Pondělí 27. ledna 2020svátek má Ingrid 3 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou podle šéfkuchaře

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou podle šéfkuchaře | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou podle šéfkuchaře | foto: V Zátiší

Pakliže vám kapří polévka nechutná, máte mnoho variant, ze který si na štědrovečerní stůl můžete vybrat. Zkuste třeba připravit smetanovou rybí polévku s koketou z uzené tresky podle receptu Igora Chramce, šéfkuchaře restaurace V Zátiší.

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou

  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • ½ řapíkatého celeru
  • ½ pórku
  •  divoké koření
  • kmín
  • tymián
  • 70 g mouky
  • 100 ml bílého vína
  • 50 ml Pastis,
  • 1000 ml rybího vývaru
  • 200 ml smetany
  •  100ml plnotučného mléka
  • citronová šťáva
  • sůl

Kořenovou zeleninu si na pánvi zarestujeme zruba 10-15 minut, přidáme koření a tyián. Zaprášíme moukou. Pomalu opékáme zhruba 5 minut a zalejeme bílým vínem a Pastisem. Zlehka zredukujeme a přilieme rybí vývar. Povaříme dalších 15 minut a přilejeme smetanu a mléko. Dosolíme, naposledy provaříme a přecedíme přese jemné síto. Před podáváním zakápneme citronovou šťávou.

Kroketa:

  • 25 g másla
  • 25 g mouky
  • 250 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 čl dijon hořčice
  • kůra a šťáva z ½ citronu
  • 100g uzené tresky
  • trojobal
  • sůl

Z másla , mouky, mléka a muškátového oříšku si uvaříme bešamel. Do nej pak za tepla přídáme dijonskou hořčici, kůru a šťávu z půlky citronu a nakonec na menší kostičky nakrájenou uzenou tresku. Studenou směsí potom naplníme cukrařský pytlík, z ktorého tvarujeme krokety. Ty pak před obalováním lehce podmrazíme, aby drželi tvar. Nakonec usmažíme v oleji dozlatova.

Vložka:

  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 pórek
  • sůl
  • pepř

Zeleninu si nakrájíme na malé kostičky a zlehka opečeme na oleji tak, aby zelenina zůstala křupavá. Nakonec osolíme a opepříme.

Jaký bramborový salát udělat letos?

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Popularizátor vědy, novinář a pedagog Jan Tůma vynalezl v 60. letech výukový... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Marek Beneš z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Přivřela oči a doufala v polibek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ležela vedle něj a pravidelně oddychovala. Odtáhl se od ní, co mu jen postel dovolila, a otočil se zády. Musí to udělat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!