Úterý 10. prosince 2019svátek má Julie 4 °C polojasno Předplatné LN
9. listopadu 2015 15:15 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

‚Laik rozdíl mezi čerstvou a mrazenou husou nepozná. Na obě stačí sůl, kmín a jablka‘

Husa (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Husa (ilustrační foto). | foto: Shutterstock

PRAHA Svatomartinské hody, ke kterým neodmyslitelně patří pečená husa a svatomartinské víno, se blíží. O výběru husy i samotném pečení jsme mluvili s Martinem Svatkem, šéfkuchařem táborské restaurace Goldie a členem Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Lidovky.cz: Kam by měl člověk vyrazit, pokud si chce koupit dobrou husu?
Odpověď svádí k tomu říct, aby si člověk zašel k tomu, kdo husy chová. Ale to není vždy možné. Ve většině obchodů koupíte mražené, což není úplně špatné řešení. Pokud si to však dotyčný chce udělat opravdu pěkné, protože vaření je krásná činnost, určitě bych mu doporučil, aby si zavčas našel někoho, kdo husy chová a měl ji tak čerstvou. V opačném případě může být problém, že už husu nesežene.

Lidovky.cz: Liší se nějak výrazně čerstvá husa od zmrazené?
Pokud člověk husu nedělá často, pak nepozná rozdíl mezi čerstvou a mraženou husou. Mražené husy nejsou nijak ošklivé nebo nekvalitní. Čerstvá je pochopitelně o kousek lepší, ale určitě nejde o stejný rozdíl, jako vydat se někam pešky nebo autobusem.

Lidovky.cz: Jak poznat dobrou husu?
Důležitý je první dojem, pokud je čerstvá, tak je to snazší. Uděláte si svůj názor. Když je mrazená, je to trochu loterie, ale, jak už jsem řekl, ve výsledku nejde o nic hrozného.

Lidovky.cz: Máte nějaký oblíbený recept?
Rád pracuji s recepty, ale když dělám svatomartinskou husu, tak už jenom kvůli tradici, nic nevymýšlím. Když peču husu, přidávám pouze sůl, kmín a jablka. Husu peču dlouze, nechvátám, nechávám si na to čas, aby to bylo šťavnaté. Nejtradičnější přílohou je pak zelí a knedlíky nebo lokše. To jsou bramborové placky.

Lidovky.cz: Jak dlouhá je ideální doba pečení?
Nepeču ji vcelku, vždycky si ji rozsekám na jednotlivé porce. Lépe se mi s ní tak pracuje. Peču ji tak sedm, osm hodin.

Lidovky.cz: K huse patří červené víno. Doporučil byste nějaké?
Pokud někdo půjde na husu do restaurace, kde vždycky pije pivo, tak nemá cenu, aby si najednou dával víno. Samozřejmě víno k této tradici patří. Když by si ale někdo víno dát chtěl, ať si dá svatomartinské, ucelí si celou tu tradici.

surŠarlota Šudrychová
Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Ranč Zorro pedofilního milionáře Jeffreyho Epsteina v poušti v Novém Mexiku,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Až patnáct procent mladých žen trápí záhadná nemoc. Lékaři si s ní nevědí rady

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Syndrom PCOS výrazně komplikuje početí. Problémy s ním trápí stále více Čechů. Některé rodiny pořízení potomka příliš...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Sexting | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...