Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Když je předkrm lepší než hlavní jídlo

Jídlo

  6:00
PRAHA - Co to jen s těmi řeckými restauracemi v Praze je? Jako by neuměly udělat dobré hlavní jídlo. Tedy aspoň v Olymposu to neumějí. Zato jejich předkrmy, třeba sýr haloumi nebo taštičky tyropites, stojí za to. Zvlášť když si je vychutnáte za letního večera na zdejší velké zahrádce.

Recenze Taverny Olympos foto: Lidové noviny

Opravdu nechápu, co proti mně řecké restaurace mají. Nejen že jsem v poslední z nich (Kri-Kri na Korunní ulici v Praze) musela strpět neuvěřitelně pomalou obsluhu, ale ještě mi bylo řečeno, ať se nedivím, v Řecku se přece taky nikam nespěchá.

A teď sedím v Taverně Olympos, a když se konečně dočkám číšníka a objednám si, vidím, že si to nenamířil do kuchyně, ale k jinému stolu s asi osmi lidmi a začal si psát jejich objednávku! Samozřejmě že ti lidé přišli až po nás a samozřejmě že dostanou jídlo dřív. A já umírám hlady. Proti své vůli jsem se ocitla v dalším pokračování seriálu Jak dlouho trvá řecká minuta.

Když konečně dorazí číšník s předkrmy, přistane nám na stole taky salát, který jsme si neobjednali, a jedno z našich hlavních jídel. Druhé přinesou daleko později a je jiné, než jsme chtěli. Jako by zmatku nebylo dost, v jídelním lístku najdete dva pokrmy s treskou - jedna je čerstvá a platí se podle váhy a druhá, popsaná jako filé, stojí 180 korun. Nevšimli jsme si, že máme na výběr, a nikdo se nás nezeptal, kterou tresku tedy chceme, takže jsme skončili s rozpadajícím se zmrazeným filé.Recenze Taverny Olympos

Zahrádka jen do 10 večer
Olympos je na světě od roku 1997, kdy jej otevřeli ve stísněných prostorách na Pohořelci pod názvem Tavernaki Olympos. Druhým domovem se restauraci stal Žižkov, kde se rozrostla na třináct stolků a kde je podnik dosud. Dnes mají hosté ovšem k dispozici už 103 stolů, z nichž jsou mnohé na velké příjemné zahrádce. Ta je v létě bezpochyby hlavním lákadlem - jsou tu vzrostlé stromy, dětský koutek a kýčovité nástěnné malby s plážovými scénami a Akropolí.

Takže je trochu škoda (speciálně v řeckém podniku, když v samotném Řecku se k večeři neusedá před půl desátou), že v deset večer se musejí hosté restaurace chtě nechtě přesunout dovnitř, aby nerušili noční klid v okolních domech. Určitě se tedy vyplatí zajít sem na večeři trochu dřív, abyste si té zahrádky užili.

Bůhví proč jsem si myslela, že Olympos je levná restaurace. Asi někdy i je, ale záleží to na tom, co si objednáte. Hlavní jídla jsou za ceny mezi 160 a 800 korunami (za tagliatelle s krevetami pro dvě osoby), menší jídla stojí 70 až 280 korun. Což není žádná závratná suma, ale nezdálo se mi, že by cena vždycky odpovídala kvalitě. Při své druhé návštěvě jsem si dala krevety saganaki. Za nezanedbatelných 400 Kč jsem dostala misku (250 gramů) velmi malých převařených krevet. I když omáčka se sýrem feta, rajčaty a zelenou paprikou byla chutná, musím říct, že totéž jídlo mi daleko víc chutnalo v Kri-Kri, a tam stálo 150 gramů jen 105 korun. Předražený (240 Kč) se mi zdál i salát Taverna - nebylo to nic jiného než talíř různobarevného listí s dresinkem, pár olivami a sušenými rajčaty.

Zdá se mi, že v řeckých restauracích (a nejen v nich) je skoro pravidlem, že předkrmy jsou lepší než hlavní jídla. Taštičky tyropites plněné sýrem (125 Kč) byly horké a křupavé a plné lahodně slaného rozplývajícího se sýru. Nebyly z listového těsta, z nějž se podobné taštičky obvykle dělají, ale z nějakého silnějšího a křehčího, podobného těstu na jarní rolky. Taštičky byly zkrátka úžasné a bylo jich hodně. Zato papriky plněné sýrem (120 Kč) byly sice pěkně pálivé, ale jen dvě a plavaly v olivovém oleji. Víc mohlo být i tzatziki (95 Kč), v němž bylo málo česneku.Recenze Taverny Olympos

Nejlepší obrázek o předkrmech si uděláte, když si dáte salát Olympos (280 Kč). Protože v jídelním lístku nenajdete přesný popis a ani číšník nebyl schopen říct, co v něm bude, řeknu vám to já. Je to hummus, lilková pomazánka, bramborový salát, tzatziki, htipiti (pomazánka ze sýru feta), velké fazole v rajčatové omáčce a nakládané papričky. Docela dobrý výběr. Chtěla jsem si dát jako předkrm plněné vinné listy, které měli na jídelním lístku jen jako hlavní jídlo o 350 gramech. Číšník nám ale vyhověl a přinesl poloviční porci. Škoda že závitky byly trochu bez chuti, i když alespoň s velmi dobrou rajčatovou omáčkou.

Nejlepší ze všeho byl grilovaný řecký sýr haloumi (165 Kč) gumové konzistence, díky níž při žvýkání vrže mezi zuby. Na tlustých plátcích sýra byla zřetelně otištěná žebra grilu, což jim dodávalo příjemně uzenou chuť - mňam!

185 Kč za přílohu je trochu moc
Odtud už to ale šlo jen z kopce. Plněný lilek papoutsaki (265 Kč, papoutsa znamená řecky bota) byl bez chuti a nebylo v něm dost masa. Klobásky z mletého masa sutzukaki smirneika (225 Kč) chutnaly líp, ale plavaly ve velmi mastné, řídké rajčatové omáčce. A příloha - grilovaná zelenina za neospravedlnitelných 185 korun -nebylo nic jiného než odporně mastná směsice náhodně vybraných, nevábně vypadajících kousků zeleniny.

Navrhuji toto: zajděte si do Olymposu s přáteli, posaďte se do zahrádky a pozorujte kočky ze sousedství, jak pokoušejí pevně přivázané psy hostů. Děti nechte jezdit na skluzavce a houpat se na houpačce v dětském koutku. Objednejte si spoustu předkrmů, které od sebe navzájem můžete ochutnávat, jako byste byli v tapas baru. A těmi se najezte. Dejte si víno, které podávají v pěkných barevných hliníkových karafách, a dejte si pozor na vodu. Zdá se, že ve velkých lahvích mají jen nějakou řeckou vodu, kus za stovku. Vynechejte hlavní jídla. Bavte se, zaplaťte a jděte domů.

A máte to - jednoduché, levné jídlo v pěkné řecké restauraci. A pak že nikdy nic nedoporučím...

Taverna Olympos

Kubelíkova 9
Praha 3 - Žižkov
Tel.: 222 722 239
Po-Ne 11.30-24.00

Celkový dojem: dvě lžičky
Jídlo: dvě lžičky
Obsluha: dvě lžičky
Atmosféra: tři lžičky

Vysvětlivky: čtyři lžičky - gurmánská bomba, tři lžičky - překvapivě dobré, dvě lžičky - průměr, jedna lžička - nic moc, žádná lžička - raději se vyhnout


Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!