Diskuse k článku
Budoucí kuchaři se učí, jak uvařit polévku z lančmítu, čílí se Vaněk
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
F. Skupík 25.5.2013 23:07A pak že se lidé ..budou dožívat vyššího věku.Když žerou jídlo z chemilkálii.Polevky vývary z prášku.Z čistého masa už nikdo polévku neuvaří. ZLATÍ KOMUNISTI!!! |
![]() |
v. procházková 25.5.2013 10:08no to je ale hnus ten přepis do slovanštiny je odpornost první třídy |
![]() |
P. Sulc 24.5.2013 0:37A co je spatneho na Lunchmeatu ci cornbeefu ? Kdyz ve dve rano dostanete hlad, rozkrajite na drobno bramboru, jednu konservu, rozmackanou ovsem a susenou zeleninu a za pul hodiny mate dobrou polivku. Misto brambor i nudle. Nebo date cibuli a papriku a mate gulasovou. Docela bych uvital kucharku , jak pouzivat masove konservy, nejen jak osmazit platky na omastku |
![]() |
D. Procházka 29.5.2013 11:28Re: A co je spatneho na Lunchmeatu ci Čtení s porozuměním je jedna z disciplin jazykové zkoušky. Doma si ve dvě v noci nebo odpoledne vařte z čeho chcete, ale do restaurace takové věci (nahrazování surovin polotovary a chemikáliemi) nepatří, učit to používat kuchaře veřejného stravování namísto základních poctivých receptů je zvěrstvo a o tom Vaněk mluví. |
![]() |
P. Sulc 29.5.2013 23:06Re: A co je spatneho na Lunchmeatu ci Zrejme se vyznacujete snizenou chapavosti; nikdo to nedoporucuje pro restaurace. Ale je li nekdo vyucen kucharem, mel by umet vsechno, a to i improvisovat. Treba pri zivelnych pohromach bude muset sahnout po masovych konservACH, ci delat spagety s kecupem nebo bramborovy gulas z burtu ci konserovaneho hoveziho.. Kuchar nemusi nutne travit zivot v Alcronu, ale take nekde v horach, kde bude na par dni odriznut od sveta. A co ted, zelezne zasoby jsou 'v plechu'? Je smutne, ze nekterym hloupejsim lidem je nutno vysvetlit i trivia. A jen tak mimochodem, po valce dodavala UNRRA jen maso v konservach a z toho se varilo i v restauracich. A lide byli moc radi, ze vubec meli co zrat. A jen totalni blb se muze zlobit z toho, ze remeslnik jakehokololiv druhu se take uci improvisovat. |
![]() |
D. Šimáček 2.6.2013 0:11Re: A co je spatneho na Lunchmeatu ci no , ale nesmí z improvizace udělat standartní postup, a budete-li perfektně umět standartní procedury, tak budete umět i improvizovat, bohužel obráceně to neplatí. |
![]() |
P. Sulc 2.6.2013 3:34Re: A co je spatneho na Lunchmeatu ci Jisteze mate pravdu, nicmene nikde nebylo receno, ze se neuci varit normalni jidla, jen a pouze ze delaji s kecupem a lunchmeatem. Tedy ze cele uceni nebude jen a pouze improvisace..Mozna ze to lepe udhadnete, kdyz misto na pivo zabrousite do knihkupectvi a tam si tu knihu nikoliv koupite, ale radne prohlednete. Pak uvidite jak to je doopravdy. Az v zari priletim do Prahy, udelam totez. |
![]() |
D. Šimáček 2.6.2013 14:38Re: A co je spatneho na Lunchmeatu ci no na pivu sem nebyl dyl nez v tom knihkupectvi, ale ne pro kucharku, me staci moje Retigova po babicce a ma fantazie, mozna by jste mel naopak az priletite zajit nekam do hospody (a tim nemyslim restaurace co se pokousi postavit na nohy pan Polreich) a ochutnat produkty produktu te knihy, mozna pak pochopite co tou kritikou pan Vanek myslel (i kdyz o tom pochubuju protoze pro vas hamburgrozrouty bude i lancmitova polivka dobra) |
