Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Varování před korýši v chlebu už má na stole inspekce

Jídlo

  7:30
"V chlebu by se nemělo objevit ani stopové množství korýšů či měkkýšů, inspekce začala případ prověřovat," říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Jídla, která podle etikety obsahují stopy korýšů a měkkýšů foto: Lidovky.cz

Lidovky.cz: Na etiketách některých potravin se objevují i alergeny, které by výrobky teoreticky obsahovat neměly. Čím je to způsobené?
Podle zákona výrobce musí uvést všechny složky potraviny, i ty stopové, které se v ní mohou vyskytovat jako kontaminant. Každá látka, která je nějakým způsobem nebezpečná, se na obalu musí objevit. Takže když výrobce alergen neuvede, pak v potravině nesmí být zjistitelný. Pakliže by se tam, byť jen ve stopovém množství, objevil, výrobce jej musí uvést.

PSALI JSME:

Lidovky.cz: Není od výrobců alibistické, že na obal alergeny uvedou? Neměli by místo toho zajistit, aby se například do bramborového salátu nedostaly stopy korýšů?
Pakliže se na jedné výrobní lince připravuje potravina určitého typu, která je pak nahrazena jinou, je možná kontaminace. Samozřejmě, že ji lze pečlivě vyčistit, ale tak vznikají další náklady... Výrobce má povinnost vždy využít všech prostředků k tomu, aby vyloučil kontaminaci potraviny složkami, které v ní být nemají. Pokud na obal kontaminant uvede, musí být zároveň schopen doložit, že udělal vše proto, aby se tam nedostal.

Lidovky.cz: A je to dostačující? 
Ke každému výrobku musí existovat dokumentace, ze které jasně vyplývá, jestli výrobce udělal vše proto, aby se do výrobku dostalo co nejméně škodlivých kontaminantů.

Lidovky.cz: Podle výrobců obsahoval měkkýše a korýše také chléb Šumava..
Pokud jde o chléb Šumava, inspekce to od médií převzala jako podnět, protože zohledňuje všechny podněty, nejen ty, které přijdou od spotřebitelů. Již v úterý začala inspekce případ prověřovat. Do pečiva by se nemělo dostat ani stopové množství korýšů či ryb.

Lidovky.cz: Jaké kroky inspekce podnikne?
Budeme zjišťovat, jak byl chléb vyrobený a jestli výrobce učinil všechny kroky proto, aby se do něj kontaminanty nedostaly.

Za stopy korýšů a ryb na etiketě chleba prý může administrativní chyba

O nezvyklé složení potravin se média začala zajímat poté, co se minulý týden na sociálních sítích objevila fotografie chlebu Šumava, kterou vyfotil znechucený zákazník řetězce Albert. Na etiketě se kromě tradičního složení jako je voda, mouka a sůl objevilo i varování: může obsahovat korýše, měkkýše, vejce, ryby, arašídy, sóju, suché skořápkové plody, celer, hořčici, sezam, vlčí bob.

"Na etiketu chlebu Šumava, který prodává supermarket Albert, se varování před možným výskytem stopového množství korýšů, měkkýšů, oxidu siřičitého či vlčího bobu dostalo administrativním nedopatřením. Přerovská pekárna se omluvila. Podle jednatele tyto alergeny chléb v žádném případě obsahovat nemůže," vysvětlil v tiskové zprávě jednatel pekárny Madler a synové Václav Vydra.

Autor: