Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kde hledat ty nejlepší cukrárny? Několik tipů

Jídlo

  9:59
Podle čeho poznáte výjimečnou cukrárnu? Hlavně podle výborných dortů, které vyrábějí cukráři z poctivých surovin a často přímo v prodejně. Na sladkostech je nadšení a smysl pro detail znát.

Specialitou Erhartovy cukrárny je dort Erhart.

"Inspiroval nás funkcionalistický prostor včetně cenných původních interiérových prvků. A zároveň jsme chtěli navázat na tradici cukrárny na Letné," vysvětluje Robert Buchner, spolumajitel Erhartovy cukrárny v pražské ulici Milady Horákové, proč podnik otevřel na původním místě v domě z roku 1937. Ve výrobně v suterénu domu připravují cukráři každý den přes 30 druhů dortů, zákusky, slané tyčinky nebo italské slané speciality. "Mezi nejoblíbenější patří lanýžový dort nebo amarena s čokoládovým krémem a višněmi v likéru."

Specialitou je dort Erhart (na snímku) s těžkou pařížskou šlehačkou a marcipánovou krustou, nechybí český větrník (22 Kč) nebo laskonka s karamelovým krémem (15 Kč). Z celých dortů vám ukrojí tak veliký kousek, jaký si přejete (za cenu 350 Kč/kg). Na www.erhartcafe.cz si můžete promyslet, co si dáte.

V nově otevřené Čokoládové cukrárně na pražském Andělu začněte den křupavým croissantem s francouzskou marmeládou Bonne Maman nebo kávou a speciálním dortem z pravé belgické čokolády nebo horkou 60procentní čokoládou různých příchutí. Tabulkové čokolády tu mají na výběr takové množství a v takové kvalitě jako exkluzivních vín ve výběrové vinotéce. Dorty a zákusky (kolem 50 Kč) tu nevyrábějí, ale pečlivě vybírají u dodavatelů. Přesvědčte se sami v Ostrovského ulici (www.cokoladovacukrarna. cz).

Originální francouzské cukrárny najdete v Praze dvě: Milleme na náměstí Jiřího z Poděbrad 4 a St. Tropez v pasáži Domu U Nováků (Vodičkova 30). V obou potkáte majitele na place, dbají tu na detaily, což je na nádherně nazdobených (avšak nepřeplácaných) dortících znát. Použití francouzských surovin, postupů a receptů netřeba zdůrazňovat.

V kavárně a pekárně Milleme s příjemným dřevěným interiérem si můžete sednout i na zastřešenou terasu s výhledem na náměstí a kostel. Při přípravě dortů (55-90 Kč) tu používají různé neobvyklé příchutě jako zelený čaj, mango, květy vlčího máku apod. Harmonická nepřeslazená chuť příliš nepřekvapí, dorty jsou lehké. Bezkonkurenční je čerstvé pečivo - bílé a tmavé bagety, rozinkovo-vanilkoví šneci, dokonalé croissanty připravené od půl osmé na snídani.

V cukrárně St. Tropez (www.cafe-st-tropez.eu, viz snímek dole) peče dorty Jean Francois Musso, manžel spolumajitelky Nadine Musso, která dříve provozovala kavárnu Passion Chocolate v Italské ulici. Ochutnáte tu francouzské dorty, české dezerty podle prověřených receptur českých a vídeňských cukrářů a čokoládové bonbony z čokolády Varlhona, která je partnerem cukrárny. Specialitou je čokoládový kaštan s marcipánem nebo barevné makronky. Výrobu můžete pozorovat přes sklo z pasáže. Na Valentýna připravili speciální valentýnské bonbony, ve kterých se skrývají tři rubínová srdce.

Cukrárna St. Tropez.

Hutné sladké pořádné dorty prodávají v řecké cukrárně Half and Half (Václavské náměstí 51). Kus stojí kolem 50 Kč, celý dort váží zhruba 3 kg a oslníte jím na jakékoliv oslavě narozenin. Skvělý je ořechový, čokoládový s višněmi nebo tiramisu (500-600 Kč). V létě si tu dejte řecké frappé a výbornou domácí ovocnou italskou zmrzlinu. Otvírají již v sedm hodin ráno!

Skvělou cukrárnu ale najdete i mimo centrum. Na sídlišti Bohnice u Čimického háje stojí v Hovorčovické ulici malý domek s obrázky Macha a Šebestové, kde od roku 1992 sídlí rodinná cukrárna U Háje. Domácí typicky české zákusky a dorty (od 15 do 35 Kč), ale také velké zakázkové kusy si můžete prohlédnout na www.cukrarnauhaje.cz.

Za sladkým i na hory
Fantastickou cukrárnu objevíte ve vesničce Lestkov. Jmenuje se Český ráj (v jehož blízkosti se nachází) a má otevřeno pouze od středy do neděle. Typicky české zákusky od rakvičky přes roládu a špičku po větrník zde vyrábí manželka majitele. Při cestě z Prahy ji hledejte nalevo od silnice, téměř na konci vesnice. V září 2009 obdržela ochrannou známku Regionální produkt Český ráj, protože dortíky (10-25 Kč) vyrábí místní lidé z místních surovin (www.cukrarnalestkov.cz).

Certifikát Šumava - originální produkt a ocenění Ministerstva pro místní rozvoj ČR a Společenstva cukrářů ČR Nejlepší cukrárna ČR získal třikrát podnik Café Charlotte ze Železné Rudy, naposledy za rok 2009. Na www.cafe-charlotte.cz si můžete virtuálně prohlédnout kavárnu i naplánovat výlety v okolí.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...