![]() |
D. Šimáček 2.6.2013 14:40Re: A co je spatneho na Lunchmeatu ci PS. a neni to tim , ze bych tak casto chodil do knihkupectvi |
![]() |
D. Šimáček 2.6.2013 15:43Re: A co je spatneho na Lunchmeatu ci no nevim kdo je tu za blba, "improvizace je činnost konaná bez náležité přípravy" takze se ji nemuzete naucit, muzete se naucit nouzove postupy kdyby v te publikaci byla kolonka nouzove postupy tak ano. A ano kdyby tu byla nouze o zradlo, tak se nemusime starat co vari v restauracich, ale ted chci za sve poctive vydelane penize poctivou praci od ostatnich, chapu, ze prijemce potravinovych kuponu si nemuze vybirat, ale to jsou osoby ktere rozhodne nehodlam poslouchat jak mluvi o gastronomii. |
![]() |
V. Vondra 23.5.2013 4:25Co tenhle prodejce bot, mluví do jídla. To jsme na tom opravdu špatně, když do gastronomie mluví každý, kdo má trochu peněz a chce je rozmnožit. Kdo například pořád tahá p. Vaňka do obru gastronomie. Vždyť on nikdy nevařil a učební list na kuchaře lze pořídit i u nás za pár tisícovek. Kuchaři, chraňte si svoji profesi.Ať vám do toho nekecá kdejakej zbohatlík. |
![]() |
M. Písecký 23.5.2013 12:30Pracujete pro Vitanu nebo tyhle blafy požíváte? Podle úrovně českých hospod je vidět, že Vaněk rozumí řemeslu líp než 95 % kuchařů a zřejmě i pedagogů. Ale nebojte se, kšeftů pro líné kuchaře i obchodníky bude pořád dost, póvl dožadující se meníček za 59,-, smažáků bez sýra a superkvalitních uzenin za třetinu ceny masa jen tak nevymře. Prodáte jim toho ještě metráky, rakovinu tlustého střeva si vypěstujete až po letech usilovné konzumace prasáren. |
![]() |
R. Šantroch 24.5.2013 23:27Re: Pracujete pro Vitanu nebo tyhle blafy požíváte? Myslím, že jste uhodil hřebíček na hlavičku. Problém 95% kuchařů je především jejich pocit dokonalosti. Bohužel to platí i o mladých lidech. Kromě skutečné znalosti jim chybí především pokora a ochota pracovat pilně a neomylně :-) . Každý trouba, který má výuční list - dnes dokonce maturitní vysvědčení (což mi připadá spíše ůsměvné než skutečné), má pocit, že to prostě umí dobře, neřku-li nejlépe. A pak to v hospodách podle toho vypadá. Jídelní lístky s gramatickými chybami, vnější poutače taktéž, v kuchyni vládne Nowaco a šéfkuchař Knorr... No a ještě se tihle Babicomilovníci ohrazují, že jim do toho mluví lidi, co vlastně nejsou ani z oboru a tedy tomu přece nemohou rozumět. |
![]() |
R. Šantroch 24.5.2013 23:28Re: Pracujete pro Vitanu nebo tyhle blafy požíváte? Nejsem kuchař, tak mi snad bude diskutujícími odpuštěno ů místo ú ve slově úsměvné :-)) |
![]() |
P. Sulc 26.5.2013 4:11Re: Pracujete pro Vitanu nebo tyhle blafy požíváte? Pohlraich a pokora, neboli cert a svecena voda. |
![]() |
M. Frank 22.5.2013 14:15Vaňku, nešahej mi na landšmít!!! Nic lepšího stejně neuvaříš, když jsme byli děti, dědeček nám jej dělal na sto způsobů. Pravej čínskej libovej s Michelinskejma hvězdama! :-) |
![]() |
P. Verka 22.5.2013 23:06Re: Vaňku, nešahej mi na landšmít!!! A víš že zrovna u tebe se nedivím že si nic lepšího v životě nedlabal? Zanedbal si i dost jiných věcí! |
