Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou
- 1 mrkev
- 1 cibule
- ½ řapíkatého celeru
- ½ pórku
- divoké koření
- kmín
- tymián
- 70 g mouky
- 100 ml bílého vína
- 50 ml Pastis,
- 1000 ml rybího vývaru
- 200 ml smetany
- 100ml plnotučného mléka
- citronová šťáva
- sůl
Kořenovou zeleninu si na pánvi zarestujeme zruba 10-15 minut, přidáme koření a tyián. Zaprášíme moukou. Pomalu opékáme zhruba 5 minut a zalejeme bílým vínem a Pastisem. Zlehka zredukujeme a přilieme rybí vývar. Povaříme dalších 15 minut a přilejeme smetanu a mléko. Dosolíme, naposledy provaříme a přecedíme přese jemné síto. Před podáváním zakápneme citronovou šťávou.
Kroketa:
- 25 g másla
- 25 g mouky
- 250 ml mléka
- špetka muškátového oříšku
- 1 čl dijon hořčice
- kůra a šťáva z ½ citronu
- 100g uzené tresky
- trojobal
- sůl
Z másla , mouky, mléka a muškátového oříšku si uvaříme bešamel. Do nej pak za tepla přídáme dijonskou hořčici, kůru a šťávu z půlky citronu a nakonec na menší kostičky nakrájenou uzenou tresku. Studenou směsí potom naplníme cukrařský pytlík, z ktorého tvarujeme krokety. Ty pak před obalováním lehce podmrazíme, aby drželi tvar. Nakonec usmažíme v oleji dozlatova.
Vložka:
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 pórek
- sůl
- pepř
Zeleninu si nakrájíme na malé kostičky a zlehka opečeme na oleji tak, aby zelenina zůstala křupavá. Nakonec osolíme a opepříme.