Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Šéfkuchař Slanina v americké akci aneb na kávu do Bílého domu

USA

  7:00aktualizováno  10:07
Washington - Ondřej Slanina, šéfkuchař pražské restaurace Chateau St.Havel a protagonista televizního pořadu Kluci v akci, byl pozván do Spojených států amerických, aby poznával místní gastronomickou kulturu. Pro server Lidovky.cz píše cestovatelský zápisník. Dnes nabízíme první díl.

Ondřej Slanina, šéfkuchař restaurace Chateau St. Havel a hvězda televizního seriálu "Kluci v akci". foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Spojené státy Americké jsou pro mnoho z nás vysněným cílem turistických cest. Kdo sem poprvé vyrazí, zajisté ho mnohé překvapí. Moje první kroky v USA vedly přes letiště Washington Dulles International Airport ve Virginii, kde na mě čekal velmi milý starší chlapík jménem John, do centra Washingtonu. Během asi třičtvrtěhodinové cesty do centra všeho vládnutí nad Spojenými státy, jež je na výsostném území D.C., mně John stačil v kostce vysvětlit to nejdůležitější, co by mohl běžný středoevropan v D.C. potřebovat. Když jsem mu řekl, že se účastním programu pro návštěvníky z celého světa se zaměřením na gastronomii a hlavně to, že jsem z České republiky, bleskurychle mě upozornil, kde najdu Pilsner Urquell.

ČTĚTE TAKÉ:

Po ubytování v krásném historickém hotelu Churchill jsem si vyšel na obhlídku okolí a na lehkou večeři. Najít příjemný bar s plzeňským pivem a dobrým jídlem nebylo těžké. Dobré jídlo je tu vlastně všude. Nejkrásnější je asi vlídnost personálu a hlavně: pokud si něco objednáte, tak to skutečně dostanete. Když si někde objednám Caesar salát u nás, občas nevím, co dostanu.

První úkol: Pět tisíc porcí

Druhý den ráno mě čekalo setkání s průvodci a ostatními dvaceti čtyřmi účastnicemi a účastníky naší výpravy. Osobní seznamka byla velmi příjemná a pak následovalo seznámení s programem naší tří a půl týdenní cesty po USA. Řeknu Vám, dlouho jsem měl hlavu jak pátrací balón. Trvalo mi celou noc, než jsem to vstřebal.

Všichni v akci

Úkol pátečního rána zněl jasně: vzít si kuchařské oblečení a hurá do D.C. Central Kitchen. V naší tlupě je osm kuchařů, šéfkuchařů a dvě cukrářky. Francouzský kolega Armand Arnal má dokonce Michelinskou hvězdu. Pro nás kuchaře byl úkol uvařit 5000 porcí jídla výzvou. Nedovedete si představit, co už jen vyslovení toho počtu porcí vyvolalo u ostatních členů výpravy. Někteří z nich jsou gastronomičtí novináři, teoretici, lektoři a food kritici. U posledních jmenovaných jsem byl doslova nadšen, že budou vařit s námi. Upřímně, u nás by si to všichni naši rádoby znalci měli také vyzkoušet. Jsem přesvědčen, že by se na naši profesi dívali trochu z jiného úhlu. D.C. Central Kitchen má dva základní úkoly. První úkol je každý den nasytit studenty několika škol, zaměstnance a pacienty různých stacionářů a v neposlední řadě i mnoho bezdomovců. Na vaření se používají z valné většiny pouze lokální suroviny. Ten druhý úkol se mi zdá jako spásný pro řadu bezdomovců Washingtonu. Každý, kdo má zájem, se může přihlásit do rekvalifikačního kurzu v oboru kuchař a během čtrnácti týdnů dostane základ všeho potřebného. Nádherné je především, že tím to nekončí, ale začíná, protože v D.C. Central Kitchen každému účastníkovi zajistí pracovní místo ve městě nebo okolí. Šéfkuchařem je velmi sympatický afroameričan Rahman "Rock" Harper, který mimo jiné třikrát vyhrál slavnou televizní kuchařskou show Hell´s Kitchen.

Rahman "Rock" Harper

Po obědě, který jsme si uvařili, nás čekal rychlý přesun do hotelu, převléknutí do obleku a následně slavnostní večer k příležitosti oslavy kuchařů a cukrářů na poli podpory mezinárodní diplomacie.

Americké celebrity: kuchaři

Přiznám se vám, že v rondonu se cítím přece jen lépe než v obleku. Ale když to nejde jinak, nedá se nic dělat. Po pěti minutách jízdy autobusem na místo, kde bychom byli za šest minut pěšky, mě překvapila asi třistaosmdesátapátá rentgenologická procházka rámem. Člověk by řekl, že když vás imigrační úředník po příletu zkontroloval od hlavy až k patě, a když k vízu pomalu dodáváte i očkovací průkaz, žádné další kontroly už nebudou... Omyl. Ale asi je to tak dobře, oni vědí, proč to dělají. Každopádně po celé té peripetii s kontrolou nás čekal krásný historický prostor, kde mě velmi zaujala výstavka presidentského porcelánu za posledních padesát let. To nejlepší teprve následovalo. Sedmdesát nejvýznamnějších kuchařek a kuchařů USA. Byla nádhera slyšet šéfku protokolu Spojených států paní Capricii Penavic Marshall, jak mluví o kuchařském a cukrářském řemesle a jeho síle v rámci diplomacie na celém světě. Ještě větší slast pro uši byla oslava jednotlivých kuchařů. Ten největší rozdíl mezi USA a Českem, který mě zatím nejvíc dostal, je vážení si a oslava každého kuchaře. Nezáleží, jestli dělá v tříhvězdičkové restauraci nebo vaří pro děti a bezdomovce. Důležité je, že svou práci dělá dobře a s láskou, která je na výsledném talíři vidět. Šéfkuchař je v USA skutečnou celebritou a je jedno, jestli má TV show nebo ne. Začněme prosím i u nás poznávat naše kuchaře, cukráře, šéfkuchaře a alespoň je uznávat jako odborníky.

Kuchař v kvádru

Po příjemném večírku, který má v USA kromě začátku i jasně daný konec, jsem šel spát a druhý den jsem si užil v ulicích Washingtonu s fotoaparátem v ruce. Dlouho už jsem toho tolik nenachodil. Kolem Bílého domu jsem jen proběhl. Zítra tam jdeme na návštěvu za šéfkuchařem Crisem Comefordem a šéfcukrářem Williamem Yossesem. Tak
snad klapne i ta káva s paní Obamovou.

Ale o tom zase příště.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...