![]() |
P. Sulc 24.5.2013 0:43Re: Vaňku, nešahej mi na landšmít!!! To cinsky veprovy maso v sedesatych letech sice nebyl lunchmeat, bylo to jen ciste maso, ale bylo perfektni, naprosto perfektni a ja na to rad vzpominam. A take tehda bylo cinske kachni maso v konserve. To uz ani nepripominejte, to mi tecou sliny s huby. Bylo to lepsi nez cokoliv v te dobe i potom na trhu. |
![]() |
Z. Kulhánková 25.5.2013 1:35Re: Vaňku, nešahej mi na landšmít!!! Čínskému vepřovému jsme říkali "sovětský pohraničník ve vlastní šťávě" a někdy bylo i s příčeskem. |
![]() |
P. Sulc 25.5.2013 3:05Re: Vaňku, nešahej mi na landšmít!!! Pravda, tu a tam se stetina nasla. Stejne jako v ceske sklenene konserve "Papriky plnene uzenym masem a ryzi" Staly 4;50 kcs byly dobre; stejne jako bulharsky "dzuvec s tunakem'' ci "Plneny vinny list masem a ryzi". V poslednich letech jsem si v Praze parkrate koupil konservu, dvakrate dal do huby a zbytek vyhodil. Ty ''komunisticke'' sice mely tu a tam slachu, ale jinak byly dobre. Ty nynejsi maji tu a tam maso, mate-li stesti, ale jinak stoji za h...o. Nicmene, ty cinske konservy byly tak do poloviny 60 let, kdy kvuli roztrzce z SSSR uz zeme nekseftovaly. Jenze to vy jste se jeste nenarodila, nebo pri nejlepsim, jste si jeste sedala ''na hrnicek", takze to nemuzete pamatovat. |
![]() |
Z. Kulhánková 25.5.2013 3:25Re: Vaňku, nešahej mi na landšmít!!! V sedmdesátých letech jsme čínské vepřové dostávali v menze na studenou večeři a bylo velice jedlé, hlavně když byl hlad! |
![]() |
P. Sulc 25.5.2013 6:55Re: Vaňku, nešahej mi na landšmít!!! Ono bylo velice jedle i kdyz nebyl hlad, jen tak z rozezranosti jsem si posmakl. V Americe ''veprove v konserve'' neni, ja sice rad L-meat, ale je to preci jen rozdil. Nicmene zdejsi polske deli ma ruske veprove i hovezi. Dobre. Ale mozna ze to je ''cinsky pohranicnik'', bez fousu. |
![]() |
D. Šimáček 7.6.2013 19:30Re: Vaňku, nešahej mi na landšmít!!! nebojte , neni , vy totiz nevite, jak rychle roste dobytek v okoli Cernobylu, ma to jen jednu nevyhodu, ty konzervy se musi nechat 2 roky vyzarit prebytecnou radiaci nez jdou do obchodu, a kupodivu, to maso se v nich nekazi, ale roste, proto jsou tak masite..... |
![]() |
M. Klimešová 22.5.2013 13:22Záleží na škole Syn absolvoval obor kuchař s maturitou v Brně na Charbulově ulici, která je považována za jednu z nejlepších v oboru.A polévka z ůlančmítu nezná a jeho mistrovou by asi kleplo. |
![]() |
J. Tachovský 22.5.2013 11:33Vy toho nadelate vzdyt je to jen jidlo |
![]() |
K. Stržanovský 22.5.2013 11:58Re: Vy toho nadelate A jídlo člověk potřebuje pro fungování svého těla. Vyžaduje tedy jídlo a ne chemické náhražky. |
![]() |
B. Berlinski 22.5.2013 13:27Re: Vy toho nadelate Jo a bude z toho hov.. ,jde tedy o prd. :)) |
![]() |
V. Klíma 22.5.2013 19:17Re: Vy toho nadelate Hmmm, a z cloveka bude hlina, muze tedy jist hlinu, kdyz je to jedno, nebo ne |
![]() |
J. Záhumenský 22.5.2013 11:20školní jídelna Nezapomenutelné plíčky na smetaně a těstovinové flíčky se sladkým zelím :) |
![]() |
M. Charouz 22.5.2013 16:06Re: školní jídelna Plíčky na smetaně jsou geniální, když se to umí :-) |