Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kouzlete s vařenými vejci. Tady je 5 receptů

Jídlo

  7:00
Vajíčko má v českém velikonočním menu přímo symbolický význam. Využívat se může v různých podobách. Mimo gastronomického potěšení je důležitý také vizuální požitek. Barevné kraslice jsou vnímány jako symbol nového života a znovuzrození. Objevte v sobě kulinářské tvůrčí schopnosti a vykouzlete pro své blízké na talíře nějakou vajíčkovou pochutinu.

Košík s vejci foto: Shutterstock

Nezapomeňte ale, že i vejce mají omezenou dobu trvanlivosti. Pokud už máte vejce oloupaná, dejte je do chladničky do misky s vodou. Pokud vodu budete každý den vyměňovat, vydrží vajíčka až týden. Pokud jste je ještě neoloupali, měly by v lednici vydržet v čerstvém stavu asi 4 dny.


VAJEČNÝ KOLÁČ

Ingredience: 6 natvrdo uvařených vajec, 3 vejce syrové, 2 housky nebo rohlíky, 50 g másla,100 ml smetany, lžička soli, pepř, lžička nasekaného kopru, lžíce nasekané petrželky

Postup: Housky namočte do vody a vymačkejte. Žloutky našlehejte s máslem do pěny. Lehce vmíchejte sůl, pepř, vymačkané housky, kopr, petrželku, našlehanou smetanu a 5 nakrájených vajec. Jedno odložte na zdobení. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Těsto dejte do vymazané dortové formy a pečte na 180°C asi 30 minut. Upečený koláč ozdobte kolečky vařeného vejce a koprem.

VAJEČNÉ ŘÍZKY
Ingredience: 4 natvrdo uvařená vejce, 1 houska, mletý pepř, petržel, 1 syrové vejce, 1 menší cibule, 100 g strouhanky, sůl, olej

Postup: Uvařená vejce rozsekáme na drobno. Housku namočíme ve studené vodě, protlačíme sítem, přidáme vajíčko, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželovou nať. Nakonec vmícháme nakrájená vařená vejce a drobně nasekanou cibuli. Dobře rozmícháme. Rukou tvarujeme ploché řízky. Obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran dozlatova.

PŠTROSÍ VEJCE:
Ingredience: 6 vajec, 500 g míchaného mletého masa, sůl, strouhanka, olej na smažení

Postup: Uvařte 4 vejce natvrdo a oloupejte je. Mleté maso dejte do misky, osolte, přiklepněte k němu dvě syrová vejce, podle potřeby přidávejte strouhanku a vytvořte pevné těsto. Ze čtvrtiny masa vytvarujte placičku. Doprostřed dejte celé oloupané vajíčko a maso kolem něj obalte. Hotový plněný karbanátek obalte ve strouhance. Na pánvi rozpalte dostatečnou vrstvu oleje a karbanátek ze všech stran osmažte dozlatova.

Vajíčkové muchomůrky.

VAJEČNÉ MUCHOMŮRKY
Ingredience: rajče, 2 vejce uvařené natvrdo, hlávkový salát, dvě lžíce vlašského nebo bramborového salátu, majonéza, šunka, plátkový sýr

Postup: Rozpulte rajče a vydlabejte z něj dužinu. Na talíř položte listy hlávkového salátu, na ně naservírujte porci vlašského salátu a do něj usaďte dvě oloupaná vajíčka. Nasaďte na ně půlky vydlabaného rajčete (případně spojte párátkem) a nakonec kloboučky ozdobte tečkami z majonézy. Talíř obložte plátky sýra a šunky. Jako přílohu k muchomůrkám podáváme čerstvé pečivo.

VEJCE VE VOŇAVÉ OMÁČCE
Ingredience: 8 vajec uvařených natvrdo, 3 cibule, 4 lžíce oleje, 1 konzervu rajských jablíček, sůl, pepř, lžičku provensálského koření, 2 lžíce škrobové moučky, polovinu kelímku smetany

Postup: Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme rajská jablíčka, osolíme, opepříme, dochutíme provensálským kořením. Po 10 minutách zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody a nakonec zjemníme smetanou. Půlky vařených vajec vložíme do omáčky a necháme je prohřát. Podáváme s vařenými brambory posypanými petrželkou.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.