7. října 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Koňské maso naštvalo Newyorčany. Z jídelníčku pak zmizelo

Čerstvé maso na steak. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čerstvé maso na steak. | foto: Shutterstock

NEW YORK Newyorská restaurace chtěla na svůj jídelníček zařadit koňské maso, chutnou a levnou alternativu k tradičnímu hovězímu, kuřecímu a vepřovému. Plánovaný koňský "tatarák" se ale nakonec v podniku podávat nebude. Záměr narazil na odpor ochránců zvířat i znepokojení hygieniků, píše list The New York Times.

"Koňské maso misí z jídelníčku a pravděpodobně se nevrátí," uvedli majitelé restaurace M. Wells Dinette v newyorské části Queens v prohlášení.

"Vyřadili jsme je, protože to naštvalo tolik lidí, což nás opravdu překvapilo. Něco takového ale naším jídlem nesledujeme, a tak je koňské maso pryč," dodali.

Jeden ze spolumajitelů restaurace a kuchař Hugue Dufour byl na koňské maso zvyklý z kanadského Montrealu, kde dříve působil. Když ale oznámil své plány zařadit koňské maso na jídelníček restaurace, objevily se na internetu hned dvě nesouhlasné petice ochránců zvířat. Majitelům restaurace také začaly chodit naštvané e-maily, ve kterých byly i výhrůžky fyzickým násilím.

"Nudí nás podávat neustále hovězí-kuřecí-vepřové. Máme dojem, že to nudí i naše hosty. Koně zastávají různé role - tažných zvířat, společníků i dopravního prostředku. Jejich maso je ale také chutné a dostupné," uvedl Dufour, který rád v kuchyni experimentuje.

Kampaň Bruce Springsteena

Poprask kolem záměru restaurace shodou okolností nastal v době, kdy guvernér sousedního státu New Jersey Chris Christie zakázal porážky koní. Vyhověl tak kampani, které se zúčastnil například slavný zpěvák Bruce Springsteen. Jeho dcera Jessica je vášnivá jezdkyně na koních.

Dufour chtěl se svou ženou a spolumajitelkou restaurace Sarah Obraitisovou koňské maso dovážet z prověřených kanadských jatek. Letos v květnu již odtud odebrali maso pro festival jídla v newyorské části Brooklyn. Americké ministerstvo zemědělství ale mezitím dovoz koňského masa zakázalo, dokud nebudou hotová pravidla pro jeho inspekci. S koňským masem pak měli problém i newyorští hygienici.

Restaurace M. Wells Dinette je nástupkyní podniku M. Wells Diner, který loni The New York Times zařadily do desítky nejlepších nových restauraci ve městě. Na konci loňského léta ho ale majitelé zavřeli, protože se nedohodli na výši nového nájmu. Nyní otevřeli přímého pokračovatele své restaurace v muzeu moderního výtvarného umění MoMA PS1 v queenské čtvrti Long Island City.

Lidovky.cz, ČTK

Vlhčenec ubrouskový: Krkonoše bojují s odpadky vtipnou kampaní
Vlhčenec ubrouskový: Krkonoše bojují s odpadky vtipnou kampaní

Krkonošský národní park (KRNAP) v loňském roce navštívilo téměř 3,8 milionu lidí. Negativním dopadem masové turistiky je velké množství odpadků, které po sobě lidé v přírodě zanechávají. Dobrovolníci jich každoročně sesbírají skoro 3 tuny.

Najdete na Lidovky.cz