta, texaský steak na chilli fazolích se slaninou nebo charlestonský „řecký“ salát s červenou cibulkou a gratinovanýmsýrem. Podávají tu i denní menu v ceně od 90–140 Kč.

Putování kulinářskými zákoutími Charlestonu začaly předkrmy. Jako první glazované hruštičky gorgonzolou a rukolou balené v parmské šunce (93 Kč), zajímavá chuťová kombinace nahořklé gorgonzoly se sladkostí hrušky a suše masitou šunkou. Jako druhý grilovaná mozzarella v parmské šunce s bazalkovým pestem a omáčkou z rajčat (99 Kč), kde rajčatová omáčka s většími kusy cibule byla příjemně nasládlá a prohřátí zvýraznilo přirozenou chuť parmské šunky. Oba předkrmy výborné.

Bezstarostný čas

Z polední nabídky dostal přednost steak z vepřové krkovice s česnekovou omáčkou, pečené brambory ve slupce (125 Kč). Krkovička byla ugrilovaná do šťavnata a křehka, česneková omáčka snad mohla být o trochu razantnější, ale pro polední menu byla zřejmě zvolena umírněná verze.

Ze stálého jídelního lístku bylo testováno jehněčí kolínko na rozmarýnu s listovým špenátemašťouchanými bramborami (255 Kč), zalité omáčkou s drcenou kořenovou zeleninou, opět důmyslně zkombinované chuti jemného smetanového špenátu s jadrnou omáčkou a do rozplývava propečeného kolínka. Dobrá pověst, provázející jméno zdejší kuchyně, skutečně nezklamala.

Je jasné, že taková nálož krmě musela být zalita točeným pivem (Pilsner Urquell 0,4 l za 39 Kč), vedle kterého tu mají ještě lahvové třetinky Birell, Master 13°, Desperados, Corona a Guiness. Vína v Charlestonu nabízejí hlavně z oblastí Valtice a Bzenec, vedle toho je k mání i velice široký vývěr světových vín, dále je tu velký výběr portských vín a destilátů jakož i míchaných nápojů.

V takovém zaopatření se host cítí velice dobře. Ocitnete se totiž ve světě jaksi bezstarostného času, zpříjemněného bezprostřední obsluhou. K tomu vyhrává reprodukovaná hudba ze 40.–60. let, anglofonní střední proud, doo wop i rock’n’roll (ze kterého ovšem nezazní Chuck Berry, ale spíše Luis Prima), a to přesně ve zvukové hladině, při které se můžete polohlasem bavit i nerušeně poslouchat.

Uprostřed podlahy je zřejmě původní kruhová asi tři metry hluboká studna zakrytá pochozím sklem, ze které na vás kouká lidská kostra s trumpetou v ruce. Smysl si musí každý vyložit sám, já volil mezi výkladem: „Jazz je nesmrtelný“ a „Všichni nakonec zemřeme, i nekuřáci“.

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

Maminky, nenechte si ujít testování dětské kosmetiky sebamed Baby!
Maminky, nenechte si ujít testování dětské kosmetiky sebamed Baby!

Pokožka vašeho miminka si zaslouží jen tu nejlepší péči. Vyzkoušejte s námi řadu sebamed Baby, která byla vyvinuta speciálně pro potřeby citlivé...