Říkám si, že když zbude, budeme mít zítra skvělou svačinku nebo snídani, ale zatím nikdy nezbylo… Mám štěstí, že nahořklou chuť čekanky mají rády i mé děti, ale chápu, že leckomu připadá neobvyklá. Pro ně můžete v části koláče vyměnit čekanku třeba za jemnější pórek.
Koláč se sardinkami a čekankou
Na těsto:
- 250 g hladké mouky (a trochu na podsypání)
- 120 g másla
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce vody
Na náplň:
- 100 g sardinek
- 2 menší čekankové puky
- hrst baby špenátu
- 150 g fety
- 3 vejce
- 100 ml smetany
- 1 lžíce hořčice sůl a pepř
- špetka muškátového oříšku
- lístky špenátu nebo tymiánu
Mouku dejte na vál a uprostřed ní vytvořte důlek. Do něj nakrájejte máslo, rozklepněte vajíčko, přidejte sůl a vodu. Vše promíchejte nejprve nožem, a když vznikne drobenka, pusťte se do toho rukama. Těsto zpracujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
Sardinky očistěte, odkrojte z nich všechno, co nechcete jíst (hlavičky, ocasy, případně i páteř, pokud jsou větší). Očistěte i čekankové puky, odstraňte dřevnatou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchněte, nechte okapat a pokrájejte na zhruba 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, operte a nechte okapat i lístky baby špenátu.
Troubu si rozpalte na 160 °C. Těsto rozválejte na velikost o trochu větší, než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložte do formy a okraj upravte. Fetu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 1 cm. Těsto poklaďte kostkami fety, kousky čekanky a špenátem. Navrch paprskovitě rozložte sardinky. Ve velkém hrnku smíchejte vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vzniklou směsí pokud možno rovnoměrně přelijte koláč a lžící ji upravte, aby byla hezky rozprostřená.
Koláč pečte dozlatova, bude to trvat asi 45 minut. Po upečení ho nechte trochu vychladnout a pak ho krájejte na řezy. Můžete ozdobit lístky špenátu nebo tymiánu.